451

febrer 2014 | Sant feliu de Llobregat

Èxit de les primeres proves sota l’aigua del submarí Ictineu 3

El submarí català Ictineu 3 va realitzar el 19 de desembre les primeres proves sota l’aigua a la depuradora de Sant Feliu, amb la col·laboració de l’Ajuntament i d’Aigües de Barcelona que va facilitar l’ús de les seves instal·lacions per uns dies.

El submarí, construït a Sant Feliu, es va submergir dues vegades en una piscina, a una profunditat de 4,5 metres, per comprovar el bon funcionament dels sistemes de flotabilitat, navegació, comunicació i seguretat, com a pas previ a les proves de port i de mar previstes per al 2014, l’última fase abans d’obtenir la certificació i classificació final.

Des de l’Espai d’Innovació de la Fira Comercial i Industrial del Baix Llobregat de 2012, l’Ajuntament va començar a fer difusió a la ciutat i a la comarca del projecte Ictineu 3, i va facilitar un espai a la plaça de la Vila. A més, l’Ajuntament ha apostat pel projecte Ictineu 3, impulsant networking i sinergies entre empreses de Sant Feliu, donant suport a la campanya de micromecenatge i a través d’una subvenció per poder dur a terme les proves d’immersió a la depuradora municipal.

El submarí català Ictineu 3 ha estat dissenyat per assolir profunditats de fins a 1.200 metres, té una capacitat per a 3 tripulants (un pilot i dos passatgers) i converteix Catalunya i l’Estat espanyol en sisena potència mundial en capacitat d’immersió tripulada. Aquest submarí es traduirà en grans beneficis per a la societat ja que el país disposarà d’una potent eina d’intervenció i investigació submarina. S’utilitzarà per a tasques d’investigació científica, d’observació del fons marí o per a tasques d’intervenció submarina en casos d’emergències, entre d’altres. Per a la seva construcció han calgut gairebé 10 anys de feina i 2,5 milions d’euros d’inversió, més de 175.000 dels quals han estat recaptats a través de campanyes de micromecenatge i de subscripció popular.

Sant Feliu és un dels deu ajuntaments que ha participat en el naixement del “CloudBCN”, un nou projecte de tecnologia creat per afavorir l’intercanvi d’experiències entre els municipis per permetre la creació de serveis TIC comuns i estàndards que donin resposta de manera més eficaç a ciutadania i empreses i alhora permetin reduir la despesa de les administracions. CloudBCN té ja una primera experiència, el Portal Open Data, on es poden consultar i descarregar dades obertes de diferents ajuntaments, entre ells el de Sant Feliu.

La iniciativa està impulsada pels ajuntaments de Barcelona, Badalona, Cornellà, Viladecans, el Prat, Tarragona, Lleida, Mataró i Sant Cugat i se suma als treballs que s’estan desenvolupant des de Localret, el Consorci Administració Oberta de Catalunya (AOC) i la Diputació de Barcelona.

La banda ampla s’instal·larà a 25 dependències públiques

El Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI), a través de la seva concessionària Xarxa Oberta, connectarà amb infraestructura de fibra fins a 25 seus i dependències de la Generalitat ubicades a Sant Feliu. L’objectiu és que la banda ampla arribi als jutjats, ambulatoris, als Serveis Territorials d’Ensenyament, al Centre d’Innovació i Formació Ocupacional (CIFO), així com a totes les escoles públiques de primària i als instituts, entre altres equipaments. La implantació de la fibra, que s’anirà fent en diferents fases al llarg de 2014 i 2015, és fruit del conveni de col·laboració entre l’Ajuntament i el CTTI.

La previsió és que la banda ampla afavoreixi la presència de nous operadors de telecomunicacions al municipi.

El desplegament de la xarxa, que el Govern català està fent arreu de Catalunya, també vol facilitar la connexió entre les administracions i la cohesió de serveis públics incrementant la seva eficiència i productivitat.

Sant Feliu, entre els impulsors del projecte “CloudBCN” per compartir informació a la xarxa