454

juliol 2014 | Sant Feliu de Llobregat

Horts socials: un projecte solidari que alhora recupera un espai agrícola

Des de principi de juliol, una trentena de persones aturades de la ciutat estan treballant en un nou projecte impulsat des del Programa Solidaritat de l’Ajuntament i la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona que utilitzarà un terreny en desús qualificat com a ampliació de vial en un hort de 4.200 m2 i que està a tocar del Parc Agrari del Baix Llobregat.

Es tracta d’un projecte solidari que conjuga la recuperació d’un espai per a l’agricultura amb l’atenció a les necessitats de persones amb dificultats d’inserció laboral, les quals hi han accedit mitjançant els Serveis Socials municipals. Són homes i dones en situació d’atur de llarga durada, sense cobertura i amb familiars a càrrec i també joves amb dificultats d’inserció laboral. La previsió és que al setembre es creï un altre grup de participants, de manera que l’hort pugui abastir fins a 60 persones.

Els terrenys, de propietat municipal, es troben al costat del carrer del Pla, entre la riera de la Salut i el carrer de Ramón y Cajal (riera de la Font). L’hort es conrearà entre tots els usuaris, de manera que es redueix al mínim la fragmentació per tal de fer viable

la productivitat del sòl agrícola, tal com estableixen les normatives urbanístiques i agràries tant estatals com autonòmiques i la del mateix Parc Agrari. Totes les persones que participen en la iniciativa, que han rebut una formació teòrica prèvia i reben l’acompanyament de personal tècnic durant el procés, esdevenen responsables del conjunt de la producció i són els consumidors de tot el que s’hi conrea. La iniciativa compta amb el suport i la implicació de diferents entitats locals.

Els horts socials tenen com a principals objectius afavorir la inserció social de les persones que hi participen, contribuir al seu benestar personal, tant en l’àmbit de la salut com de l’alimentació, i millorar la seva qualitat de vida. En aquest sentit, les persones beneficiàries valoren positivament el fet d’estar actives, ja que creix la seva autoestima i autoconfiança, estimula les relacions socials i els ajuda a reduir l’estrès.

El projecte ha estat subvencionat per la Fundació La Caixa amb un total de 43.000 €.

 

Neix el web Menys CO2 a Sant Feliu

Els 13 centres educatius que formen part del programa Agenda 21 escolar, amb la coordinació de l’Oficina de Serveis Ambientals de l’Ajuntament, han creat l’espai web Menys CO2 a Sant Feliu, que inclou tota una sèrie de recursos educatius per lluitar contra el canvi climàtic.

L’espai, que penja del web municipal, inclou propostes d’allò més variades perquè les escoles i centres formatius treballin a les aules el foment dels bons hàbits energètics a través de dossiers didàctics, entorns virtuals per interactuar en línia, vídeos i altres suports audiovisuals, jocs de taula o contes, entre altres eines. Els diferents recursos estan

classificats segons les etapes educatives de l’alumnat i estan a disposició de totes les escoles, institucions o entitats d’educació en el lleure.

Entre els recursos del web hi ha materials elaborats per centres o institucions i també materials creats pels mestres de Sant Feliu que han participat en el projecte. Destaquen el conte infantil “La fada espavilada”; L’auditoria energètica, que serveix per fer auditories a l’escola o l’Energy project, per treballar el canvi climàtic en anglès.

www.santfeliu.cat/menysco2