449

juliol 2013 | Sant Feliu de Llobregat

Joana Raspall fa 100 anys

El dilluns 1 de juliol va tenir lloc al Palau de la Generalitat l’acte institucional d’homenatge a l’escriptora i poetessa Joana Raspall amb motiu del seu 100 aniversari. L’acte, organitzat per la Generalitat de Catalunya, va estar presidit pel president de la Generalitat, Artur Mas, i va comptar amb la presència de l’alcalde de Sant Feliu, Jordi San José, i de la comissionada de l’Any Joana Raspall, Carme Arenas.

A l’homenatge, hi va participar l’escriptor i poeta Feliu Formosa, que va fer un recital de peces de Joana Raspall. En el marc de l’acte, la consellera de Benestar i Família, Neus Munté, va lliurar la Medalla dels 100 anys de vida que va ser recollida per Ernest Cauhé, nét de Joana Raspall. A la darrera part va tenir lloc la interpretació musical de la cantata L’hora perduda, a càrrec de la coral infantil Tic Tac sota la direcció de Berta Junqué amb acompanyament al piano de Marina Pelfort, així com la interpretació de l’Himne Nacional de Catalunya, també  a càrrec de la coral.

A més, amb motiu de l’aniversari de Joana Raspall, tota la xarxa de biblioteques (Generalitat de Catalunya, Diputació de Barcelona i Ajuntament de Barcelona) va promoure l’1 de juliol la lectura continuada de poemes de l’escriptora santfeliuenca.

Fins ara s’han organitzat un centenar d’activitats, coincidint amb els anys de l’escriptora. La commemoració del centenari es va iniciar el mes de febrer i des d’aleshores s’han celebrat arreu de Catalunya multitud d’activitats com ara exposicions, tallers, cantates, recitals de poesia, presentacions de llibres o conferències, entre altres.

La celebració de l’Any Joana Raspall inclourà més propostes que es duran a terme fins a finals de 2013. En aquest sentit, destaca la voluntat de difondre l’obra i la trajectòria de la poetessa santfeliuenca en diferents esdeveniments literaris de renom com ara la 4a Setmana d’Estiu a Montserrat o la Setmana del Llibre de Barcelona, que se celebra al setembre.

 

Cantates per commemorar l’Any Joana Raspall

Els alumnes de quart de primària de les escoles de Sant Feliu van interpretar plegats, el 24 de maig, la cantata infantil Rosa Joana i les set magnífiques. L’acte, celebrat al Pavelló d’Esports Andrey Xepkin, va suposar l’estrena oficial de la cantata. La cantata, amb text de Miquel Desclot i música de Josep Blay, va ser organitzada per l’Escola Municipal de Música, amb la col·laboració de totes les escoles de Sant Feliu, els Voluntaris del Casal Municipal de la Gent Gran i el grup Dones amb Veu.

D’altra banda, els infants de la Coral infantil Tic Tac de l’Ateneu Santfeliuenc van participar el 25 de maig a l’Auditori de Barcelona en la trobada de corals catalanes, on es va estrenar la cantata L’hora perduda, creada pel compositor Jordi Domènech a partir de diversos poemes de l’escriptora. L’hora perduda es va presentar també els dies 8 i 9 de juny, a l’Auditori del Palau Falguera, a càrrec dels cantaires de les corals infantils Tic Tac, El Virolet dels Lluïsos de Gràcia de Barcelona i Sant Esteve de Castellar del Vallès. El concert també va comptar amb la participació de l’Esbart Infantil de l’Agrupació Cultural Folklòrica.