466

desembre 2016 | Sant Feliu de Llobregat

L'opinió

Lídia Muñoz Cáceres

Portaveu del Grup Municipal
d’ICV-EUiA-ISF

Lourdes Borrell Moreno
Presidenta del Grup Municipal del PSC

Oriol Bossa i Pradas
Portaveu del Grup Municipal d’ERC

Raúl Alba Molina
Portaveu del Grup Municipal de

C’s

Participació i realitats

Més de 700 persones han participat en el procés de decisió de les obres de millora de la via pública que es duran a terme a l’estiu del 2017. Per segon any consecutiu, des del govern hem impulsat aquest procés participatiu on el vot ciutadà té una vinculació directa amb el resultat final a l’espai públic.

Aquesta manera de prendre decisions, és a dir, de manera informada, amb deliberació i amb una associació real i concreta sobre la ciutat, és l’única fórmula -necessària i imprescindible- per construir entre tots i totes el Sant Feliu que volem.

Ho estem fent en matèria d’urbanisme, però també en l’àmbit dels drets de ciutadania, tot debatent i confrontant opinions en tots els projectes estratègics de la ciutat.

Començava l’escrit amb un clar exemple de transformació conjunta en accessibilitat i seguretat de la nostra ciutat, però en trobem molts més: com el cas de la plaça de Rafael Alberti, a punt de finalitzar l’obra, la qual s’ha projectat amb les aportacions del veïnat. O la remodelació de la plaça de La Salut, on iniciarem al gener l’obra i on comptarem amb un mural en homenatge al moviment veïnal; o la plaça de Francesc Macià, on més enllà de les diferències, estem dedicant tots els esforços necessaris per aconseguir els acords satisfactoris per tenir un espai públic de qualitat per viure i conviure.

D’altra banda, també volem debatre i reflexionar sobre els drets de ciutadania, i sobre de quina manera des de l’Ajuntament es pot col·laborar en la garantia dels drets bàsics com són l’alimentació, l’educació, l’habitatge, el treball i l’autonomia personal i la salut. Aquest és el cas dels processos de debat que actualment estem duent a terme en el Pla de Rescat Social i en el Pla Local d’Habitatge.

Perquè des d’ICV-EUiA tenim ben clar que la tasca política no acaba a les portes de les llars. Perquè el nostre objectiu és fer més fàcil la vida diària de la gent, i per això hem d’abordar les problemàtiques comunes que més preocupen a les famílies. I perquè la ciutat és de tots i de totes i perquè entenem que hem de treballar conjuntament amb tothom i en comunitat.

www.santfeliu.cat/grupsmunicipals/icv-euia

Pressupost social: ”La prioritat, les persones”

S’ha aprovat definitivament el pressupost 2017, que recull perfectament l’impuls social de la coalició de govern d’aquesta ciutat formada per ICV-EUiA i PSC.

Les polítiques socials són les que aproven ajuts i bonificacions per a famílies monoparentals, nombroses, ajuts a la contractació de persones aturades, fiscalitat verda a vehicles i reducció de l’IBI a habitatges, el retorn de l’IBI del 2014 amb la conseqüent baixada del 3% anual, durant 3 anys consecutius (2017, 2018 i 2019).

Una de les prioritats ja marcada en el Pla de Mandat és el Pla de Rescat Social i el Pla Local d’Habitatge, ara aprovat inicialment i en aquests moments en procés de participació de la ciutadania i entitats de la nostra ciutat, per recollir les aportacions que enriquiran el document perquè sigui més efectiu. Amb l’anticipació de les diferents accions en les respostes i solucions, volem garantir el dret a l’alimentació, el dret a l’habitatge, el dret a l’educació, el dret al treball i el dret a l’autonomia personal i a la salut.

Algunes d’aquestes actuacions ja s’estan desenvolupant en l’actualitat i d’altres són noves. Volem que totes les veïnes i veïns de la nostra ciutat puguin realitzar el seu projecte de vida, sigui quina sigui la seva condició social o econòmica. La igualtat, la justícia social i l’equitat en seran els garants.

L’habitatge és un dret que volem garantir amb aquest pla d’habitatge, com també l’habitatge  social, els pisos assistencials, els pisos per a la gent gran i per als joves, per a les persones amb mobilitat reduïda o amb discapacitats.

Una altra eina que hem impulsat és la participació activa amb les obres a la via pública, amb una aportació econòmica de 400.000 € anuals. Hi pot participar tota la ciutadania i es pot proposar quina obra volem que es faci a la ciutat o al barri i després, els majors de 16 anys, podem participar en el procés que decidirà les obres que es duran a terme.

