471

juny 2018 | Sant Feliu de Llobregat

La Biblioteca es consolida com a centre de difusió cultural

El 10 de juny passat la Biblioteca Montserrat Roig va bufar la primera espelma des que al juny de 2017 va obrir les seves portes després de passar un procés de remodelació integral. En els darrers dotze mesos, l’equipament ha augmentat qualitativament i quantitativa els serveis que ofereix en els seus 2.100 m2 de superfície, consolidant-se com a centre de difusió cultural i de formació en noves tecnologies de referència a la ciutat.

Important increment d’usuàries i usuaris

La  Biblioteca ha experimentat un augment considerable de les visites presencials. Durant prop de 1.800 hores en què l’equipament ha estat obert en el darrer any (un total de 271 dies de servei) s’han superat les 224 mil visites (828 al dia, de mitjana, front a les 412 que va registrar la Biblioteca va funcionar ininterrompudament durant tot un any), fet que evidencia la gran acceptació per part de la ciutadania tant dels nous espais com de l’oferta d’activitats i de catàleg.

Increment del fons documental

El fons documental ha esdevingut una de les claus per entendre l’èxit durant el darrer any de vida de la Biblioteca Montserrat Roig. Al llarg d’aquests mesos s’ha superat la barrera dels 60 mil elements en préstec, fet que suposa que cada persona usuària s’ha emportat de mitjana 2,5 documents. Aquesta situació ha generat un increment de carnets de préstec, amb gairebé 1.400 persones.

Serveis virtuals

L’estrena dels equipaments físics de la Biblioteca també han anat acompanyats de nous espais a la xarxa. En el darrer any s’han potenciat els serveis virtuals que s’ofereixen, encapçalats per la seva renovada i constant presència tant a xarxes socials com al blog, que hom pot visitar a http://bibliotecasantfeliu.blog.

Un dels serveis més demandats és la connexió sense fils, que ha permès l’ús gratuït fins a 20 hores d’Internet al mes als usuaris i usuàries, que hi han accedit més de 12.600 vegades. L’accés a la Xarxa ha facilitat també l’ús del nou servei de descàrrega de llibres electrònics, que ha servit un total de 1.111 documents en els últims mesos.

Dinamització i formació en tecnologies

Una de les novetats més destacades de la Biblioteca ha estat la creació d’una sala de noves tecnologies equipada amb ordinadors, sistema de projecció i impressora 3D entre d’altres. Aquest espai, habilitat com a Punt TIC, ha possibilitat el desenvolupament de cursos de formació en noves tecnologies com ara alfabetització digital bàsica, sessions úniques sobre Apps o classes d’introducció a la tecnologia d’impressió 3D, entre d’altres.

Noves activitats i increment d’aquestes

Les noves sales han permès realitzar més activitats a la Biblioteca. A les set activitats que regularment es desenvolupaven se n’han sumat vuit més, com Història amb crispetes, Story Time o l’Aula de cinema, entre d’altres. També s’han reactivat les visites escolars, cosa que ha permès que més de 1.300 infants coneguin de primera mà l’equipament.

La configuració dels espais ha permès igualment crear una interessant dinàmica expositiva, convertint les seves sales en un reclam per a artistes. Concretament les vitrines s’han convertit en un racó on cada mes un o una artista té l’oportunitat d’exposar-hi els seus treballs.

 

El 2017 en xifres

Setmana de la Biblioteca

Coincidint amb el primer aniversari de la reobertura després de la reforma, del 2 al 10 de juny la Biblioteca Montserrat Roig va programar diferents activitats culturals. Durant nou dies es van organitzar iniciatives tallers, exposicions, xerrades o una nova edició de “La Biblioteca a l’Auditori”, un espectacle que va combinar peces musicals, recitals o mostres d’art plàstic a l’Auditori del Palau Falguera.