març 2021 | Sant Feliu de Llobregat

479

El reportatge

Prop de 8 milions d’euros per reactivar Sant Feliu en el camp econòmic i social amb el Pacte de Ciutat

El Ple municipal celebrat el 25 de febrer va aprovar, amb 20 vots a favor i una abstenció, una proposta d’impuls econòmic del Pacte de Ciutat, així com la seva prolongació fins al juny de 2022. Aquesta resolució preveu una mobilització de recursos sense precedents, i destina 7,8 milions d’euros per reactivar economicàment la ciutat fer front a una crisi també sense precedents. El document del Pacte s’estructura en 3 eixos i inclou mesures complementàries per garantir els drets bàsics de la ciutadania, per revitalitzar i reactivar l’activitat econòmica, i per al plantejament de nous usos de l’espai públic i els equipaments municipals.

Dels gairebé 8 milions d’euros, tres es destinaran a mesures complementàries per garantir els drets bàsics de la ciutadania de Sant Feliu. Aquestes van des de l’accés als subministraments bàsics i l’alimentació fins a la lluita contra la violència masclista, passant per la detecció i la prevenció de situacions de vulnerabilitat, especialment en els col·lectius de persones amb discapacitat i gent gran. Aquesta dotació també permetrà desenvolupar estratègies per garantir l’accés a l’habitatge, així com iniciatives relacionades amb la millora de l’atenció ciutadana, el suport al teixit associatiu, l’accés a l’educació, el treball a distància, el treball de cures, i la interseccionalitat en serveis socials.

L’impuls a les polítiques actives d’ocupació té un paper determinant en el conjunt de mesures previstes en el desenvolupament del Pacte de Ciutat. Concretament, es destinen 1,4 milions per donar suport a les actuacions i projectes recollits en el Pacte amb contractacions articulades a través de programes d’ocupació i formació, un apartat transversal en tot el Pacte.

L’acord també preveu destinar 3,6 milions d’euros per revitalitzar i reactivar l’activitat econòmica, amb línies d’ajut per afavorir l’ocupació i la recuperació dels sectors més afectats per la crisi, el foment del comerç en línia o la recollida i reducció de residus. El pressupost inclou altres mesures com la pacificació dels eixos comercials per fomentar el comerç de proximitat, la connexió dels motors econòmics de Sant Feliu amb la mobilitat sostenible, el foment de l’economia circular, i el projecte de moneda local.

El Pacte preveu a més una inversió de 560 mil euros per finançar mesures sobre els nous usos de l’espai públic i equipaments on es portin a terme actuacions corresponents a l’ampliació i millores de zones verdes, de passeig i pedalables. També inclou entre d’altres la regulació dels vehicles de mobilitat personal, així com el desenvolupament d’un pla de contingència per garantir la seguretat, tant a persones com a entitats, en l’activitat associativa i cultural de la ciutat. La inversió en aquest eix es complementa amb el reforç dels elements comunicatius de l’Ajuntament tant físics com digitals, de manera que s’informi puntualment la ciutadania sobre l’evolució de la pandèmia i de les mesures que es desenvolupen des de l’Administració local.