466

desembre 2016 | Sant Feliu de Llobregat

Actualitat

L’escola bressol Fàbregas rep un reconeixement en la 2a Mostra d’Arquitectura Catalana

Homenatge a Montserrat Roig en el 25è aniversari de la seva mort

L’edifici de l’escola bressol Fàbregas de Sant Feliu, dissenyat pels arquitectes municipals Isidre Viñas i Albert Ferrer, ha estat reconegut pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya com una de les obres seleccionades de la 2a Mostra d’Arquitectura Catalana en la categoria d’edificis amb ús no residencial. El reconeixement es va fer públic al novembre, emmarcat en el 16è Congrés d’Arquitectura de Catalunya. Aquesta és la primera vegada que una de les obres presentades per l’Ajuntament a la Mostra d’Arquitectura és reconeguda amb un diploma.

Es constitueix el 20è Consell d’Infants de la ciutat

Amb motiu del 25è aniversari de la mort de la periodista i escriptora Montserrat Roig (1946-1991), l’Ajuntament i la Biblioteca van organitzar al novembre diferents activitats per retre-li homenatge, divulgar el seu llegat i recordar el seu compromís amb la llengua i el país. Les activitats van incloure xerrades a càrrec de Maria Àngels Cabré, escriptora i directora de l’Observatori Cultural de Gènere, i Elvira Altés i Pilar Aymerich, de l’Associació de Dones Periodistes. També es va fer la presentació del llibre Montserrat Roig. La memòria viva, de la periodista i guanyadora del Premi de Poesia Martí Dot 2013, Aina Torres. A més, a la Biblioteca es va exposar una mostra que repassava la trajectòria de Montserrat Roig.

Dos alumnes de Sant Feliu, en la III Conferència Estatal “Tinguem cura del Planeta”

El 21 de novembre es va constituir el 20è Consell d’Infants de la ciutat amb un acte a la Sala Ibèria que va estar protagonitzat pels nens i nenes integrants del Consell, els quals van retre comptes de la tasca feta durant el curs 2015-2016 per promoure la descoberta del patrimoni. A més, durant l’acte l’alcalde i la regidora d’Educació els van comunicar l’encàrrec anual de l’Ajuntament per aquest curs, el qual consisteix a commemorar els 20 anys d’història del Consell d’Infants. El Consell d’Infants és un òrgan de participació ciutadana format per infants de 5è i 6è de primària escollits democràticament pels escolars dels centres educatius del municipi.

D’altra banda, el 20 de novembre, el Centre Cívic Les Tovalloles va ser l’escenari de celebració del Dia Universal dels Drets dels Infants, amb l’actuació d’entitats, colles i associacions de la ciutat, per recordar a la ciutadania que els nens i nenes són el col·lectiu més vulnerable del món. La commemoració va ser una iniciativa del Club d’Esplai Diversitat Lúdica, amb la col·laboració de l’Ajuntament.

Dos alumnes de Sant Feliu, un de l’Escola Mestral i un del col·legi Bon Salvador, tots dos centres de la xarxa d’escoles de l’Agenda 21 municipal, van participar entre el 16 i el 19 de novembre en la III Conferència Estatal de Joves “Tinguem cura del Planeta” (CONFINT), que es va celebrar a Logronyo, amb l’objectiu d’analitzar i trobar solucions als problemes mediambientals del món. En l’esdeveniment van participar 120 alumnes de prop de 300 centres educatius de tot Espanya.

El president de la Generalitat visita l’empresa Cafè Saula

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va visitar Sant Feliu el 27 d’octubre amb motiu del 65è aniversari de l’empresa Cafè Saula, ubicada a la ciutat. El president va visitar en primer lloc l’Ajuntament, on va saludar l’alcalde i altres membres del consistori, i va signar el llibre d’honor. Després, tots plegats van traslladar-se fins a la fàbrica de cafè per fer un recorregut per les instal·lacions. L’empresa Cafè Saula va ser creada per Lluís Saula Pons i M. Teresa Puig l’any 1950. Actualment, els tres fills de la parella són al capdavant del negoci.

Ràdio Sant Feliu, premi comarcal de Reconeixement Cultural

Ràdio Sant Feliu ha guanyat el premi de Comunicació Montserrat Roig als IX Premis de Reconeixement Cultural del Baix Llobregat, guardons impulsats pel Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat amb l’objectiu de reconèixer públicament persones, entitats, institucions, col·lectius o empreses del territori. Els guanyadors de les tretze categories dels premis es van donar a conèixer l’11 de novembre en un acte a Sant Joan Despí.

El premi atorgat a Ràdio Sant Feliu és un reconeixement als 35 anys de servei com a emissora municipal, adaptant-se als canvis que s’han anat produint en la radiodifusió. Aquesta trajectòria no hauria estat possible sense la col·laboració i participació de centenars de persones i entitats que en un moment o altre se l’han fet seva, i de les persones que la segueixen.

A l’edició d’enguany del certamen es van presentar una desena d’iniciatives de Sant Feliu.

