452

abril 2014 | Sant Feliu de Llobregat

següent >>

Mercè Mas | Delegada territorial i responsable de la seu de la UOC al Baix Llobregat

“Cada vegada som més conscients que cal una formació continuada”

La Mercè Mas és la responsable de la seu territorial de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) al Baix Llobregat, que va obrir les portes fa més de 15 anys a Sant Feliu. Santfeliuenca de naixement, va entrar a treballar per uns mesos a la UOC de Sant Feliu i des d’aleshores que ha estat vinculada laboralment a aquesta universitat virtual. Durant uns anys va estar a la seu de Barcelona i ja en fa més de sis que va tornar a Sant Feliu a coordinar el projecte de la UOC al Baix Llobregat. A més, també és la responsable de les seus de l’Hospitalet i de Vilanova i la Geltrú. És llicenciada en geografia, en una universitat presencial, i ha fet estudis de turisme a la UOC.

La Mesa obre la possibilitat que representants d’institucions i entitats puguem analitzar i concretar propostes per a la ciutat

 

 

Quin és el paper de la UOC com a centre formatiu al territori?

La UOC, tot i que és una universitat virtual, té una xarxa formada per 17 seus territorials i 50 punts UOC que són el vincle de la Universitat amb el territori. La seu de Sant Feliu, que és oberta des de l’any 1997, va ser de les primeres seus territorials que es van crear. Les funcions de les seus han anat canviant amb els anys. A l’inici eren llocs a través dels quals es feia difusió de la UOC i també eren espais per connectar-se. Poca gent tenia connexió a Internet a casa i venien aquí. Ara seguim donant a conèixer la nostra oferta formativa, oferim diferents serveis als estudiants i estem en contacte amb les institucions, entitats i empreses locals.

Quina és l’oferta formativa actual de la UOC?

Tenim graus i màsters universitaris, l’escola de llengües i l’institut de postgraus que inclou postgraus, màsters i altres especialitzacions pròpies de la universitat. Hi ha 16 graus en diferents àmbits d’estudi: informàtica, multimèdia, dret i ciències polítiques, economia i empresa, arts i humanitats, psicologia i ciències de l’educació, i ciències de la salut. També tenim l’Ateneu, que és una oferta molt interessant que permet fer assignatures soltes dels graus. Està molt pensada per a gent a qui interessa un tema en concret però no vol fer un grau sencer i per a persones que no tenen els requisits d’accés. A més, la UOC fa cursos de curta durada al febrer i al juliol, i altres activitats formatives més puntuals.

Ha canviat l’oferta recentment?

Aquests últims anys, amb el canvi al Pla Bolonya hem fet tota l’adaptació de plans i per això darrerament no hi ha hagut massa novetats en l’oferta de graus però esperem de mica en mica poder anar ampliant amb nous títols.

Com ha evolucionat el perfil de l’alumnat de la UOC des de la seva entrada en funcionament?

Fa 10 anys el perfil majoritari era el d’un estudiant de 35 a 40 anys que treballava i volia millorar la seva formació acadèmica. Ara, des de fa 2 o 3 anys, la tendència és trobar estudiants més joves, que comencen estudis universitaris amb nosaltres, i que en molts casos vénen de cicles formatius de grau superior. La mitjana d’edat actualment està en la franja de 26 a 30 anys, que suposa el 23,2% del total d’alumnes.

 

La UOC és membre de la Mesa pel Desenvolupament Econòmic i la Cohesió Social, impulsada per l’Ajuntament, que es va constituir el desembre de 2012. Com valora la creació d’aquest òrgan consultiu?

Crec que és un pas endavant en participació, col·laboració i treball en xarxa que obre la possibilitat  que representants d’institucions i entitats puguem donar la nostra visió, analitzar, debatre i, fins i tot, concretar propostes per a la ciutat. Valoro molt bé la iniciativa i també el fet de ser-hi en representació de la UOC perquè ens permet aportar la nostra experiència en educació i formació.

Quines idees o propostes ha aportat en nom de la UOC a la Mesa?

El que volem és posar la universitat a l’abast de tothom, ja sigui la ciutadania, les empreses i institucions o les associacions. Hem parlat de poder fer formació i xerrades relacionades amb temes d’ocupació, emprenedoria i l’aprofitament de les noves tecnologies per a la cerca de feina. Cal trobar les necessitats que hi ha a la ciutat i veure què podem aportar. Encara no hem concretat exactament què farem, hi estem treballant.