Aquest és un clar exemple de canvi a la nostra ciutat. No es demana votar només cada 4 anys, sinó que volem la implicació, participació i apoderament de la ciutadania en la presa de decisions a la nostra ciutat. Ara ja es poden consultar les obres que han estat més votades per part de la ciutadania.

La transparència i govern obert són altres canvis que es poden comprovar en la pagina web de l’Ajuntament, en què es pot consultar en tot moment l’estat del pressupost.

En definitiva un govern a la ciutat que té com a eix principal el fet de treballar per a les persones i amb les persones.

www.santfeliu.cat/grupsmunicipals/psc

Els pressupostos per preparar la República Catalana

Aquest novembre al Parlament de Catalunya s’ha presentat el projecte de pressupostos per a l’any  2017. Uns pressupostos que busquen la consecució de quatre grans objectius.

El primer, incrementar la despesa social per lluitar contra la vulnerabilitat econòmica i les desigualtats socials, augmentant les partides destinades a serveis socials fins a representar un 74,7% del pressupost, uns 1.169,8 milions d’euros més.

Això implica que 3 de cada 4 euros del pressupost es destinen a polítiques socials.

El segon, garantir la qualitat en la prestació dels serveis públics, reforçant els treballadors públics. Respecte al pressupost del 2015, s’inclou una dotació pressupostària per a 3.599 docents més, 1.637  treballadors de l’àmbit de Salut, 276 mossos d’esquadra i 99 bombers.

El tercer, donar suport al creixement econòmic. Gràcies al creixement previst del PIB del 2,7%, i a l’esforç sostingut per reduir el dèficit, per primer cop des de la crisi, el nivell d’endeutament creix menys que la riquesa (-0,4%). Gràcies a les mesures impulsades per ERC des del 2012, la Generalitat ingressarà l’any que ve 1.281,2 milions d’euros, que inclouen els 181,8 milions d’euros que representaran les noves mesures fiscals per al 2017.

Finalment, volen garantir el referèndum i impulsar les estructures d’Estat. Es destinen 5 milions d’euros a processos electorals i consultes. Es dota a l’Agència Tributària de Catalunya de 459 nous treballadors, i es reforça l’acció exterior incrementant amb 29,8 milions d’euros el departament.

També es destinen 66.244.382 euros en diversos projectes i inversions a la comarca del Baix Llobregat; alguns molt importants com els que fan referència a les millores d’hospitals públics com el de Viladecans o el Moisès Broggi.

Pel que fa a Sant Feliu, cal destacar el 1.958.785,03 euros destinats a l’ampliació del CAP El Pla.

Tot i això, aquests encara són uns pressupostos minsos. El Govern de la Generalitat no disposa encara de totes les eines per poder garantir el benestar de tots els nostres conciutadans. El repartiment injust del dèficit per part del Ministeri d’Economia, o el dèficit fiscal de més de 16.000 milions d’euros l’any, impossibiliten un major marge per fer uns pressupostos millors. Per tot això, per disposar-nos de totes les eines, ens cal la República Catalana!

www.santfeliu.cat/grupsmunicipals/erc

Nosotros no nos resignamos... (la alternativa del centro progresista)

¡Qué maravilloso es el mundo que nos presenta “El butlletí”! Grandes principios y valores, bonitas palabras. ¡Qué suerte hemos tenido! Nuestros gobernantes nos sonríen satisfechos desde sus tribunas...

Ahora compare lo que le cuentan con la realidad cotidiana... Cualquier parecido es pura coincidencia! Palabrería y propaganda en estado puro, marca de la casa ICV-PSC. Se llenan la boca de defensa de las clases populares, pero en el presupuesto 2017 recortan en discapacidad, mujer, juventud o deportes. Mientras congelan las partidas para asistir a nuestros mayores o en dependencia, prefieren subir el gasto en fiestas o alcaldía. Para ellos siempre hay dinero...

Hipocresía cuando presumen de enseñanza pública de calidad, pero se niegan a que las guarderías municipales tengan también el inglés como lengua vehicular, como en los países más avanzados. Prefieren que la educación trilingüe solo sea para los ricos...

Cinismo cuando nos hablan de espacio público de calidad. Si se descuida el día a día de los servicios de limpieza, jardinería y basuras… ¿Cómo van a estar nuestras calles si han recortado en mantenimiento casi 60.000 €? Siempre les queda el recurso de las obras... eso sí con mucha inauguración y mucha “participación”. Si le gusta la nueva calle o plaza, perfecto, y si no... a aguantarse...

