471

juny 2018 | Sant Feliu de Llobregat

El reportatge

Preguntes i respostes sobre el soterrament

Sobre el projecte constructiu

Quina part de les vies quedarà coberta?

Quedaran totalment cobertes al llarg d’1,5 km de longitud que fa el casc urbà de Sant Feliu, entre la riera de Pahissa i la carretera de la Sànson. Es generaran 40.000 m2 de sòl públic, que actualment són propietat d’ADIF.

Qui pagarà les obres de soterrament de les vies?

Tindran un cost aproximat de 136 milions d’euros i seran finançades íntegrament per ADIF, entitat pública que depèn de l’Estat.

Les obres d’ADIF inclouen la urbanització de la superfície?

El pressupost d’ADIF preveu exclusivament les obres de soterrament i la construcció de la nova estació. Les obres d’urbanització es promouran des de l’Ajuntament de Sant Feliu i serà la ciutadania qui decidirà com es configura el nou espai.

Quan s’aprovarà el projecte de soterrament?

A finals d’abril de 2018 s’ha aprovat inicialment el projecte bàsic. A l’octubre de 2018 es preveu l’aprovació definitiva del projecte constructiu.

Quan començaran les obres, quina durada tindran i qui les farà?

Començaran el segon semestre de 2019, segons el Ministeri de Foment. Tindran una durada de quatre anys, aproximadament. La redacció del projecte i l’execució de les obres són responsabilitat d’ADIF.

Com es faran les obres?

Es preveuen dos sistemes constructius: des de l’estació (direcció Molins de Rei) es farà mitjançant un túnel en mina (sistema belga) on s’avançarà un metre i mig cada dia; des de l’estació (direcció Sant Joan Despí), s’utilitzarà un sistema de pantalles. Tots els sistemes constructius a utilitzar compleixen els requisits i normatives aplicables en matèria de seguretat.

Les del soterrament són les úniques obres que es faran?

Una vegada soterrades les vies serà necessari urbanitzar els terrenys que quedaran alliberats, aproximadament 110.000 m2.

Sobre la mobilitat

Durant les obres es veurà afectada la mobilitat de la ciutat?

El trànsit de vehicles i la circulació de vianants es veuran alterats durant el transcurs de les obres. Durant la fase d’obres s’habilitaran passos provisionals que garanteixin la comunicació entre els dos costats de les vies tant per a vianants com per a vehicles.

El servei de Rodalies de Renfe es veurà interromput?

Les obres de soterrament preveuen la construcció d’un estació accessible temporal i unes vies provisionals. Això permetrà l’execució de les obres i el trànsit de trens de forma simultània. Des del carrer de Santiago Rusiñol fins al carrer del Comte Vilardaga es crearà un desviament de les vies a la banda muntanya per poder realitzar les obres sense interrompre el servei de rodalies.

On estarà ubicada l’estació provisional durant les obres?

Estarà a l’alçada del carrer de la Constitució, cruïlla amb Comte Vilardaga, a tocar de l’actual pas a nivell. Disposarà de rampes, escales i ascensors que compleixin els requisits normatius en matèria d’accessibilitat.

Es podrà passar pel pas a nivell durant les obres?

Durant les obres el pas a nivell es convertirà en l’accés a l’estació provisional. Això farà impossible el seu creuament.

On estarà ubicada la nova estació definitiva?

La nova estació definitiva serà soterrada i la seva ubicació aproximada es trobarà propera a la plaça de l’Estació actual.

 

Túnel en mina.

Sistema de pantallas.

Sobre le procés participatiu: urbanització de la superfície

Com es preveu que sigui la superfície a urbanitzar quan finalitzin les obres?

Es decidirà en un procés participatiu que acabarà en un concurs obert d’idees, i la proposta seleccionada serà escollida per part de la ciutadania.

Quan es podrà participar en el debat sobre aquest nou espai públic?

El procés de participació començarà al setembre de 2018. S’obriran diferents espais de debat i reflexió on es recolliran aportacions ciutadanes a incorporar en el disseny de l’espai.

Com puc participar-hi?

Us podeu subscriure al Butlletí ByeByeVia i disposareu d’informació per participar de manera directa.

Quins seran els principals eixos de debat sobre el nou espai públic?

Els principals eixos de debat giraran entorn la qualitat de l’espai, la mobilitat, l’habitatge, els equipaments i les zones verdes.

 

L'opinio de l'oposició

L’opinió de l’oposició

Oriol Bossa Sant Feliu té davant seu una oportunitat única per a la ciutat, alhora comprovem com la gran limitació per atreure la ciutadania serà l’escepticisme. A ningú se li escapa que l’escepticisme regna encara en bona part dels nostres conciutadans. Seria un error posar el carro davant dels bous, i això vol dir voler iniciar un procés participatiu tan complex, sense abans haver enderrocat el mur de l’escepticisme. Perquè un procés participatiu com aquest sense una gran participació gran serà un fracàs col·lectiu que no ens podem permetre.

 

Raúl Alba El soterrament no sólo ha de coser las tramas urbanas de la Salut, Can Calders, Roses o Can Maginàs. Tiene que dar lugar a una urbanización amable donde la gente pueda pasear y estar. Pero también consiste en obtener espacios donde construir vivienda protegida para las clases medias y trabajadoras, completando además los equipamientos existentes. Necesitamos que sea un polo de atracción para hacer a nuestra ciudad más competitiva y generar empleo.

Rosa Maria Martí Sembla que va de debò. Després del sotrac del govern espanyol, s’havia d’assegurar que el soterrament no quedava enterrat. Confirmat. Va endavant!! No oblidem mai, però, que no serà mèrit dels que ara governen a Madrid, a la Generalitat o a Sant Feliu. És mèrit de la lluita incansable de tots els ciutadans i ciutadanes representats per tot l’arc polític al llarg de més de 30 anys. Ara toca consensuar l’altra part que se’n deriva: com volem que sigui el Sant Feliu de les properes dècades.

 

Silvestre Gilaberte Consideramos que los compromisos en la administración deben ser respetados y por lo tanto cumplidos por el nuevo Gobierno de España. Es cierto que la inestabilidad política genera dudas e incertidumbres que se suman al escepticismo que podemos observar en nuestros convecinos y en los actos públicos convocados. Sobre el soterrament hay que continuar en la línea trazada y en el proceso de información, comunicación y participación se impone una reflexión y un trabajo en profundidad de opiniones y propuestas sin precipitaciones.

Elisabet Ortega Después de 40 años de lucha finalmente en enero llegó de manos del Gobierno del Partido Popular el anuncio que el soterrament empezará en 2019. En los 6 meses que han pasado desde la visita de Iñigo de la Serna los plazos y tramitaciones se están cumpliendo escrupulosamente. Pero no olvidamos las palabras de los responsables de Adif que nos aseguraron que esto se había puesto en marcha por voluntad política del PP. Tras el cambio de gobierno perpetrado por el PSOE estaremos alerta para que no vuelvan a dejar nuestro proyecto guardado en un cajón.