Com pot ajudar la UOC al sector industrial i empresarial?

La UOC ofereix la possibilitat de fer formació a mida a les empreses. De moment a Sant Feliu estem parlant amb les empreses per donar a conèixer aquest servei. A part, a la Mesa també ens hem ofert a col·laborar en el tema de les pràctiques empresarials. Actualment en totes les titulacions de graus de la UOC els i les alumnes han de fer pràctiques. El que ens agradaria és que els estudiants del Baix Llobregat poguessin fer pràctiques a les empreses de Sant Feliu.

Hi ha alguna formació específica que pugui interessar a les persones emprenedores?

La Business School, que és l’escola de negocis de la UOC i que va néixer amb la voluntat de construir una xarxa d’aprenentatge, inclou cursos curts, postgraus i màsters dedicats a temes d’emprenedoria i empresa. Està adreçada a pimes i microempreses. Hi ha programes específics i d’altres de  més pràctics on es tracten possibles problemes que et pots trobar a l’hora d’iniciar la carrera empresarial. És un projecte que té un parell d’anys i hi ha força demanda, segurament a causa de la situació en què estem, que fa que moltes persones decideixin emprendre.

Estudiar virtualment, a banda de la titulació, aporta altres valors afegits com la constància, el sacrifici, l’organització i el treball en xarxa

Les persones aturades sovint aprofiten també per reprendre els estudis. Poden trobar ajuts econòmics a la UOC?

Malauradament no tenim ajuts. El preu tant a la universitat presencial com a la UOC potser frena les persones aturades que volen estudiar però, tot i així, nosaltres trobem força gent que està a l’atur i aprofita per formar-se i en comptes de fer 2 o 3 assignatures al semestre en fan 5 o 6 per obtenir la titulació al més aviat possible.

Hi ha variació de preus entre la universitat presencial i la virtual?

El preu del crèdit depèn del Decret de preus de la Generalitat. A la UOC a banda de les taxes públiques hi ha taxes pròpies de la nostra universitat com poden ser els materials didàctics que són els apunts que es prendrien a la presencial, i que aquí tenen un cost. Abans, el preu de la matrícula de la UOC era una mica més alt però ara s’ha igualat força.

Com ha evolucionat el nombre d’estudiants a la seu de Sant Feliu?

Ara hi ha 2.683 estudiants, dels quals 162 són de Sant Feliu. Ens anem mantenint però es nota que els estudiants no es matriculen de tantes assignatures com abans, tot i que segueixen sent-hi i seguim tenint nous alumnes. En total a la UOC hi ha uns 57.000 estudiants, possiblement no estan tots en actiu. Crec que cada vegada som més conscients que cal una formació continuada i la UOC això ho permet, sobretot si tens una feina i vols continuar estudiant.

Quins són els estudis més sol·lici-tats?

Els graus d’ADE, psicologia i dret són les tres titulacions amb més estudiants a la nostra seu.

Quins avantatges destacaria de la universitat virtual davant la presencial?

La UOC permet a l’estudiant seguir el seu propi ritme, triar el nombre d’assignatures que vol realitzar cada semestre. És un model d’aprenentatge basat en l’avaluació contínua que permet assimilar els continguts al llarg de tot el semestre. És un model asincrònic, no cal estar en un espai i en una hora determinada per seguir els estudis. Cadascú organitza el seu temps. Estudiar virtualment sempre requereix més esforç perquè ningú et diu obre l’ordinador i llegeix, ha de ser un mateix que ha de ser constant, estar motivat i tenir una bona planificació. Si et planifiques bé, no diré que tens l’èxit assegurat, però hi guanyes molt.

Està ben vist en el mercat laboral estudiar virtualment?

Hi ha hagut estudis de valoració per saber què fan els empresaris en rebre un currículum d’una persona que ha estudiat a la universitat virtual i sembla que cada vegada més el tema de la virtualitat està més acceptat perquè a banda de la titulació aporta altres valors afegits com la constància, el sacrifici, l’organització, el saber moure’s per Internet i agafar habilitat a l’hora de treballar en xarxa.