471

juny 2018 | Sant Feliu de Llobregat

Entrevista

“Tenim la convicció compartida de què el soterrament es durà a terme”

Jordi San José, alcalde de Sant Feliu; Núria Marín, alcaldessa de l’Hospitalet; i Laura Campos, alcaldessa de Montcada i Reixac

Coincidint amb els dos anys de la pancarta “Ara Rodalies” que lluïa a les façanes dels ajuntaments de Sant Feliu de Llobregat, l’Hospitalet i Montcada i Reixac, i després del compromís adquirit enguany pel Ministeri de Foment; el 8 de juny de 2018 els tres municipis van presentar un manifest conjunt. En el text, mostren el seu convenciment davant la nova etapa del govern d’Espanya, que “els compromisos adquirits per l’Estat en Rodalies a les tres ciutats seran respectats de forma escrupolosa en inversions i calendari”.

Com afronteu el canvi de govern d’Espanya en relació al soterrament?

Jordi San José: “Ara fa dos anys, en l’acte de reivindicació col·lectiva d’“Ara Rodalies”, no ens podíem imaginar que ara seriem on som. Hi va haver un punt d’inflexió ara fa un any, quan després de molts anys de lluita unitària entre els tres ajuntaments i a cadascun dels municipis, vam aconseguir importants fruits molt vinculats a la necessitat de la millora de la xarxa de Rodalies. Tots tres municipis comencem a tenir resultats importants, compromisos en el cas de l’Hospitalet i Montcada, i un cronograma que es va complint escrupolosament en el cas de Sant Feliu, que ens situa davant la licitació de les obres abans de finalitzar 2018. Durant anys vam transmetre la imatge d’unitat en la lluita i ara volem explicitar unitat en la confiança i també unitat en la vigilància, perquè no deixarem d’estar a sobre perquè es compleixin els acords adquirits”.

Núria Marín: “En aquest sentit, estic convençuda de la sensibilitat que hi ha per part de l’actual Govern respecte als projectes que ja estan en marxa i volem expressar la nostra confiança en què compliran els compromisos acordats. A més, estic convençuda que el nou Govern treballarà amb molts temes d’infraestructures però sens dubte en els que tenen a veure amb Catalunya i amb la xarxa de Rodalies actuarà de forma imminent. Ens trobem en un punt de no retorn i, en tot cas, si hi ha algun retorn serà per millorar els projectes, no per deixar-los en un calaix com va passar durant 10 anys a l’Hospitalet”.

Laura Campos: “Lluny d’estar amoïnats o inquiets, nosaltres estem seguríssims que es mantindran els compromisos adquirits amb les tres ciutats. Ens ha costat moltíssim arribar al punt on ens trobem ara, no només de lluita i reivindicació, sinó també de víctimes i accidents als nostres municipis. Tenim tranquil·litat absoluta perquè creiem que el nou govern estarà d’acord en què es tracta de tres projectes cabdals no només per a cadascun dels municipis sinó també per a la xarxa de Rodalies en general i, per tant, de tot el país. Estem convençuts que això tindrà continuïtat, que continuaran treballant, que respectaran els compromisos adquirits amb els tres municipis, que es respectaran escrupolosament no només les inversions sinó també el calendari”.

En quin moment es troben els diversos soterraments programats?

Jordi San José: “En el cas de Sant Feliu tenim l’actualització d’un projecte aprovat el 2010, la seva posada al dia i fins i tot la publicació al BOE de la relació de béns i drets afectats per la construcció del soterrament per començar les obres. L’obra compta, doncs, amb un cronograma d’execució que s’està seguint escrupolosament. Segons el Ministeri de Foment, l’objectiu és licitar y començar les obres al segon semestre de l’any que ve, obres que s’estima que puguin durar prop de 47 mesos; i amb un pressupost d’aproximadament 136 milions d’euros, finançats íntegrament pel Govern espanyol. Nosaltres donem per fet que tot això continua, tenim la convicció compartida de què ens trobem en un punt de no retorn.”

Núria Marín: “El febrer de 2018 el ministre de Foment Íñigo de la Serna va visitar L’Hospitalet  per confirmar el doble soterrament de les dues vies que travessen la ciutat al llarg de 6 km i la construcció de l’intercanviador de la Torrassa. Aquest és un fet molt important no només per a l’Hospitalet i la seva ciutadania, sinó també per donar servei a moltes persones de l’Àrea Metropolitana. En el manifest hem volgut subratllar que el tema de les infraestructures i de Rodalies té una importància cabdal per al present i per al futur de la ciutadania de l’entorn metropolità. I volem traslladar al nou president del Govern i al ministre de Foment que seria molt important i adequat que visitin les ciutats per viure els projectes de soterrament en primera persona”.

Laura Campos: “En el cas de Montcada, al mes d’octubre de 2017 es va licitar la redacció dels projectes, va sortir a concurs al desembre i ja hi estem treballant. I estem segurs que continuarà d’aquesta forma, però no està de més reiterar aquesta invitació al nou ministre de Foment a visitar els tres municipis i que vegi in situ de què es tracta i per què són projectes tan cabdals per a nosaltres”.