458

maig 2015 | Sant Feliu de Llobregat

Ciutat

El 2014 es redueixen els accidents de trànsit a la ciutat

Segons les dades de l’informe de seguretat vial i ciutadana del 2014 a Sant Feliu, els accidents de trànsit al 2014 es van reduir respecte de l’any anterior, de 137 a 134. Així doncs, el 2014 és el segon any amb menys accidents a la ciutat en els últims 13 anys. La tendència a la baixa de l’accidentalitat és una constant a Sant Feliu des de l’any 2005 quan es van registrar 222 accidents, és a dir, gairebé un 40% més que els comptabilitzats al 2014. A més, en comparació amb altres municipis de l’entorn, a Sant Feliu la mitjana d’accidents per cada 1.000 habitants és d’un 3,1, mentre que la mitjana comparant les xifres amb 10 municipis de l’entorn se situa en 6,1.

La tipologia d’accidents també haexperimentat canvis al 2014, ja que les envestides de vehicles són els accidents més habituals, sobretot en les cruïlles, i gairebé sempre van associades a una infracció a la normativa del trànsit. Les segueixen l’encalç, molt associat a no respectar la distància de seguretat en les línies de detenció, i els fregaments, relacionats amb la manca d’atenció dels conductors. En aquest sentit i, per tal de continuar incidint en la reducció de la sinistralitat viària, l’Ajuntament  està  treballant  en un pla  per  conscienciar  els

conductors sobre la  importància de l’atenció al volant i els perills de les distraccions. Alhora, se seguiran potenciant els controls d’alcoholèmia i drogues, que el 2014 van motivar 59 denúncies, 21 d’elles penals.

Pel que fa a les causes dels accidents, les més habituals són les infraccions al  codi de circulació (47%), seguida de la manca d’atenció (un 30%). A més distància trobem la resta de causes de sinistralitat, com les deficiències a la via pública (5%), la velocitat inadequada (7%) o els factors climàtics (6%). El nombre de conductors que van patir un accident sota la influència de l’alcohol o de les drogues (un 5% el 2014) es redueix força respecte dels darrers anys.

Pel que fa a la seguretat ciutadana, el 2014 es van reduir les infraccions penals prop d’un 5%, passant de 1.531 a 1.457. Pel que fa als delictes contra el patrimoni, els més habituals són els furts, seguits dels robatoris amb força a l’interior del vehicle i al domicili. També han baixat els robatoris amb violència i intimidació a la ciutat (un 31,5%).

S’aprova el III Pla d’igualtat de gènere per al període 2015-2019

En el ple de l’Ajuntament de març es va aprovar el III Pla d’igualtat de gènere de Sant Feliu per al període 2015-2019. Es tracta d’un instrument de treball per a l’articulació de les polítiques públiques municipals amb l’objectiu d’afavorir la plena igualtat entre homes i dones i contribuir a incrementar el benestar i la qualitat de vida de la població.

El primer Pla d’igualtat de la ciutat es va aprovar l’any 1998 i el segon el 2009, el qual es va prorrogar el 2013 fins a l’actualitat. El document manté vigents els principis treballats en els seus predecessors i incorpora noves línies d’actuació. Així, reafirma el compromís de la ciutat en la igualtat de gènere a través de l’impuls de  polítiques actives i  la definició  d’accions contra  la violència masclista.

Es preveu elaborar una guia de llenguatge no sexista, fer tallers de sensibilització sobre les  relacions de parella en centres educatius, posar a l’abast d’escoles i altres centres de formació recursos pedagògics per tractar la perspectiva de gènere o potenciar la formació sobre el tema a col·lectius específics com la Policia Local.

El III Pla d’Igualtat també preveu definir mesures d’ocupació específiques per a dones, així com al reconeixement i lideratge de les dones a través d’accions concretes com la creació d’una xarxa de dones emprenedores o la difusió de la producció cultural de les dones.