428

gener 2007 Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat
 

 

Entrevistem a Magí Boronat Francesch primer Síndic de Greuges de Sant Feliu, “Amb la figura del Síndic de Greuges Municipal, el ciutadà disposarà d'una eina de defensa dels seus drets”

 
Tots els ciutadans i ciutadanes de Sant Feliu estem d'enhorabona. El divendres 15 de desembre, l'Auditori del Palau Falguera va ser l'escenari del naixement d'una nova institució per a garantir la proximitat entre la ciutadania i l'Administració municipal; el Síndic de Greuges de Sant Feliu de Llobregat. Proposat pel conjunt del teixit associatiu local, i ratificat per unanimitat al passat octubre per totes les forces polítiques que integren el ple municipal, Magí Boronat Francesch tindrà l'honor i la responsabilitat de ser el primer Síndic de Greuges de Sant Feliu. Durant els propers cinc anys, aquest santfeliuenc de llarga i coneguda trajectòria d'activisme cultural i cívic a la nostra vila, durant la seva presidència al front de l'Ateneu Santfeliuenc va aconseguir la recuperació de la seu històrica de l'emblemàtica entitat, serà l'encarregat d'atendre les queixes i peticions que la ciutadania presenti en relació al seu tracte amb l'Ajuntament. Una tasca que es afrontada pel Magí Boronat amb grans dosis d'il·lusió i ferma voluntat de servei a la ciutadania.  

Moltes felicitats per la seva pressa de possessió com a primer Síndic de Greuges de Sant Feliu, efectuada el pasta 15 de desembre. Després de la seva llarga trajectòria cívica al front de diverses entitats i associacions, ser Síndic de greuges és una culminació del seu treball al servei de la ciutat o un nou repte personal?
Les dues coses: la meva manera de ser i la meva dinàmica em fa mirar sempre endavant per poder col·laborar amb la meva ciutat. Més que un repte m'ho plantejo com un servei.

Quan està previst que entri plenament en funcionament aquesta nova institució?
Començar, comencem ara. Les dependències i instal·lacions estaran obertes al Palau Falguera a partir del proper 8 de gener, on començarà la institució a organitzar i planificar l'esquema de funcionament i coordinació. Des del primer dia disposarem d'una informació impresa del funcionament de la sindicatura.

Quins temes i gestions s'atendran a l'oficina del Síndic de Greuges de Sant Feliu?
A l'oficina del Síndic treballarem per garantir els drets dels ciutadans, també serem el mecanisme de control de l'activitat de l'Ajuntament de Sant Feliu, pretenem acostar el ciutadà a l'Administració amb l'objectiu d'una millora global del sistema administratiu i una eficaç prestació dels serveis públics.

Com li agradaria que fossin les relacions entre l'Administració local i l'oficina del Síndic de Greuges municipal? I amb la ciutadania?
Penso que la relació amb l'Administració local ha de ser oberta, clara i efectiva. L'Admistració municipal ha d'atendre amb caràcter preferent i urgent al Síndic de Greuges en les seves tasques. El Síndic no esta subjecte a cap mandat imperatiu, no rep instruccions de cap autoritat i compleix les seves funcions amb autonomia, segons el seu criteri i reforçat pel “Reglament del Defensor de la Ciutadania de Sant Feliu de Llobregat”.
En referència a la meva relació amb el ciutadà, és la de vetllar perquè l'Administració resolgui expressament, en temps i forma, les peticions i recursos que li hagin estat formulats.

Com valora el gran consens que ha motivat el seu nomenament, suggerit i aprovat d'una manera unànime per totes les associacions i forces polítiques locals?
Donant les gràcies per la confiança i valorant molt positivament el consens de les forces polítiques, entitats i associacions, ja que això m'ajuda a afrontar la tasca amb més il·lusió i eficàcia.

Vostè serà el 35è Síndic de Greuges de tota Catalunya. Com a ciutadà, com creu Magí Boronat que contribueix aquesta institució al bon desenvolupament de la democràcia?
La meva intenció és fer un seguiment del Reglament de Participació Ciutadana i posar en pràctica el propi Reglament del Síndic.
L'Administració té tots els mecanismes per fer complir els deures. Amb la figura del Síndic de Greuges Municipal, el ciutadà disposarà a partir d'ara d'una eina de defensa dels seus drets.
Com a Síndic tinc l'objectiu de defensar els drets fonamentals i les llibertats públiques dels veïns i veïnes del municipi, en relació a les actuacions de l'Administració municipal.


Opinions

Com valores el naixement de la institució del Síndic de Greuges municipal?

Anabel López
“A priori, molt bé. Ha estat molt positiu per al municipi tenir una institució com aquesta. Esperem també que sigui una institució que funcioni una vegada estigui operativa, però a priori la valoració és molt positiva”.

Hortensia Miñana
“Em sembla molt bé, ja que els ciutadans necessitem ser escoltats. A més, una institució així sempre fa un respecte més gran a les administracions que no les peticions individuals, així que em sembla molt positiu”.

Joan Suriñach
“Em sembla molt correcte. Sempre és positiu que hi hagi algú que garanteixi que es respecten els drets dels ciutadans”.

  << anterior