471

juny 2018 | Sant Feliu de Llobregat

El reportatge

El soterrament fa via

Després d’anys de reivindicacions, l’exministre de Foment Íñigo de la Serna va anunciar el passat 17 de gener que les obres del soterrament s’iniciarien durant el 2019. Des d’aleshores el consistori en ple ha treballat conjuntament a través de la Ponència Unitària, que integra tots els grups municipals de l’Ajuntament, com a reflex de la unitat política i social per fer front al repte de soterrar les vies i crear una nova ciutat a l’espai que avui ocupen.

Un anunci llargament esperat

L’anunci es va produir durant la visita institucional que el ministre va fer a l’Ajuntament, acompanyat de l’anterior delegat del govern Enric Millo, i l’expresident d’ADIF Juan Bravo. En l’anunci es va especificar que el soterrament serà  complet i tindrà un cost aproximat de 136 milions d’euros finançat íntegrament pel Govern espanyol, i abordat amb el pressupost ordinari d’ADIF. La compareixença de l’exministre es va produir en un saló de plens amb representants de les diferents forces que integren el consistori i exalcaldes.  L’alcalde Jordi San José va destacar el procés de “lluita unitària i tenaç per aconseguir la ciutat cohesionada urbanísticament que es correspongui amb la ciutat cohesionada socialment que és ‘marca de la casa’ de l’Ajuntament”.

Un compromís a mantenir

L’alcalde Jordi San José i les alcaldesses de Montcada i Reixac, Laura Campos, i de l’Hospitalet, Núria Marín, han demanat de forma unitària al ministre de Foment del nou Govern de l’Estat espanyol que es doni compliment als acords arribats amb cada municipi per al soterrament de les vies del tren. La petició es va formalitzar a través d’un manifest presentat en roda de premsa el passat 8 de juny per tal que el nou executiu espanyol respecti els compromisos adquirits per part de l’anterior ministre amb els tres ajuntaments. El text recorda que els soterraments acabarien “amb l’actual saturació de la xarxa de rodalies” i suposarien un gran avenç per cloure “els problemes de seguretat, que ja s’han cobrat massa víctimes”. En concret, 28 en el cas de Sant Feliu, i prop de 350 accidents mortals sumant les tres ciutats.

Jordi San José

L’alcalde

Punt de no retorn

Per primer cop a la història, un ministre del Govern d’Espanya va anunciar a la sala de plens un calendari d’obres per al soterrament i el seu finançament a càrrec de l’Estat: és un punt de no retorn. Tants anys de lluita veïnal i unitat política han donat els seus fruits, i estic convençut que el nou Govern ho respectarà.

Ara, ja hem de començar a crear el Sant Feliu que volem amb les vies soterrades. Hem de definir els requeriments de ciutat que volem concretar en projectes d’obres que definiran Sant Feliu per a més de cent anys, com ho va fer aquell primer tren de 1854. La creació del nostre futur ja ha començat: participa-hi!

“Tenir el projecte de 2010 fet i acabat ens ha permès que l’any que ve comencin les obres del soterrament complert i mentre prepararem les solucions que ens obrirà. Trencarem les barreres, comunicarem persones i barris i farem emergir les oportunitats personals i col·lectives que es necessiten.”

Lourdes Borrell

Presidenta del Grup Municipal del PSC