Desembre 2022 | Sant Feliu de Llobregat

484

Pacte de ciutat

Balanç final del Pacte de Ciutat

El Pacte de Ciutat ha presentat el seu informe de tancament, després de consolidar-se com una eina de treball i consens que ha aportat solucions a les noves necessitats i als nous reptes sorgits arran de la crisi de la Covid-19. Durant mesos ha desenvolupat diferents actuacions a l’empara de totes les forces polítiques amb representació municipal que l’integren, així com dels agents econòmics i socials de la ciutat.

Gràcies a la implicació de tots aquests actors, i a la participació directa de la ciutadania a través de la plataforma Decidim, s’han pensat i dimensionat col·lectivament les solucions que el moment requereix per iniciar la reconstrucció de la ciutat, adaptant-se a les noves necessitats sorgides arran de la crisi del coronavirus.

El Pacte està estructurat a partir de 3 grans eixos d’acció, que inclouen: Garantia de drets bàsics i de ciutadania; Revitalització econòmica, i Nous usos de l’espai públic i dels equipaments. Aquests integren 21 objectius operatius que han permès el desenvolupament de fins a 53 accions, dotades pressupostàriament amb 7.800.000 euros, dels quals s’ha executat un 86,3%.

Actuacions més destacades

de l’Eix 1: Garantir els drets bàsics i de ciutadania

• Projecte de patis, amb què s’han adquirit i introduït materials i objectes adreçats a la millora dels patis de les escoles per tal que s’aprofitin més les estones d’esbarjo, entre els quals hi ha sorrals, taules de pícnic, per generar espais de trobada i diàleg, o elements de joc simbòlic com una cuineta, túnels amagatall, tarimes i estructures d’equilibri.

• Donació i subministrament de dispositius per garantir connectivitat dels infants i les famílies, com ordinadors, tauletes i armaris d’emmagatzematge.

• Implementació d’una eina predictiva per preveure situacions de vulnerabilitat i anticipar-se a les necessitats, per dissenyar i formular, de manera més eficient, les polítiques dirigides a reduir la desigualtat social i fer front als grans reptes socials com l’envelliment de la població.

• Línia d’ajuts per cofinançar serveis terapèutics especialitzats adreçada a persones amb discapacitat, dels quals es van atorgar el 100%.

• Pla d’inclusió digital, que ha permès reduir l’escletxa digital, promoure l’empoderament i l’autonomia de la ciutadania, i garantir la igualtat d’oportunitats en matèria de drets digitals.

Actuacions més destacades de

l’Eix 2: Revitalització econòmica

• Projecte d’ocupació i formació: un total de 81 persones s’han vist beneficiades per un programa que ha permès contractar 39 persones amb criteris de caràcter socioeconòmic. També es van prorrogar fins a finals de 2021 un total de 22 contractes del pla d’ocupació de Treball als Barris i del programa Singulars. A banda del pla d’ocupació i formació, el Pacte ha permès contractar 20 persones més que han donat suport al desplegament de les actuacions vinculades a la reconstrucció econòmica i social de la ciutat.

• Campanyes de sensibilització i reducció de residus, amb el suport i incorporació de dues agents cíviques que han informat puntualment els comerços de la ciutat.

• Ajuts al comerç, amb diferents línies de subvenció, i exempció  de taxes.

• Impuls de la moneda local La Rosa, per incrementar l’impacte de la despesa pública en el comerç local.

Actuacions més destacades de

l’Eix 3: Nous usos de l’espai públic i els equipaments

• Difusió i suport de la cultura, generant continguts audiovisuals aprofitant les oportunitats de l’streaming i altres recursos digitals.

• Sostenibilitat ambiental, que inclou projectes com la pacificació del carrer de Girona o les plantes solars fotovoltaiques de l’Aula Sant Feliu, l’edifici de Manteniment, l’escola Gaudí i l’escola bressol Fàbregas.