453

juny 2014 | Sant Feliu de Llobregat

El poeta i escriptor Agustí Vilar rep la Medalla de la Ciutat

 

L’escriptor i poeta santfeliuenc Agustí Vilar Martínez va rebre el 8 d’abril la Medalla de la Ciutat en un acte públic molt emotiu celebrat a la Sala Ibèria. L’escriptor va iniciar el seu parlament agraint el guardó, tot afirmant que és “un premi excessiu” que accepta però que comparteix amb molta gent. El discurs el va centrar en les seves “passions”, la literatura i la discapacitat.

Amb la concessió de la Medalla de la Ciutat, l’Ajuntament vol reconèixer la bona feina i la constància d’Agustí Vilar en la recuperació i normalització del coneixement i ús de la llengua catalana. En aquest sentit, destaca el seu paper com a formador de professores i professors que després havien d’impulsar el procés d’immersió a les escoles de primària de la ciutat.

El guardó també vol premiar la gran implicació i compromís d’Agustí Vilar amb la ciutat i amb la ciutadania des de diversos àmbits. En l’àmbit cultural es destaca el seu paper com a impulsor i membre del jurat del Premi de Poesia Martí Dot i com a promotor de les activitats vinculades a la Biblioteca Montserrat Roig. En l’àmbit polític es reconeix la seva militància des de la base a les forces progressistes de la ciutat.

Alhora també es distingeix el seu paper en el sorgiment del moviment veïnal de Can Calders, així com la important tasca que ha realitzat en els darrers anys per defensar les polítiques socials de les persones amb discapacitats. En aquest sentit, es destaca la seva participació en la Taula de Persones amb Discapacitat de Sant Feliu de Llobregat, en l’Associació Catalana per a la Integració del Cec i la seva afiliació a l’ONCE. Alhora, es reconeix el fet que hagi dut a terme la seva intensa activitat cultural, social, professional i literària amb les dificultats afegides que té una persona cega i sorda.

D’altra banda, la concessió de la Medalla de la Ciutat també vol distingir la llarga trajectòria literària d’Agustí Vilar. L’any 1979 va guanyar el Premi Martí Dot de poesia jove en català i ha escrit vuit volums de poesia, nombroses obres en prosa i una gran quantitat d’articles i col·laboracions en diferents mitjans.

 

 

Aina Torres, guanyadora del Premi de Poesia Martí Dot 2013

La jove poetessa Aina Torres Rexach va rebre el 4 d’abril a la Sala Ibèria el Premi de Poesia Martí Dot 2013 per l’obra Dos hiverns i un incendi. L’acte, que tancava la III Setmana de la Poesia, va comptar amb la participació de Míriam Cano, Premi Martí Dot 2012 amb el recull de poemes Buntsandstein i membre del jurat en aquesta edició. En el decurs de l’acte, organitzat per la Tertúlia Literària Martí Dot i l’Ajuntament de Sant Feliu, es va celebrar l’espectacle líric musical El so dins del so, a càrrec de Laia Noguera, Premi Martí Dot 2006, i del guitarrista Santi Careta.

Per a Aina Torres el premi “és una oportunitat molt important”. La jove poetessa diu que el poemari “parla de dos hiverns, un de real i un de metafòric, on és present l’enyor i el desamor, així com un incendi que simbolitza la voluntat de canviar-ho tot per construir un futur més just”. L’autora, que va escriure el treball específicament per presentar-lo al certamen, afirma que el jurat va lloar els seus poemes en considerar-los “sincers, propers i per tenir molta força”.

El certamen de poesia Martí Dot, adreçat a menors de 35 anys, pretén promoure la creació literària en català ajudant especialment els joves poetes i poetesses a donar a conèixer la seva primera obra. El premi està dotat amb 1.000 euros i la publicació de l’obra guanyadora en la col·lecció de poesia de “Viena Edicions”. El regidor de Cultura, Manel Martínez afirma que hi ha “l’objectiu de promoure el premi més enllà de la ciutat, en tant que és un dels certàmens de poesia de més tradició dels països catalans”.