459

juliol 2015 | Sant Feliu de Llobregat

L'entrevista

Pepa Orero | Directora de l’Escola Municipal de Música

L’Escola Municipal de Música de Sant Feliu ha celebrat enguany els 30 anys. Han estat mesos de molta activitat que la directora, Pepa Orero, ha assaborit amb plaer i emoció. La música és a la seva vida des de ben petita, quan va iniciar els estudis a Vinaròs (Castelló). Després va obtenir la titulació superior en flauta travessera i va marxar a Holanda per completar la formació al Conservatori de La Haia. Va aterrar a l’escola de Sant Feliu fa deu anys com a professora i en fa tres que dirigeix el centre. Ha tocat amb l’Orquestra Simfònica del Vallès i amb la de Barcelona, entre altres formacions. En els darrers anys però ha reduït les seves actuacions per manca de temps. Tot el seu esforç el dedica a fer gaudir de l’aprenentatge musical als altres.

“Per aprendre música només cal tenir ganes de fer-ho”

 

Com s’ha commemorat el 30è aniversari de l’Escola?

Ha estat un any molt intens però ple de satisfaccions en el qual s’ha abocat tot el professorat perquè a tots ens feia molta il·lusió. I aquesta il·lusió l’hem traslladada a les famílies que també hi han participat intensament. Al llarg del curs hem fet moltes activitats com una trobada de flautes on van participar 300 flautistes, una trobada d’escoles de música, una marató de combos i concerts en diferents espais. També hem participat en el Festival Simfònic que es va fer simultàniament arreu de Catalunya. A més, hem anat a veure concerts pedagògics a l’Auditori amb les famílies, cosa que no s’havia fet mai abans.

La cloenda de l’any va ser un concert el 20 de juny que va aplegar alumnes i exalumnes. Com va anar l’experiència?

Va ser la culminació d’una gran satisfacció. Vam fer una crida als exalumnes perquè participessin i al final eren una cinquantena. També hi van participar molts pares i mares de l’escola que ara tenen els fills i filles al centre. A més, moltes famílies es van oferir voluntàries per col·laborar. Va ser una experiència molt maca.

Fa tres cursos es van introduir millores per canviar el model d’ensenyament i obrir l’escola a tots els públics. Quins han estat els canvis?

Quan l’Anna Carné i jo vam agafar l’equip directiu de l’escola, l’Equip de Govern ens va demanar activar el centre. D’una banda, es volia que els conjunts instrumentals, és a dir, el fet de tocar en grup, fossin la part més important de l’escola. I en segon lloc, se’ns va demanar obrir l’escola a la ciutat perquè aquests conjunts fossin més visibles. També vam obrir una línia per acollir alumnes de 3 a 5 anys que fins aquell moment no n’hi havia a l’escola. En aquests tres anys el professorat s’ha adaptat als canvis i crec que l’evolució ha estat molt positiva.

 

Un altre dels canvis recents ha estat l’aplicació de la tarifació social en les quotes. Ha permès atraure alumnes que per motius econòmics no podien estudiar música?

El curs vinent serà el segon en què s’aplicarà la tarifació social. Considero que aquest primer any ha estat un èxit, ja que hem ampliat el ventall de públic que teníem fins ara. Han vingut moltes famílies amb ingressos que estan entre el tram 1 i el 2, de rendes baixes, un públic que abans no hi era. A més, en aquests temps de crisi en què a molta gent li abaixen el sou o es queda sense feina, la gent agraeix que pugui venir a meitat de curs i revisar la quota de la tarifació.

En els darrers anys l’Escola ha viscut un constant augment del nombre d’alumnes. Aquest curs s’ha arribat a xifres de rècord?

Ara tenim el màxim nombre d’alumnes que hi ha hagut mai en la història de l’escola. Hem tancat el curs amb 440 alumnes, una gran xifra perquè pràcticament hem doblat els 230 que hi havia el 2011. De cara al curs vinent ja tenim 115 inscripcions, que no vol dir que al final tothom confirmi la matrícula, però també és cert que al setembre continuem tenint demanda. A més, la matrícula és viva durant tot l’any. Si hi ha una vacant durant el curs, es truca a la gent que està en llista d’espera.

