març 2021 | Sant Feliu de Llobregat

479

El reportatge

Ampliació dels acords de la Comissió de Seguiment

L’aprovació d’aquest impuls econòmic es va acordar en la tercera reunió de la Comissió de Seguiment del Pacte de Ciutat, celebrada l’1 de febrer passat. En la reunió es van presentar, entre d’altres, els principals indicadors socioeconòmics del 2020 i les dades sanitàries vinculades a la Covid-19. També es van exposar les dades de les atencions realitzades des de l’Oficina d’Atenció Ciutadana i l’Oficina Local d’Habitatge, posant èmfasi en la variació respecte al 2019 i, especialment, en l’evolució de les atencions en els mesos de ple confinament.

En la sessió es va decidir allargar la durada del Pacte de 18 a 24 mesos, atès que el context provocat per la pandèmia s’allargarà més enllà del que s’havia previst durant els mesos de juny i juliol quan es van plantejar els objectius a desenvolupar. Un altre dels temes tractats en la reunió de la Comissió va ser la dotació econòmica del Pacte de Ciutat, que inicialment ascendia a 5.930.000 euros, i que finalment ha arribat als 7,8 aprovats en el Ple del 25 de febrer.

 

Canvi de model en l’atenció a les persones

L’Ajuntament també treballa en un redisseny de l’actual model de tramitació d’ajuts socials per assolir els compromisos derivats del Pacte de Ciutat per superar la situació generada per la crisi sanitària. L’alcaldessa, Lídia Muñoz, i la regidora de Serveis Socials, Flavia Reina, van assistir divendres 15 de gener a la primera reunió d’impuls d’aquest projecte que té per objectiu analitzar i simplificar els ajuts existents, així com els serveis dels que disposa l’Ajuntament, per garantir l’accés als drets bàsics de manera més àgil i senzilla, i en funció de la seva renda, a les persones de Sant Feliu que ho necessitin. Així, mitjançant la reenginyeria de processos, es proposa una millora en les línies d’ajudes per simplificar l’accés d’aquestes a la ciutadania, reorganitzant ajuts i optimitzant procediments. D’aquesta manera serà més fàcil optar tant als ajuts per concurrència com a aquells de concessió directa, ja siguin prestacions econòmiques de caràcter social o aquelles d’urgència social com la targeta moneder, que consolidarà la seva implantació al llarg d’aquest 2021.

Les dades extretes d’aquest anàlisi i la posterior aplicació al procés d’aquest nou model d’atenció social permetran reduir la burocràcia i millorar la manera en què l’Ajuntament es relaciona amb la ciutadania en general i amb les persones usuàries de Serveis Socials en particular, amb la voluntat de poder arribar a tothom, de garantir l’accés a drets bàsics com l’alimentació, l’habitatge o l’educació, i de fer-ho de forma individualitzada i en funció de la seva situació econòmica.

 

Un instrument per no deixar ningú enrere

El Pacte de Ciutat va néixer per afrontar de manera unitària els reptes de futur a Sant Feliu una vegada finalitzada la fase de confinament. Aprovat per unanimitat en el ple extraordinari del 14 de maig, el Pacte és la culminació d’una ronda de contactes del Govern amb tots els agents polítics, socials i econòmics de Sant Feliu, i del treball conjunt dels i les representants públics.

El seu desenvolupament pretén avançar en totes les línies d’actuació sempre des d’una perspectiva d’equitat i justícia social, prioritzant iniciatives com les ajudes d’emergència, les línies d’ajudes a comerç i empresa o garantir l’accés als subministraments bàsics, entre d’altres. En el document també s’explicita la necessitat de construir un model de ciutat que reforci la salut i les cures, tot vetllant per una ciutat més sostenible, més habitable i més cohesionada. Això comportarà el desplegament d’una sèrie d’actuacions que vetllin per tenir cura dels efectes que la crisi de la Covid-19 pugui generar en l’espai públic i els seus usos.

 

Seguiment del Pacte de Ciutat

La Comissió de Seguiment és un dels dos instruments amb què s’ha dotat el Pacte de Ciutat per avaluar de manera continua i periòdica el grau d’assoliment dels seus objectius. La ciutadania també pot participar en aquest seguiment de forma activa a través de l’aplicatiu de comptes Midenet, que es pot consultar al portal de transparència del web municipal (www.santfeliu.cat/transparencia), i on consten tots els indicadors associats a cada actuació i el seu grau d’assoliment.

 

Lídia Muñoz Cáceres

Alcaldessa

Vuit milions d’euros per a la reconstrucció social i econòmica de Sant Feliu

Els plens municipals de febrer i de març de 2021, han estat plens especialment importants per a la nostra ciutat. L’aprovació d’una dotació econòmica per al Pacte de Ciutat de Sant Feliu de gairebé 8 M€, garanteix el desenvolupament d’aquelles mesures de reactivació que es van consensuar en el marc del Pacte, per abordar de la millor manera les conseqüències socials i econòmiques de la Covid-19.

Per fi podrem fer servir aquests diners extres, després de molt negociar amb l’Estat. Una gran partida econòmica que se suma al pressupost ordinari de 2021, i que implicarà un esforç molt important per part del govern i dels treballadors i treballadores de l‘Ajuntament.

La nostra prioritat com a Govern ha estat, és i serà vetllar per la salut pública i garantir que sortirem d’aquesta crisi, sense deixar ningú enrere, i aquests 8 M€ permetran avançar en aquest objectiu de millorar la vida de la ciutadania de Sant Feliu i pal·liar les greus conseqüències de la pandèmia.

Aquests diners es destinaran de manera prioritària a la garantia de drets bàsics de ciutadania, la creació d’ajudes als sectors economics que més han patit la crisi, l’adequació d’espais públics i equipaments a les noves necessitats sorgides a causa de la Covid-19, i de forma molt destacada al foment de l’ocupació.

L’impuls a les polítiques actives d’ocupació té un paper determinant en aquest marc. Concretament, es destinen 1,4 milions per donar suport a les actuacions i projectes recollits en el Pacte amb contractacions articulades a través de programes d’ocupació i formació.

Tot amb l’horitzó que al juny de 2022 les mesures del Pacte estiguin totalment implementades i amb l’esperança que aviat deixem enrere aquesta etapa tan fosca marcada per la pandèmia, per poder mirar al futur amb il·lusió, ja que Sant Feliu té molts reptes i projectes estratègics per definir el nostre futur immediat; amb una clara aposta per una ciutat més sostenible, més habitable i més cohesionada.

Oriol Bossa i Pradas

1r Tinent d’alcalde

Regidor d’Hisenda

L’aprovació de la dotació econòmica del Pacte de Ciutat és un dels moments més importants i més rellevants de l’actual mandat. La feina que ve en les properes setmanes i mesos és començar a destinar aquests recursos a totes les polítiques que emanen d’aquesta eina que permetrà la recuperació econòmica i social de Sant Feliu.