452

abril 2014 | Sant Feliu de Llobregat

esports

Nou sistema de puntuació en els Jocs Esportius Escolars a favor del joc net i els valors

Sant Feliu, junt amb la resta de municipis del Baix Llobregat, ha incorporat aquesta temporada 2013-2014 una important novetat en les competicions comarcals dels Jocs Esportius Escolars. I és que s’ha instaurat un nou model de competició en les lligues escolars per potenciar el joc net i els valors entre els infants. Es tracta del “Juga Verd Play”, un projecte únic a l’Estat espanyol que s’ha aplicat de manera pionera en els esports en equip des de les categories prebenjamines fins a les alevines, és a dir, entre els infants de 5 a 12 anys.

La iniciativa posa en marxa un nou sistema de puntuació que estableix que cada partit es valori amb un màxim de 10 punts. Els punts s’obtenen amb la suma de diferents conceptes que inclouen tant els resultats del marcador al final del partit com el joc net i la conducta de jugadors i jugadores, tècnics i, fins i tot del públic. Aquests aspectes els avaluen i voten els àrbitres, tècnics, tutors de grades i el públic a través de l’aplicació “Baix Esport-VerdPlay” que es pot descarregar al mòbil.

 

30 equips en 5 modalitats esportives

 

Gairebé 5.000 infants participen en el projecte a la comarca. A Sant Feliu hi ha una trentena d’equips que competeixen en futbol sala, futbol-7, minibàsquet, minihandbol i minivoleibol.

 

 

Què, qui i com pot puntuar en un partit

 

Marcador

El resultat final del partit permet obtenir entre 1 i 3 punts: 3 punts per a l’equip guanyador, 2 punts si s’empata i 1 punt per a l’equip perdedor.

 

Àrbitres (dinamitzadors de joc)

Avaluen tots els agents que intervenen en el partit. Poden atorgar 2 punts: 1 punt pel bon comportament dels entrenadors de cada equip i 1 punt pel comportament a la grada de les dues aficions.

 

Tècnic/a (entrenador/a)

Valoren amb 1 punt  l’actuació del tècnic rival i amb 1 punt  el comportament dels jugadors de l’equip contrari.

 

 

Tutor/a de grada

Es designa com a tutor/a de grada un responsable de cada equip (pare, mare o familiar) que avalua l’actuació de l’afició del propi equip amb 1 punt , tenint en compte l’animació, el respecte als rivals i l’acceptació de les decisions arbitrals. A més, el tutor/a de grada pot fer de mediador en cas de conflicte durant el partit.

 

Públic

Els espectadors poden valorar amb 1 punt  el comportament dels integrants de l’equip contrari.

 

Suma verds

És possible sumar punts verds addicionals a cada partit sota criteri de l’àrbitre, que pot atorgar com a màxim 1 punt a cada equip si compleix certs criteris de bona conducta (puntualitat, presentació de més jugadors dels obligatoris, bon comportament, etc.).