448

maig 2013 | Sant Feliu de Llobregat

l'opinió

Lídia Muñoz Cáceres

Portaveu del Grup Municipal
d’ICV-EUiA-ISF

Lourdes Borrell Moreno
Portaveu del Grup Municipal Socialista

Rosa Maria Martí
Portaveu del Grup Municipal de CiU

Sergio Jiménez Cervera
Portaveu del Grup Municipal del PP

Justícia social: prioritat per a Sant Feliu

El passat dia 27 d’abril des d’ICV-EUiA vam organitzar una jornada de debat entorn les polítiques socials a la nostra ciutat. En aquests moments, quan des de l’Estat i des de la Generalitat ens apliquen polítiques d’austeritat i de retallades de serveis bàsics, des dels ajuntaments hem de tenir la capacitat per poder apaivagar aquesta situació i, sens dubte, orientar la nostra acció per la defensa de les persones que pateixen una situació més vulnerable.

A la jornada es van plantejar una sèrie d’objectius, que encara que semblin obvietats a dia d’avui no es compleixen, com que cap família perdi el seu habitatge, o que cap infant hagi de deixar el menjador escolar. D’altra banda, una de les conclusions va ser la necessitat de posar en valor i de desenvolupar l’estudi i l’aprofundiment en la transversalitat, el treball en xarxa i la concertació de serveis amb les entitats i els col·lectius de la nostra ciutat que ja es dediquen a la detecció i a la col·laboració en casos de persones i famílies en risc d’exclusió. Per sort, a Sant Feliu comptem amb moltes persones i entitats que treballen per millorar el seu entorn més immediat, i és entre tots i totes com haurem de definir el plantejament de futur de les polítiques que han de garantir els drets bàsics de ciutadania com l’alimentació, l’habitatge i l’educació.

Malgrat els esforços que des de l’Ajuntament podem posar per pal·liar els efectes de la crisi, no podem perdre de vista que el desmantellament dels serveis públics respon a la lògica del capitalisme especulatiu que amb les retallades la xarxa pública de serveis acaba afavorint certs sectors econòmics. Per tant, la lluita col·lectiva per la defensa dels valors democràtics, per un sistema financer just i per la contínua millora de l’estat de benestar, des de la nostra coalició, la tenim sempre present des de les institucions i des del carrer. Iniciatives com la Renda Garantida de Ciutadania, que ara està en procés de recollida de signatures, són un exemple de l’existència de vies per la lluita contra la pobresa i l’exclusió social.

http://iniciativa.cat/santfeliullobregat

¿Serán galgos… o podencos?

El pacto CiU-ERC ha impedido la cumbre de marzo sobre políticas sociales convocada por el Sr. Pere Navarro (PSC), sin explicaciones convincentes.

Seguro que los lectores de cierta edad recordarán la fábula, con moraleja incluida, sobre la inconveniencia e inutilidad de la discusión y falta de entendimiento ante situaciones de emergencia y supervivencia. Como cuenta la fábula “...dos conejos perseguidos por perros de caza paráronse a discutir sobre si los que les perseguían eran galgos o podencos…” ante tal situación el desenlace era inevitable, acabaron devorados por los perros, fuesen galgos o podencos.

Recientemente el Síndic de Greuges de Catalunya, Sr. Ribó, junto con la mayoria de la sociedad, pide cambios relacionados con la crisis social, económica, financiera, presupuestaria y también democrática. No parece que el Govern esté tomando decisiones… todo se justifica con “la culpa es de Madrid y en Madrid la culpa es de Bruselas…” al final seremos devorados por los perros de los mercados, las políticas neoliberales y el populismo o el populismo mágico de la independencia (sean galgos o podencos). Ningunear las ideas progresistas y de consenso no es la mejor manera de evitarlo. El PSC cree que la alternativa sensata es el Federalismo.

Esta moraleja es perfectamente utilizable en nuestra actual situación como país ¿Dónde hemos de emplear todas nuestras energías…soberanismo o la crisis social y económica?

