452

abril 2014 | Sant Feliu de Llobregat

L’Ajuntament, contra la llei de reforma de l’Administració local

En el ple municipal del mes de febrer, els grups d’ICV-EUiA-ISF, PSC i CiU van presentar una moció conjunta per formalitzar el conflicte en defensa de l’autonomia local que porti al Tribunal Constitucional la Llei de racionalització i sostenibilitat de l’Administració local (LRSAL) del Govern central. La moció es va aprovar amb el vot en contra del PP, i tant ERC com Ciutadans, tot i no tenir representació a l’Ajuntament, van donar-hi suport. També va mostrar el seu suport el Síndic Municipal de Greuges.

El procés a seguir perquè la LRSAL quedi derogada és que el municipi amb més representativitat enviï la petició al Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques i aquest el remeti al Consell d’Estat perquè faci un dictamen, contra el qual es pot presentar el recurs de conflicte de competència al Tribunal Constitucional. En cas que s’aprovés, s’acabaria anul·lant la llei.

Segons l’alcalde de Sant Feliu, Jordi San José, “la LRSAL va en contra del principi d’autonomia local explicitat en l’article 137 de la Constitució Espanyola”. I es fonamenta en tres grans línies argumentals: “la supressió injustificable de competències dels ajuntaments (especialment greus en els municipis de menys de 20.000 habitants i pitjors per als ajuntaments de menys de 5.000); la imposició de mecanismes de control econòmic i de gestió en mans de tècnics sense cap representació democràtica (especialment secretaris i interventors, com durant el franquisme), i l’atac a la representació democràtica de tota la ciutadania i la possibilitat de reduir al mínim el paper de control i debat que ha de fer l’oposició”.

Per a l’alcalde, la LRSAL “constitueix un retrocés democràtic” i permetria, per exemple, “que el pressupost dels ajuntaments no es debatés en els plens, amb la presència i la participació de l’oposició i de la ciutadania, sinó en les reunions de les juntes de govern local, a porta tancada i només amb l’alcalde i l’Equip de Govern”.

A Sant Feliu, la reforma de l’Administració local podria comportar deixar d’oferir serveis bàsics en ocupació i educació i el consegüent tancament de serveis com els que es donen a Can Maginàs, Can Ricart, les escoles bressol i l’Escola Municipal de Música.

 

L’alcalde de Sant Feliu, com a membre del Consell de Governs Locals, en el lliurament de la documentació a l’alcalde de Barcelona