475

juliol 2019 | Sant Feliu de Llobregat

Francesc Baltasar, primer alcalde de la democràcia a Sant Feliu, rep la Medalla de la Ciutat

El 6 de juny es va celebrar un acte de reconeixement als 40 anys d’ajuntaments democràtics, en què es va lliurar la Medalla de la Ciutat a l’exalcalde Francesc Baltasar. L’acte, realitzat a la Sala Ibèria amb l’assistència de més de 300 persones, va ser conduït pel periodista santfeliuenc Joan Salvat, i hi van participar personalitats rellevants del món de la comunicació, la cultura i la política com els també periodistes Jordi Juan i Francesc Escribano, la historiadora Carme Sanmartí o l’exdiputada del Congrés dels Diputats Carme Solsona. El guardó premia els ciutadans i ciutadanes de Sant Feliu que contribueixen al progrés moral o material del municipi o al seu prestigi.

El llavors alcalde en funcions de Sant Feliu, Jordi San José, va obrir l’acte reconeixent tots els regidors i regidores de la democràcia, recordant com era Sant Feliu abans i el desig que van tenir els primers ajuntaments de fer que tota la població se sentís un sol poble.

Discursos de santfeliuencs rellevants

La historiadora Carme Sanmartí va apuntar les poques dones regidores que hi havia als primers ajuntaments democràtics. Jordi Juan, sotsdirector de La Vanguardia, va definir Baltasar com “una persona molt accessible, molt oberta”, qualitat que també va destacar el periodista Francesc Escribano. Per la seva banda l’exdiputada del Congrés dels Diputats Carme Solsona va posar en valor l’afany per aconseguir el soterrament de l’exalcalde.

En el seu parlament Francesc Baltasar va destacar que ser alcalde ha estat l’experiència més gran i gratificant de la seva vida. Va fer un repàs del seu servei a la ciutat i va assegurar que la reobertura del Palau Falguera és del que està més satisfet. Ell, amb la resta de regidors del govern, van haver de fer front a una ciutat amb moltes mancances (carrers sense asfaltar, ni serveis sanitaris, equipaments i una alta taxa de persones en situació d’atur, entre d’altres) i també una important crisi econòmica.

Regidores i regidors que al llarg d’aquests quaranta anys

han aportat el seu treball per aconseguir el Sant Feliu actual.

De formació periodista, Baltasar va ingressar al clandestí Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC) el 1970, partit del qual va ser secretari general a la comarca entre 1974 i 1979. Paral·lelament va treballar de periodista al Grupo Mundo fins al 1979 quan, amb tan sols 29 anys, va ser escollit alcalde de Sant Feliu de Llobregat, en les primeres eleccions municipals després de la dictadura franquista, fins que va deixar l’alcaldia l’any 2000.

Baltasar va ser diputat d’Iniciativa per Catalunya Verds al Congrés dels Diputats de 1989 a 1993 i, posteriorment, amb l’entrada d’ICV al primer Govern d’esquerres de la Generalitat, Baltasar va ser designat secretari general del Departament de Relacions Institucionals i Participació. El 20 d’abril de 2006 el president de la Generalitat Pasqual Maragall va nomenar Francesc Baltasar com a conseller de Medi Ambient i Habitatge.

Una vida marcada pel servei públic i una ciutat per construir

La concessió de la Medalla de la Ciutat reconeix la bona feina i la constància de Francesc Baltasar en la consolidació del Sant Feliu actual, inclosa la seva lluita incansable per la consecució del soterrament de la via fèrria. En paraules de Baltasar, “l’alcaldia té una cosa molt dura, i és que és un servei permanent, 365 dies l’any i 24 hores. Però també té una cosa impagable, que és la possibilitat de resoldre un problema després de planificar-lo, fer un projecte, pressupostar-lo, executar-lo i inaugurar-lo. Això no existeix en cap altre àmbit de l’administració”.

Francesc Baltasar ha estat el novè santfeliuenc distingit amb la Medalla de la Ciutat. L’Ajuntament de Sant Feliu ha atorgat fins ara aquesta distinció a nou ciutadans i ciutadanes: Pere Dot (1971), Llorenç Sans (1989), Joana Raspall (1993), Josep Pons (1997), Josep Gaspà (2005), Joaquim Hernández (2006), Juan Carlos Navarro (2011) i Agustí Vilar (2014).