Se asemejan CiU y ERC a dos conejos, parados sin decidir qué dirección tomar y discutiendo qué clase de peligros les acechan… ya sabemos cómo acaba la fábula.

http://stfeliull.socialistes.cat/

El transport i les comunicacions, columna vertebral de l’economia europea

El corredor del Mediterrani farà que Catalunya esdevingui la porta d’Europa a Àsia, transportant les mercaderies del sud al nord del continent i, a més, ajudarà a dinamitzar les exportacions catalanes.

Moltes vegades hem sentit aquestes declaracions i ara, ja ho tenim més a prop. Els propers mesos seran decisius per a aquest traçat. Actualment es troben en curs les negociacions a tres bandes: Parlament, Consell i Comissió Europea, per decidir el traçat definitiu dels corredors prioritaris a escala europea.

El 18 de desembre de 2012, el Comitè de Transports del Parlament Europeu va aprovar amb una clara majoria el nou reglament que defineix les futures xarxes transeuropees de transport i en ell, el corredor del Mediterrani era considerat com a prioritari, a diferència del corredor central dels Pirineus que no ha estat inclòs a la xarxa malgrat els intents reiterats del PP i PSOE de modificar el mapa europeu. Ara només falta la votació al plenari del Parlament Europeu després de la seva aprovació al Comitè.

S’espera tancar la negociació aquest any 2013, per tal que el finançament europeu que inclou fins a un 40% del cost dels corredors seleccionats, ja pugui ser inclòs i pressupostat en les noves perspectives financeres 2014-2020.

És per això que Convergència i Unió de Sant Feliu pensant en el futur immediat i a mig termini, donada la situació geogràfica i capitalitat de la ciutat, des del Govern estem treballant per tenir les nostres zones industrials més competitives i ben comunicades. Invertint en els polígons industrials i especialment en telecomunicacions, estarem en millor disposició en el moment que comencem a remuntar d’aquesta crua crisi i estigui en funcionament el corredor del Mediterrani.

Mentrestant amb l’Exposició Nacional de Roses i la Fira Comercial i Industrial, continuem potenciant la cultura i promovent el comerç i la indústria de Sant Feliu. Aquest és el sentit de les Festes de Primavera. Gaudim-les i pensem que un futur millor és possible!

http://www.ciu.cat/

Segundo plan de reformas

El Consejo de Ministros ha aprobado el Plan Nacional de Reformas y el programa de estabilidad 2013-2016 para su envío a la Comisión Europea. La nueva hoja de ruta del Gobierno supone la ratificación de un programa económico que ya está dando sus frutos y gracias al que España volverá a crecer a partir de 2014.

Los esfuerzos pedidos a los ciudadanos y al conjunto de las administraciones durante 2012 y 2013 están dando sus frutos y España está hoy mejor que hace un año. Todos los indicadores adelantados de la economía apuntan a la estabilización a partir de final de este mismo año y de crecimiento a partir del que viene. La economía española y España en general está en mejor situación que hace un año: así lo establecen todos los datos macroeconómicos.

El nivel de paro es preocupante y el empleo es la prioridad del Gobierno, pero se han puesto ya los cimientos para salir de esta situación. El esfuerzo que se pidió y que se ha realizado en 2012 permite que las medidas anunciadas recientemente por el Gobierno ya no sean tan importantes ni exigentes como hace un año. No se volverán a subir los grandes impuestos y las mayores novedades vendrán por un aumento de la imposición a las grandes empresas.

El Gobierno puede abordar ahora las reformas estructurales, que apuntalarán los cimientos que se han construido durante el último año. Hay datos objetivos que constatan la mejora de la economía.

Desde el Partido Popular agradecemos la comprensión de la ciudadanía y estamos seguros de que nos encontramos en el principio del fin de la crisis.

www.ppsantfeliudellobregat.blogspot.com.es/