Pagamos un 7% más de IBI que en 2011 pero nuestras viviendas valen un 30% menos. Pero tienen el “rostro” de decir que nos lo han rebajado, cuando realmente nos están devolviendo a plazos lo que se nos cobró de forma indebida en 2014 (y obligados por la Justicia). Y es que el “derecho” a pagar no nos lo quitarán nunca.

Nos suben las basuras casi un 10%... Dicen que es poco, pero ¿el equipo de gobierno cuánto se ha rebajado el sueldo? Nosotros proponemos bajar los impuestos a las clases medias y trabajadoras. Y decimos lo mismo antes y después de las elecciones. Nosotros sí somos los del IBI.

La ambigüedad y tibieza de ICV-PSC ante el separatismo local no es casual. Aliados ya en el pasado comparten objetivos políticos. Por eso miran a otro lado cuando nos quieren imponer sus símbolos y  por eso eclipsan al castellano del espacio público. La misma redacción de “El butlletí” es buena prueba de ello.

No. Nosotros no nos resignamos. Ni a unos servicios deficientes ni a la propaganda ni a la manipulación. Ni a que las obligaciones sean para (casi) todos pero no para ellos. Porque ya hace demasiado tiempo que viven a nuestra costa.

www.santfeliu.cat/grupsmunicipals/cs

Rosa Maria Martí Jodar
Portaveu del Grup Municipal de CiU

Silvestre Gilaberte Herranz
Portaveu del Grup Municipal de Veïns per Sant Feliu

Elisabet Ortega Robles
Portaveu del Grup Municipal del PP

Les necessitats de la ciutat que no cobriran les inversions de la legislatura 15/19

Aprovats els pressupostos municipals per a l’any vinent, un cop més ens trobem amb uns comptes públics que tornen a passar de puntetes per algunes de les principals necessitats de la ciutat. Pel que fa exclusivament a les qüestions urbanístiques trobem a faltar algunes inversions que considerem imprescindibles i urgents, i que tornen a quedar als llimbs dels projectes municipals com a mínim fins al 2020.

Probablement la mancança més evident sigui la remodelació de la plaça de la Vila. Un espai que hauria d’esdevenir un centre neuràlgic per a la vida social i comercial del municipi, com succeeix a la resta de poblacions, ara per ara és un espai que es debilita dia a dia i que presenta serioses deficiències de pavimentació. Continuaran al llarg dels anys vinents invertint importants quantitats de diners a reparar els nombrosos problemes de les llambordes que salten o es trenquen i no s’abordarà el tema del terra lliscant de tota la zona de vianants, sense tenir un projecte de futur de reestructuració i potenciació d’aquest espai.

Un dels greuges més importants dels comptes públics, a pesar d’haver-ho denunciat innombrables vegades des del PDECat, és la insistència de l’equip de govern (ICV-EUiA + PSC)  de  crear ciutadans de primera i de segona. Un exemple clar el trobem a la carretera de Laureà Miró. A les inversions d’aquesta legislatura 2015-2019 tornen a oblidar-se dels veïns i veïnes que viuen en el tram que va des del passatge de Massana fins a la rotonda del Trambaix. Mentre la resta d’aquesta via va ser reformada, aquesta part, que a més és una de les entrades naturals del municipi, continua esperant la seva transformació. En espera d’un soterrament de les vies que sembla massa llunyà, s’ha deixat aquesta part de la carretera perduda encara al segle XX.

Una situació similar la trobem al carrer d’Agustí Domingo, on una part d’aquest carrer va ser reformada a través del Projecte integral de la llei de barris finançat entre la Generalitat i l’Ajuntament entre els anys 2006-2012, i l’altra part, en comptes de ser assumida com en d’altres casos similars per les inversions del consistori, ha quedat tal com estava. Un cop més ens trobem amb un greuge comparatiu que tampoc no quedarà resolt durant els propers tres anys.

Hem d’afegir també el carrer del Pla en el seu recorregut on hi ha habitatges. Allà les voreres estan rebentades per les arrels dels arbres, fet que ha provocat multitud de caigudes dels vianants. Doncs tampoc els veïns i veïnes que hi viuen o simplement hi passen veuran arreglat aquest tram de carrer en els propers anys.

