456

desembre 2014 | Sant Feliu de Llobregat

Educació

La tarifació social beneficia al 60% de les famílies d’escoles bressol

Al setembre de 2013 es va aplicar per primera vegada la tarifació social a les escoles bressol municipals. Això implicava que les famílies deixaven de pagar un preu únic pel servei i començaven a pagar en funció de la seva renda. Aquest era un dels principals compromisos de l’Equip de Govern per al mandat 2011-2015 amb l’objectiu de garantir l’accés de tota la ciutadania en condicions d’igualtat i equitat a serveis municipals tan essencials com l’educació dels infants de 0 a 3 anys. Un cop tancades les dades del curs 2013-2014, s’ha evidenciat que la tarifació social és un sistema més just i equitatiu i que ha permès que el 60% dels infants matriculats durant el curs (239 infants) hagin pagat una quota mensual inferior a 148 €, quan la quota establerta durant els cursos anteriors era de 160 €. Amb la tarifació social s’han definit set preus pel servei bàsic d’educació, que van dels 32 € als 195 €.

Un 40% més d’alumnes fixes al menjador

Aquest mateix sistema (aplicar preus diferents en funció de la renda) en el menjador de les escoles bressol ha permès que un 61% dels alumnes matriculats de manera fixa durant el curs (un mitjana de 127 infants) hagi pagat una quota diària inferior a 7,5 €, import establert com a quota única en cursos anteriors. A més, les noves quotes del menjador han suposat l’augment del 40% dels infants fixes que s’han quedat a dinar al llarg del curs 2013-2014.

El curs actual (2014-2015) és el segon en què s’aplica la tarifació social. Precisament en un any en què la natalitat és més baixa, el nombre d’alumnes a les escoles bressol ha augmentat.

La tarifació social en altres serveis

Al gener de 2012 els serveis d’atenció domiciliària que inclouen el Servei d’ajut a domicili i el Servei de teleassistència es van ampliar a tota la ciutadania, aplicant la tarifació social.

El darrer servei que ha començat a aplicar la tarifació social ha estat l’Escola Municipal de Música. Les condicions d’equitat i d’igualtat que facilita la tarifació social han permès que aquest curs molts infants i joves hagin pogut accedir a l’ensenyament musical.

Digues la teva...

Montse Arnaus

Mare de 3 alumnes de l’Escola Municipal de Música

Álvaro Lucini

Pare de la Comissió d’escolarització i membre del Consell Escolar de l’escola bressol Fàbregas

Natàlia Bladé

Usuària del servei de teleassistència

Estic totalment d’acord amb la tarifació social ja que permet que tots els ciutadans gaudeixin de les mateixes oportunitats per accedir a uns serveis que d’una altra manera estarien totalment fora de l’abast, especialment per a aquelles famílies amb pocs recursos o per als que la crisi els afecta de ple. La tarifació social és una garantia sobretot a nivell de serveis relacionats amb l’educació ja que tots els infants mereixen l’opció d’una educació complementària de qualitat.

En los tiempos que corren de crisis y de recortes tan brutales en educación y sanidad se agradece que un ayuntamiento haga este tipo de tarifaciones que permita a los padres con menos recursos escolarizar a los niños en edades tempranas. También demuestra mucho a los políticos y partidos en general que se pueden hacer políticas sociales a pesar de lo que está pasando. Me gustaría que se pudiera ampliar incluso a los colegios de primaria.

Trobo que el servei de teleassistència és molt útil per a les persones grans que estem soles i també per als familiars perquè estan més tranquils. Fa 11 anys que tinc el servei i encara que abans era gratis i ara he de pagar uns 8 euros al mes, com el valoro molt, si cal m’estaré abans d’una altra cosa. Hi ha gent que quan li van dir que hauria de pagar una part del servei es va enfadar perquè prefereixen gastar-se els diners en sortir o esmorzar fora.