450

novembre 2013 | Sant feliu de Llobregat

Jordi San José | L'alcalde

Volem continuar
sent una ciutat
que mira
endavant, però
sense deixar
ningú enrere.

 

Pressupost, IBI, polítiques socials i millora de l’espai públic

 

La portada d’aquest Butlletí mostra clarament la
voluntat de tot el consistori: que cap infant (malgrat la rebaixa de les aportacions d’altres administracions en beques menjador) es quedi sense poder dinar a l’escola o l’institut i, més en general, que les famílies més castigades per l’atur de llarga durada, per la pobresa, tinguin l’Ajuntament al seu costat.

El pressupost marca les prioritats i compromet les actuacions del govern. I el que es veu a la portada és la prioritat principal del pressupost de 2014: el reforç de les polítiques socials municipals en ocupació, serveis socials, gent gran i educació. Sobretot en ocupació, el pressupost conté una partida inicial de 300.000 € per a plans i polítiques d’ocupació, que es complementaran amb altres partides i amb aportacions de l’Àrea Metropolitana, fins a arribar pràcticament al milió d’euros per al rellançament de l’activitat econòmica i l’ocupació a Sant Feliu.

Al costat de les polítiques socials, el pressupost
prioritza la millora de l’espai públic: un nivell alt de qualitat en parcs, places i carrers a tots els barris per igual.
Això serà possible amb un reforç a les inversions de proximitat: supressió de barreres arquitectòniques, millores en senyalització i enllumenat, reposició d’arbrat, col·locació de bancs, millores en voreres i paviments, etc. Moltes petites actuacions, acordades en les regidories de barri i amb les associacions de veïns.

Polítiques socials i inversions de proximitat requereixen capacitat econòmica i capacitat legal per poder-les dissenyar i executar. Pel que fa al finançament, la part principal dels ingressos municipals és l’IBI. En el 2014, la major part de rebuts pujaran entre un 0% i un 1%, i es complirà així el que vam aprovar en l’acord de govern que avui dirigeix la nostra ciutat: en el conjunt del mandat, l’increment del rebut de l’IBI serà lleugerament inferior a l’increment del cost de la vida. Crec important remarcar que els compromisos es fan per complir-los i aquest compromís el complirem.

Em preocupa més que puguem mantenir la capacitat legal per poder treballar, com deia, en ocupació, serveis socials o educació. Em preocupen les reformes que, venint del Congrés o del Parlament, poden limitar les competències dels ajuntaments en aquests camps. Seria com retirar la darrera xarxa de protecció que tenen les persones i famílies més vulnerables. I contra això, l’Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat serà tan actiu i bel·ligerant com sigui possible: perquè volem continuar sent una ciutat que mira endavant, però sense deixar ningú enrere.

La portada de este Butlletí muestra claramente la voluntad de todo el consistorio: que ningún niño (a pesar de la rebaja de las aportaciones de otras administraciones en becas comedor) se quede sin la comida de mediodía en su escuela o instituto y, en general, que las familias más castigadas por el paro de larga duración, por la pobreza, tengan al Ayuntamiento a su lado.

El presupuesto marca las prioridades y compromete las actuaciones del gobierno. Y lo que se ve en la portada es la prioridad principal del presupuesto del 2014: el refuerzo de las políticas sociales municipales en ocupación, servicios sociales, gente mayor y educación. Sobre todo en ocupación: el presupuesto contiene una partida inicial de 300.000 € para planes y políticas de ocupación, que se complementarán con otras partidas y con aportaciones del Área Metropolitana, hasta llegar prácticamente al millón de euros para relanzar la actividad económica y la ocupación en Sant Feliu.

A parte de las políticas sociales, el presupuesto prioriza la mejora del espacio público: un nivel alto de calidad en parques, plazas y calles en todos los barrios por igual. Esto será posible con un refuerzo en las inversiones de proximidad: supresión de barreras arquitectónicas, mejoras en señalización y alumbrado, reposición de árboles, colocación de bancos, mejoras en aceras y pavimentos, etc. Muchas pequeñas actuaciones, acordadas en las concejalías de barrio y con las asociaciones de vecinos.

Políticas sociales e inversiones de proximidad requieren capacidad económica y legal para poderlas diseñar y ejecutar. En cuanto a la financiación, la parte principal de los ingresos municipales es el IBI. En 2014, la mayor parte de recibos subirán entre un 0% y un 1%, y se cumplirá así lo que aprobamos en el acuerdo de gobierno que hoy dirige nuestra ciudad: en el conjunto del mandato, el incremento del recibo del IBI será ligeramente inferior al incremento del coste de la vida. Creo importante remarcar que los compromisos se hacen para cumplirlos y este compromiso lo cumpliremos.

Me preocupa más que podamos mantener la capacidad legal para poder trabajar, como decía, en ocupación, servicios sociales o educación. Me preocupan las reformas que, viniendo del Congreso o del Parlamento, pueden limitar las competencias de los ayuntamientos en estos ámbitos. Sería como retirar la última red de protección que tienen las personas y familias más vulnerables. Y contra esto, el Ayuntamiento de Sant Feliu de Llobregat será tan activo y beligerante como sea posible: porque queremos continuar siendo una ciudad que mira hacia delante, pero sin dejar atrás a nadie.