470

desembre 2017 | Sant Feliu de Llobregat

Medi ambient

S’inicia la segona fase de la campanya “Connecta’t” amb sis nous agents energètics

La segona fase de la campanya “Connecta’t a l’estalvi energètic” va començar el passat 17 d’octubre coincidint amb l’inici del nou pla d’ocupació d’agents energètics. S’han format durant 140 hores un total de 13 persones, 6 d’elles titulars (3 electricistes i 3 auxiliars administratius) i 7 suplents (4 electricistes i 3 auxiliars administratius).

Durant el període de formació s’han anat alternant les classes teòriques amb les pràctiques a domicilis, comerços i comunitats de veïns. També s’ha fet traspàs de l’anterior pla d’ocupació a aquest per tal de poder coordinar els expedients que quedaven oberts, i s’ha establert la metodologia de treball a seguir en aquesta segona fase.

L’objectiu de la campanya “Connecta’t a l’estalvi energètic” és assessorar famílies, comunitats de propietaris, comerços i empreses sobre com reduir el consum d’energia per tal mitigar la contaminació i l’emissió de CO2 a l’aire, amb el benefici afegit d’aconseguir estalviar diners. De fet, la campanya s’emmarca en el conjunt de polítiques municipals per contribuir a la millora del medi ambient i a la lluita contra el canvi climàtic.

Aquest servei, que es troba a les instal·lacions del Servei de Manteniment de la Ciutat (ctra. Sànson, 74 – 93 666 51 08), ofereix consells i informació sobre l’estalvi d’energia a qualsevol ciutadà o ciutadana. Els horaris d’atenció al públic són de dilluns a divendres, de 9 a 14 h.

En el darrer any 378 famílies han reduït la despesa en llum

Des de la posada en marxa de la campanya “Connecta’t a l’estalvi energètic” el mes d’octubre de 2016, els agents energètics municipals van contactar amb un total de 572 famílies de la ciutat en situació de vulnerabilitat. Es tracta de persones o famílies que pateixen pobresa energètica, que són ateses des dels Serveis Socials i que corren el risc de veure’s privades de l’accés als serveis bàsics de llum, aigua o gas, a causa de la seva situació econòmica. Els agents, 8 en total, van ser contractats per l’Ajuntament en el marc d’un pla d’ocupació subvencionat per la Diputació de Barcelona amb l’objectiu d’assessorar la ciutadania i els comerços sobre com reduir el consum d’energia.

Durant el primer any de vida de la campanya, els agents energètics van aconseguir que 378 de les famílies visitades modifiquessin el contracte que tenen amb les companyies subministradores, aconseguint reduir les factura en molts casos a la meitat. També es van revisar les instal·lacions i aïllament dels immobles i es van fer un total de 86 arranjaments en els domicilis de les persones ateses (endolls, cablejat, juntes de portes i finestres...). A més, els agents van fer un seguiment de cada habitatge durant uns mesos per ajustar al màxim l’eficiència dels consums a cada llar.

En el marc de la campanya també es van fer sessions formatives als comerciants i a la ciutadania en general per orientar-los sobre com reduir el consum d’energia. Així, els assistents van portar les factures de llum i altres subministres per aprendre a interpretar els diferents conceptes i saber quines mesures d’estalvi energètic poden aplicar en l’àmbit domèstic.

Paral·lelament a les xerrades i a l’assessorament que van fer els agents energètics a les famílies que pateixen pobresa energètica, l’Ajuntament també va crear el Punt d’Informació Municipal sobre Gestió Energètica. Aquest servei es troba a les instal·lacions del Servei de Manteniment de la Ciutat.