Lliurats els premis del 12è Concurs de Relats Breus per a Dones Joana Raspall

El 18 de novembre va tenir lloc a l’Ateneu Santfeliuenc el lliurament de premis del 12è Concurs de Relats Breus per a Dones Joana Raspall, organitzat pel Casal de la Dona amb la col·laboració de l’Ajuntament, l’Ateneu i el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat. En l’edició del 2016 es van presentar al certamen 22 treballs. El primer premi en català va ser per al relat “Nou començament”, de Montserrat Margenat; el segon per a “Poderós?”, d’Anabel López, i el tercer per a “Bessons”, d’Anna López. En castellà, la guanyadora va ser l’obra “Tasanee”, de Yose Álvarez-Mesa; el segon conte premiat va ser “Interiores”, de M. Àngels Portugués, i el tercer, “Calcetines de colores”, de Gloria Olivella.

Es presenten les parelles lingüístiques del programa Voluntariat per la llengua

El Servei Local de Català de Sant Feliu ha engegat un any més el programa Voluntariat per la llengua que promou l’ús del català com a llengua de relació social. El 23 de novembre es va fer al Centre Cívic Les Tovalloles la presentació de les parelles lingüístiques que enguany participen en el programa, amb l’objectiu de posar en contacte dues persones (una que parla habitualment català i l’altra que en té coneixements bàsics) perquè es trobin i conversin en català on vulguin, quan vulguin i del que vulguin, una hora a la setmana, durant un mínim de deu setmanes. Més informació: 93 685 24 32 - vxl.santfeliu@cpnl.cat.

Sant Feliu es manifesta contra la violència masclista

“Ni una menys” va ser el lema de les XXV Jornades de Tardor contra la Violència Masclista celebrades del 17 al 27 de novembre amb l’objectiu de lluitar contra la violència de gènere i sensibilitzar la població per combatre la desigualtat i eradicar el maltractament envers les dones. A través de xerrades, tallers, cinema o la manifestació a peu que va posar fi a la setmana, i en la qual van participar més de 300 persones, Sant Feliu va demostrar una vegada més el compromís per aconseguir una societat sense violència vers les dones. A més, el 25 de novembre, Dia Internacional contra la Violència vers les Dones, es va fer la lectura del manifest, a càrrec del Consell Municipal de Dones i una performance poètica de Dones amb Veu.

Es constitueixen els consells municipals de Serveis Socials i Seguretat

Durant els mesos d’octubre i novembre es van constituir el Consell Municipal de Serveis Socials i el Consell Local de Seguretat, òrgans de caràcter consultiu que promouen la participació ciutadana, i que s’han creat amb l’objectiu d’assessorar i contribuir a impulsar noves accions en els seus àmbits de referència. Pel que fa al Consell de Serveis Socials, el qual es va crear per primer cop el 2010, pretén facilitar la participació en les problemàtiques socials de la població que requereix la intervenció dels serveis socials municipals per millorar-ne la qualitat de vida. Pel que fa al Consell Local de Seguretat, aquesta és la primera vegada que es crea, i neix per promoure la participació ciutadana en el sistema de seguretat pública i la prevenció de riscos.

La Setmana de la Discapacitat defensa els drets de les persones amb discapacitat

Del 24 de novembre al 3 de desembre es va celebrar a Sant Feliu una nova edició de la Setmana de la Discapacitat amb l’objectiu de sensibilitzar la ciutadania sobre les qüestions associades a aquest col·lectiu de persones. La Setmana, organitzada per diverses entitats que treballen en l’àmbit de les persones discapacitades, i amb la col·laboració de l’Ajuntament i el Complex Municipal de Piscines, va incloure espectacles, tallers, xerrades, activitats esportives i actuacions musicals, entre altres propostes. Totes les activitats programades van ser obertes a tothom.

Sant Feliu, present en el Congrés Smart City

Un any més, l’Ajuntament va ser present a l’Smart City Expo World Congress, celebrat a Fira de Barcelona del 15 al 17 de novembre. L’alcalde va participar en una taula rodona del saló dedicat al cicle integral de l’aigua, durant la qual va remarcar la voluntat que Sant Feliu fos pionera en economia circular, sota la premissa de tres objectius: espai públic de qualitat a tots els barris, millora contínua de la gestió econòmica i sostenibilitat social i ambiental.

L’economia circular també va ser el tema central d’una presentació en què es va donar a conèixer la iniciativa del centre tecnològic Cetaqua d’Aigües de Barcelona i l’Ajuntament de Sant Feliu per implementar l’economia circular a la ciutat i aconseguir reduir, reutilitzar i reciclar els recursos del municipi.

L’experiència de Sant Feliu respecte la utilització de la tecnologia per a la gestió i control dels serveis de la ciutat va ser també l’eix d’una altra ponència. A més, Sant Feliu va assistir com a ciutat adherida a la City Protocol Society en una jornada per fer de Catalunya un smart country de referència internacional.