465

octubre 2016 | Sant Feliu de Llobregat

L’equip de govern i els grups municipals de Veïns i PP arriben a un acord polític sobre l’IBI

Acords de la moció

1. Rebaixar al 2017 l’actual tipus d’IBI per béns urbans del 0,652% fins deixar-lo en el 0,633%. Alhora, el tipus de gravamen específic per a béns urbans (oficines i indústries), que era del 0,890% passa al 0,875%.

2. Els efectes econòmics sobre cada rebut equivalen a una tercera part de la diferència assumida pels contribuents com a conseqüència de l’aplicació de l’acord del ple d’abril de 2014, el qual ha estat anul·lat judicialment.

3. El percentatge de diferència establert es mantindrà durant els exercicis fiscals del 2018 i 2019 per tal que els efectes econòmics siguin equivalents.

4. Fins a la finalització de l’exercici fiscal del 2019, s’aplicaran els criteris de l’acord, encara que es vegin modificats els valors cadastrals.

5. L’acord suposa desistir del recurs d’apel·lació interposat per l’Ajuntament contra la sentència del Jutjat del Contenciós Administratiu 12 de Barcelona 82/2016, de 18 de març.

En el ple municipal de juliol, l’equip de govern juntament amb els grups a l’oposició de Veïns per Sant Feliu (VSF) i Partit Popular (PP), van portar a aprovació una moció en relació a l’IBI de 2014. La moció, que estableix una rebaixa d’un 3% de l’impost durant els tres propers exercicis fiscals, va ser possible gràcies a un acord polític i a la voluntat de consens dels grups. El text es va aprovar amb els vots a favor d’ICV-EUiA, PSC, ERC, PP i VSF; el vot en contra de Junts per Sant Feliu (JSF), i les abstencions de C’s i CDC.

El regidor d’Hisenda, Josep Maria Rañé, va explicar en el ple que la rebaixa en el rebut de l’impost “es concretarà en una reducció de l’actual tipus del 0,652% al 0,633%”. Paral·lelament, Jordi San José, alcalde de la ciutat, va destacar haver aconseguit “un acord polític de futur per resoldre de manera compartida un tema en què tots tenim visions legítimament diferents, i que està ocupant des de fa temps la centralitat del debat polític a Sant Feliu”.

Silvestre Gilaberte, de Veïns per Sant Feliu, va expressar la seva conformitat dient que “para nosotros es una satisfacción importante haber llegado a este acuerdo”.

La portaveu del PP, Elisabet Ortega, va argumentar el seu vot a favor de la moció perquè “nosotros nunca vamos a decir que no a una bajada de impuestos”.

Luis Serrano,  portaveu de Junts per Sant Feliu, va mostrar-se favorable a la devolució i a la baixada de l’IBI, però va justificar el seu vot contrari a la moció en considerar imprescindible que “es faci la devolució en 2 anys” en comptes dels 3 exercicis fiscals de la proposta.

El grup municipal de C’s es va abstenir. El seu portaveu, Xavier Alegre, va argumentar que “hi ha un element de forma que no podem compartir, que és la devolució en 3 anys”.

El regidor de CDC, Manel Carrion, va assegurar “que si realment el que es vol és tornar els diners, aquesta no és la millor solució”.

El portaveu d’ERC, Oriol Bossa, tot i el vot favorable del seu grup “perquè se’ns ha dit que els serveis que presta l’Ajuntament no se’n ressentiran”, es mostrava crític amb la moció i instava a tots els grups a tancar un debat que considera que ja ha durat massa temps.

 

Per la seva part, des del grup municipal del PSC, Javier Molina, va posar en valor l’actual acord de govern amb ICV-EUiA ja que sense aquest, “aquesta moció no hauria estat possible”.

En darrer terme, l’alcaldessa en funcions d’ICV-EUiA, Lidia Muñoz, va celebrar allunyar la política fiscal del centre del debat polític per donar pas a la reflexió sobre “com transformem aquests ingressos en fer més fàcil la vida de la ciutadania”.

D’esquerra a dreta, Silvestre Gilaberte (VSF), Manuel Leiva (ICV-EUiA), Lídia Muñoz (alcaldessa accidental), Josep Maria Rañé (PSC) i Elisabet Ortega (PP), durant la roda de premsa de presentació de l’acord polític sobre l’IBI.