Definitivament pel que es veu fins al 2020 no es podran cosir algunes de les principals ferides que encara ens trobem en el nostre entramat urbà. Un cop més tot apunta que l’actual equip de govern de l’Ajuntament de Sant Feliu treballarà posant pedaços i actuant segons les exigències del dia a dia. Les persones que vivim en aquesta ciutat ens mereixem molt més.

www.santfeliu.cat/grupsmunicipals/ciu

 

Al presupuesto municipal le faltan contenidos de cambio real para que Veïns vote SI

Para el Grupo Municipal de Veïns los cambios en la información económica de nuestro Ayuntamiento han comenzado, pero continúan siendo aún muy parciales y con muchas contradicciones internas. El acuerdo del IBI; la presión de los grupos municipales; nuestras propuestas… han generado un  nuevo escenario en las formas y fondos de la relación municipal que nos permite opinar de que estamos en el buen camino.

Veïns votó afirmativamente las ordenanzas. El debate sobre la subida del 9% en la tasa de residuos nos permitió negociarlo y conseguir del Equipo de Gobierno  la realización de una auditoría externa e independiente que nos garantice disponer de forma objetiva del costo económico de la contrata, así como su relación directa con el cumplimiento de los servicios que realiza, para poder adecuar, en su caso, el coste de la tasa en el ejercicio 2018.

Veïns voto abstención en el presupuesto. Llegamos a esta decisión después de un proceso de debate y negociación extenso con el equipo de gobierno. Nuestra propuesta de presupuesto por programas fue aprobada por el Pleno Municipal y apoyada por el equipo de gobierno. Subrayamos que el presupuesto no ha sido participativo, que no contiene cambios reales, pero son asignaturas que continuamos trabajando para modificar en el próximo ejercicio.

Consideramos que hay partidas de gasto poco motivadas y razonadas por el equipo de gobierno. Los 400.000 euros de las obras de verano, en que finalmente no hemos alcanzado el acuerdo por discrepancias internas. Las inversiones y la organización y funcionamiento del Ayuntamiento en que nuestra discrepancia con el equipo de gobierno es tácita y estratégica. Esto no condiciona nuestra  intención de continuar debatiendo y proponiendo soluciones que mejoren la calidad del servicio público que merecen y exigen los ciudadanos.

Nuestra implicación y actividad está lejos de conseguir los objetivos que nos planteamos, los avances conseguidos nos permiten ampliar y mejorar nuestra opción política, conseguir mayor acumulación de fuerzas, generar e impulsar el debate y la participación ciudadana, que es una de las asignaturas débiles en el momento actual.

www.santfeliu.cat/grupsmunicipals/ccveins

Luces y sombras en la Illa Can Ricart

La modificación del Plan General Metropolitano de la isla de Can Ricart volvió a pasar por el pleno de Sant Feliu. Este plan va pasando los trámites legales y burocráticos que dependen del pleno de Sant Feliu sin mucho ruido. Cierto es que la expectativa de ampliar considerablemente la plaza Lluís Companys, darle una nueva salida por el paseo Nadal donde hasta ahora sólo hay un solar casi abandonado es un buen proyecto para nuestra ciudad.

En enero de 2015 cuando se presentó la aprobación inicial del proyecto votamos a favor aunque haciendo hincapié en que se tendrían que estudiar todas las opciones para poder conservar una gruta artificial que hay dentro del jardín de uno de los propietarios afectados y que en ese momento estaba catalogada como elemento patrimonial a proteger.

En abril de 2016 el proyecto volvió a pasar por pleno para resolver alegaciones y aprobación provisional. También se presentó un punto para resolver alegaciones a la modificación puntual del contenido de la ficha 116 del Plan Especial de Protección y Catálogo del Patrimonio Arquitectónico de Sant Feliu de Llobregat. Básicamente aquí se aprobó no hacer caso a los vecinos propietarios y afectados por este proyecto y la Generalitat dio su visto bueno a destruir una gruta artificial de finales del siglo XIX. Esta vez nuestro voto fue abstención ya que no estamos nada de acuerdo con esta decisión. Son pocos elementos históricos los que Sant Feliu conserva y siempre que hay alguna obra en el horizonte podemos apostar que nada de lo que haya se conservará.

Este mes de noviembre nos han presentado la verificación y dar conformidad del Texto Refundido y nos hemos vuelto a abstener, otra vez por no intentar siquiera conservar parte de nuestro patrimonio y ahora también por las quejas que nos han manifestado propietarios afectados por dicho plan. Cuando el Ayuntamiento viene a casa tuya y te dice que te van a quitar parte de tu casa las formas deberían ser exquisitas desde un principio.

Con todo este historial la verdad es que lo que nos sale de dentro es votar en contra, pero somos conscientes de la gran mejora que supone para nuestra ciudad y nunca nos opondremos a mejorar parte de nuestro espacio público aunque sepamos que si fuéramos los responsables de estas obras las cosas se harían de otra manera.

www.santfeliu.cat/grupsmunicipals/pp