458

maig 2015 | Sant Feliu de Llobregat

Actualitat

L’Ajuntament substitueix els ficus davant la persistència de la plaga

 

Bona part dels arbres de l’espècie Ficus nítida dels carrers Josep Ricart, Ramon Ribas i Verge del Pilar han estat substituïts per uns altres de diferent espècie amb l’objectiu de possar fi a les molèsties ocasionades per la plaga al veïnat i que des de fa anys afecta els ficus. Des dels Serveis Tècnics Municipals s’han dut a terme diferents tractaments per combatre la plaga, anomenada Psila Macrohomotoma Gladiata, sota l’assessorament del Servei de Sanitat Vegetal del Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya. També s’han fet diferents tipus de poda com a complement als tractaments químics i biològics. Malgrat totes aquestes accions, però, no s’ha aconseguit eradicar la malaltia. Davant aquesta situació i després de valorar totes les alternatives possibles, l’Ajuntament ha optat per substituir l’arbrat i així posar punt i final a les molèsties de la plaga i evitar que s’escampi a altres zones de la ciutat.

Els padrons d’habitants de Sant Feliu, base d’un projecte internacional pioner

La seu de l’Arxiu Comarcal va acollir el 16 d’abril la presentació del projecte “Ordinadors d’avui, xarxes socials del passat. Eines i procediments per a la informatització massiva dels padrons d’habitants de Sant Feliu de 1828-1955”, a càrrec de Josep Lladós, director del Centre de Visió per Computador, i Anna Cabré, del Centre Demogràfic de Catalunya. Es tracta d’un projecte de recerca pioner que pretén fer que els ordinadors llegeixin les lletres manuscrites a partir d’experimentar amb els padrons municipals d’habitants de Sant Feliu. La iniciativa vol contribuir a fer accessibles els arxius a la ciutadania. Per aquest motiu es duran a terme diferents accions de divulgació adreçades al públic en general com ara jornades, portes obertes o activitats adreçades a les escoles. D’altra banda, el projecte persegueix un impacte científic en l’àmbit de les humanitats digitals.

Mes d’abril intens en manifestacions culturals

Com ja és tradició, el mes d’abril ha estat intens en manifestacions culturals. La XII Setmana per la Llengua, celebrada del 16 al 29 d’abril, va aplegar una trentena de propostes diferents, incloses també les activitats vinculades a la diada de Sant Jordi. Tot plegat amb l’objectiu de donar a conèixer la llengua i la cultura catalanes a través d’una àmplia i variada oferta d’activitats com cinema, xerrades, poesia, espectacles i música. En l’edició d’aquest any de la Setmana, la festa anual de reconeixement del Voluntariat per la llengua i el concurs de microrelats en català a través de Twitter van repetir amb èxit. Pel que fa a la diada de Sant Jordi, les tradicionals parades de llibres i roses a la plaça de la Vila van compartir protagonisme amb representacions teatrals i sardanes. Durant la jornada es va presentar el cartell de les Festes de Primavera 2015, creat per l’empresa de disseny Opac, i el regal institucional fet per l’artista local Jaume Amigó Llopart.

46è Concurs de Sardanes a la plaça de la Vila

Un total de 25 colles van participar el 12 d’abril en el 46èConcurs de Sardanes del Campionat Territorial de sardanes de les comarques barcelonines. L’acte, celebrat a la plaça de la Vila, va comptar amb la música en directe de la Cobla Principal de Terrassa. En el certamen hi van participar, en diferents categories, colles de Vilanova i la Geltrú, Sabadell, Terrassa, Sant Vicenç dels Horts, Canet de Mar, Barcelona, Tordera, Manlleu, Manresa, Santpedor, Puig-Reig i Esparreguera. L’acte va ser organitzat per l’Agrupació Cultural Folklòrica i l’Ajuntament.

Torna la tradició de les caramelles

Aquesta Setmana Santa van sortir al carrer els grups de caramelles del Cor de l’Ateneu Santfeliuenc, l’Esplai Sant Llorenç i La Unió Coral. Els intèrprets del Cor de l’Ateneu Santfeliuenc van sortir a cantar pels carrers del centre de la ciutat els dies 5, 11, 12 i 18 d’abril amb l’objectiu d’animar el comerç local, cantant pels carrers de la ciutat, en diferents botigues, al Mercat Municipal i també davant les autoritats municipals a les portes de l’Ajuntament, on també van actuar el passat 24 d’abril les caramelles del col·legi Mare de Déu de la Mercè.

Pintures de Rafael Plaza i dibuixos del còmic ‘Força Barça’

 

El Palau Falguera va acollir durant el mes d’abril dues exposicions d’estils molt diferents, una d’obres del pintor Rafael Plaza i l’altra sobre el Barça en els còmics. La mostra “Quatricomies giclée” presentava una col·lecció de 15 obres que Rafael Plaza va fer als anys 90 i que s’han reproduït expressament per a aquesta mostra seguint el procés anomenat giclée, ja que l’artista no disposava dels originals. L’exposició “Més que un còmic. El Barça i el novè art”, va mostrar a través de diferents dibuixos el vincle que al llarg dels anys ha tingut el FC Barcelona amb el món del còmic. Aquesta mostra permetia veure dibuixos originals del ‘Força Barça’.

Ofrena floral amb motiu de l’aniversari de la II República

 

Amb motiu del 84è aniversari de la proclamació de la Segona República, el 14 d’abril l’Ajuntament va organitzar una ofrena floral davant el monument commemoratiu de la plaça de Lluís Companys, on hi van ser representants de diferents agrupacions de les víctimes de la Guerra Civil així com membres del consistori. També van participar l’alcalde Jordi San José, i el director general del Memorial Democràtic de la Generalitat, Jordi Palou-Loverdos. L’acte es va tancar amb l’actuació musical d’un alumne de l’Escola Municipal de Música que va interpretar l’himne de Riego i el cant dels Segadors.