Abril 2022 | Sant Feliu de Llobregat

482

Pacte de ciutat

Pacte de Ciutat, una eina clau per no deixar ningú enrere

El Pacte de Ciutat s’ha consolidat com una eina de treball i consens que ha aportat solucions a les noves necessitats i als nous reptes sorgits arran de la crisi de la Covid-19.

Estat de les actuacions del Pacte de Ciutat

PRINCIPALS ACTUACIONS

Prop d’un 70% de les 53 actuacions lligades al Pacte de Ciutat s’han finalitzat. A continuació se’n detallen les més significatives:

Projecte d’ocupació i formació

Un total de 81 persones s’han vist beneficiades del Pacte de Ciutat a través projecte d’ocupació i formació finançat íntegrament per fons propis de l’Ajuntament. Aquest compleix un doble objectiu: d’una banda materialitzar una política activa d’ocupació, dirigida als col·lectius més vulnerables i amb més dificultats d’inserció sociolaboral; i de l’altra, donar suport al desplegament de les pròpies mesures del Pacte, i donar resposta de reptes en matèria de reconstrucció social i econòmica.

Entre abril i desembre de 2021, el programa d’ocupació i formació ha permès contractar 39 persones amb criteris de caràcter socioeconòmic, entre auxiliars administratius, oficials, peons, tècnics de suport i d’altres perfils. També s’han pogut prorrogar fins a finals de 2021 un total de 22 contractes del pla d’ocupació de Treball als Barris i del programa Singulars. A banda del pla d’ocupació i formació, el Pacte ha permès contractar 20 persones més que han donat suport al desplegament de les actuacions vinculades a la reconstrucció econòmica i social de la ciutat. Entre aquestes hi ha específicament les previstes al propi Pacte, però també altres línies de projecte enfocades a les necessitats de reactivació.

Detecció i prevenció de violències

Dins les actuacions previstes al Pacte per garantir els drets bàsics de la ciutadania hi ha la creació d’una Guia local de maltractament de la gent gran, per a la que s’han tingut en compte aspectes socials, sanitaris i jurídics entorn el fenomen dels maltractaments per abordar-los de manera coordinada i comunitària. Durant el darrer any s’han realitzat sessions de formació i capacitació a agents en el territori, a les que han seguit sessions d’elaboració de la pròpia guia i una darrera sessió de tancament. A partir d’aquí, una una persona contractada a través del Pacte de Ciutat ha fet seguiment telefònic per identificar i detectar aquestes situacions, i introduir-les en els circuits d’atenció municipals.

 

Persones amb discapacitat

El Pacte establia una línia d’ajuts per cofinançar serveis terapèutics especialitzats, destinats a donar suport a les persones en situació de dependència i al seu entorn cuidador. Finalment s’han atorgat el 100% dels ajuts sol·licitats, amb un import total de 18.196 euros que beneficiaran fins a 31 persones.

Metodologies d’anàlisi de dades i tendències socials

S’ha desenvolupat i implementat una eina predictiva per preveure situacions de vulnerabilitat i anticipar-se a les necessitats. Es tracta d’una aplicació tecnològica que permetrà dissenyar i formular, de manera més eficient, les polítiques dirigides a reduir la desigualtat social i les bretxes entre rics i pobres, així com per fer front als grans reptes socials com l’envelliment de la població, la soledat no desitjada, la fam, el dret a l’habitatge o la pobresa energètica. Els objectius d’aquesta eina predictiva són identificar les necessitats de serveis socials per perfils poblacionals i territori; ajudar a dimensionar la cartera de serveis del territori, la necessitat actual i la necessitat futura; i planificar els recursos necessaris.

Gestió de residus

Les mesures per revitalitzar i reactivar l’activitat econòmica del Pacte de Ciutat també contemplaven el foment de la recollida selectiva de residus i la minimització de la generació dels mateixos. En aquest sentit, s’han desenvolupat a l’empara del Pacte tres campanyes:

Campanya de cartró i paper ‘A Sant Feliu fem un bon paper’, en què s’ha incidit en 270 comerços dels quals han rebut un adhesiu distintiu 46.

Campanya ‘Dràstics amb els plàstics’, que va facilitar el repartiment de 48.350 bosses de roba reutilitzatbles al 2021, i la previsió de lliurar 13.600 bosses reixades més al 2022.

Campanya de residus orgànics ‘A Sant Feliu reciclem l’orgànica’ que ha incidit en 107 establiments, 62 dels quals rebran un adhesiu que reconeix el seu bon ús, i que ha permès el lliurament de davantals a 36 comerços, 17 escoles i 20 parades de mercat.

L’estat de les actuacions del Pacte de Ciutat es pot consultar a través de www.santfeliu.cat/pactedeciutat, o mitjançant aquest codi