452

abril 2014 | Sant Feliu de Llobregat

Jordi San José | L'alcalde

El ple de l’Ajuntament ha aprovat un fons d’una mica més d’un milió d’euros per, en els propers dotze mesos, afavorir la creació d’ocupació a Sant Feliu.

Afavorir la creació d’ocupació

 

Sens dubte, el principal problema de Sant Feliu és el seu índex d’atur i tot el que això pot comportar. Entre els joves, la necessitat de marxar de la ciutat o del país. Entre les persones que, per la seva edat, veuen que difícilment podran tornar a treballar, la dificultat per confiar i lluitar pel seu futur i el de la seva família. Des d’una perspectiva més global, l’aparició, i el que és pitjor, la possible consolidació de situacions de pobresa crònica a la nostra ciutat. Això implica que la principal prioritat de l’Ajuntament ha de ser les seves polítiques socials i d’ocupació.

Amb aquesta consciència, el ple de l’Ajuntament ha aprovat un fons d’una mica més d’un milió d’euros per, en els propers dotze mesos, afavorir la creació d’ocupació a Sant Feliu. D’una banda, per als plans d’ocupació que ja es van fent des de fa anys. De l’altra, per afavorir l’ocupació en el sector privat, ja sigui finançant una part important del salari a les petites empreses que contractin persones en atur de Sant Feliu, ja sigui finançant durant un any la creació de la seva pròpia empresa, com a autònoms. L’objectiu és afavorir l’ocupació d’entorn de 170 persones.

Algú podria dir que no té sentit que diners públics “afavoreixin” el sector privat. Vull rebatre aquesta idea. El sector públic, per si sol, no traurà el país de la crisi. Cal un sector privat que sigui dinàmic i productiu i alhora conscient de la seva responsabilitat social. Volem afavorir la reactivació d’aquest sector privat, de petites empreses i autònoms, que històricament han generat molta ocupació i que tenim la convicció que l’hauran de tornar a generar en el futur. Per això, tant empreses com sindicats com tots els partits de Sant Feliu han donat suport a aquesta línia d’actuació. Vull agrair-los el seu acord per abordar el primer problema de la nostra ciutat.

Finalment, dues consideracions: una en clau estatal, l’altra en clau europea. Com hem anunciat, ens hem sumat als milers d’ajuntaments que han presentat un recurs d’inconstitucionalitat contra la nova llei de l’administració local, aprovada només pel PP. Entre d’altres coses, perquè amb aquesta llei seria impossible aprovar i aplicar mesures com les que acabo d’explicar.

D’altra banda, les polítiques econòmiques que han generat la crisi superen les fronteres nacionals i estatals i requereixen polítiques en l’àmbit europeu que puguin i vulguin posar fre al capitalisme especulatiu que ofega la major part de la ciutadania. Per això, per afavorir també les polítiques socials i l’ocupació, és imprescindible participar a les eleccions europees del proper 25 de maig, per canviar el rumb i les prioritats d’Europa que és l’escenari en què construirem el nostre futur.

 

Sin duda, el principal problema de Sant Feliu es su índice de paro y todo lo que eso puede comportar. Entre los jóvenes, la necesidad de irse de la ciudad o del país. Entre las personas que, por su edad, ven que difícilmente podrán volver a trabajar, la dificultad para confiar y luchar por su futuro y el de su familia. Desde una perspectiva más global, la aparición, y lo que es peor, la posible consolidación de situaciones de pobreza crónica en nuestra ciudad. Esto implica que la principal prioridad del Ayuntamiento han de ser sus políticas sociales y de ocupación.

Con esta consciencia, el pleno del Ayuntamiento ha aprobado un fondo superior al millón de euros para, en los próximos doce meses, favorecer la creación de ocupación en Sant Feliu. Por una parte, para los planes de ocupación que ya se vienen haciendo desde hace años. Por otra, para favorecer la ocupación en el sector privado, ya sea financiando una parte importante del salario a las pequeñas empresas que contraten a personas de Sant Feliu en situación de paro, ya sea financiando durante un año la creación de su propia empresa, como autónomos. El objetivo es favorecer la ocupación de unas 170 personas.

Alguien podría decir que no tiene sentido que dinero público “favorezca” al sector privado. Quiero rebatir esta idea. El sector público, por sí solo, no sacará al país de la crisis. Es necesario un sector privado que sea dinámico y productivo y a la vez consciente de su responsabilidad social. Queremos favorecer la reactivación de este sector privado, de pequeñas empresas y autónomos, que históri-camente han generado mucha ocupación y que tenemos la convicción que la tendrán que volver a generar en el futuro. Por ello, tanto empresas como sindicatos como todos los partidos de Sant Feliu han apoyado esta línea de actuación. Quiero agradecerles su acuerdo para abordar el primer problema de nuestra ciudad.

Finalmente, dos consideraciones: una en clave estatal, la otra en clave europea. Como hemos anunciado, nos hemos sumado a los miles de ayuntamientos que han presentado un recurso de inconstitucionalidad contra la nueva ley de la administración local, aprobada sólo por el PP. Entre otras cosas, porque con esta ley sería imposible aprobar y aplicar medidas como las que acabo de explicar.

Por otra parte, las políticas económicas que han generado la crisis superan las fronteras nacionales y estatales y requieren políticas a nivel europeo que puedan y quieran poner freno al capitalismo especulativo que ahoga a la mayor parte de la ciudadanía. Por ello, para favorecer también las políticas sociales y la ocupación, es imprescindible participar en las elecciones europeas del próximo 25 de mayo, para cambiar el rumbo y las prioridades de Europa que es el escenario en el que construiremos nuestro futuro.