Comprar un instrument pot resultar car. Oferiu algun tipus de suport o ajuda a les famílies?

El primer any que un alumne estudia un instrument, que és als 7 anys, l’instrument es pot llogar al preu públic de 40 € a l’any. En el següent curs intentem que la persona compri l’instrument i sovint hi ha l’opció de comprar-lo de segona mà.

 

 “La música ajuda a adquirir millors nivells de concentració, a tenir més disciplina i a ser més creatius”

Com s’ha enfortit el vincle de l’Escola amb la ciutat?

Participem més en les festes de Sant Feliu i en altres esdeveniments culturals de la ciutat, com la inauguració del Consell d’Infants, l’encesa de l’enllumenat de Nadal, els Premis Edurecerca... Tot just aquest juliol també hem estat presents en els concerts d’estiu dels jardins del Palau Falguera. A més, sobretot els alumnes de música moderna han participat en concerts que ha organitzat l’Ateneu. Anem fent però encara hem de tenir més vincles amb la ciutat perquè no només és important fer concerts de cara a fora sinó que cal tenir relació amb altres entitats del municipi.

Quines formacions musicals té actualment l’Escola?

Tenim una estructura bastant sòlida. Hi ha una coral d’adults, dues bandes, dues orquestres de corda i dues orquestres de guitarres. També hem creat una Big Band i hi ha molts combos de música moderna, formats per alumnes a partir de 8 anys fins adults. A més, també hem fet un conjunt d’instrumental Orff de plaques per als alumnes de piano, ja que a aquests alumnes els costa una mica més participar en els conjunts, però volem que també sentin que tocar en grup és el més important. De fet, sempre hem tingut aquestes formacions però ara es visualitzen molt més. La més recent és la Big band que es va crear l’any passat i el conjunt Orff.

Quins requisits cal tenir per aprendre música?

Només cal tenir ganes d’aprendre música, estar obert a tocar qualsevol instrument i tenir com a mínim tres anys. Bàsicament és tenir ganes de viure la música d’una manera sana i divertida. Tant infants com adults fan classes d’instrument i de llenguatge musical. Darrerament hem descobert que amb la coral d’adults hi ha hagut molta gent que s’ha animat a participar en l’Escola ja que potser tocar un instrument els hi exigia massa dedicació. Amb la veu pots anar a tota arreu.

 

Al llarg d’aquests 30 anys han passat per les aules molts alumnes. N’hi ha que hagin tingut projecció professional?

Amb la trajectòria que té l’escola hi ha hagut molts exalumnes que actualment són músics professionals i que es dediquen des d’una vessant o una altra a la música. Tenim des de cantautors, professors d’escoles de primària i secundària, professors d’escoles municipals, persones vinculades al món del teatre. També n’hi ha molts que toquen en grups de música de la ciutat.

Molts estudis confirmen que l’aprenentatge de la música potencia la creativitat, la concentració, la memòria... Es coneixen aquests beneficis?

Molta gent que porta els seus fills i filles al centre ho fa perquè sap que aprendre música els ajudarà en els estudis. A vegades vénen perquè els ho han recomanat a l’escola, no només perquè tinguin bona oïda o perquè entonin bé, sinó perquè saben que els ajudarà molt. De fet, tenim alumnes amb problemàtiques com TDA (trastorn per dèficit d’atenció) o dislèxia i la música els ajuda a adquirir millors nivells de concentració, a tenir una mínima disciplina a l’hora de fer un treball i a tenir més creativitat.

Per contra, l’assignatura de música perd pes amb la LOMCE. Ja no és una assignatura troncal ni a primària ni a secundària. Com explica aquest fet?

Tenim uns polítics que estan molt allunyats de la realitat de l’aula i que pensen que la formació d’una persona s’ha de concentrar en les matèries més tècniques. Però hi ha altres matèries com la música, la dansa o les arts plàstiques que ajuden a potenciar la creativitat de l’infant i que són molt necessàries en la vida de les persones. Des de l’Associació Catalana d’Escoles de Música i també el professorat de música de les escoles de primària i secundària hi estem en contra i hi estem lluitant, però una llei és una llei.