el butlleti
 
442
Novembre 2011
Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat
 

Entrevistem Alejandro Pérez gerent de l’empresa Dallant

“Per a nosaltres, estar a Sant Feliu és un avantatge competitiu”


Alejandro Pérez


Empresa Dallant

"L’any 1986 ja vam implantar la jornada intensiva de 7 a 14.30 h per conciliar la vida laboral i familiar, que segueix un 85% de la plantilla"



"El nostre objectiu ha estat
sempre
desenvolupar productes amb base natural"

 

"El mercat internacional és avui
el 37% de la nostra facturació"

 

 


Al polígon industrial del Pla de Sant Feliu hi ha, des de l’any 1971, l’empresa Dallant, dedicada a la fabricació d’aromes i sabors per a l’alimentació. Alejandro Pérez és el gerent d’aquesta empresa familiar que està en constant creixement, malgrat el context econòmic general. Llicenciat en Econòmiques i amb diversos estudis de postgrau, ha anat passant per diferents departaments de l’empresa fins que fa un any i mig es va posar al capdavant de la gerència.

Com va néixer Dallant?
Va començar el 1950 a Barcelona i el 1971 es va instal•lar a Sant Feliu. Des d’aleshores hem evolucionat molt, ara tenim quatre companyies més: Cítricos de Murcia, a Múrcia; Moleva, al Palau d’Anglesola (Lleida); Dallant Maghreb, a Casablanca (Marroc), i Dallant Middle East, al Caire (Egipte). A la seu central de Sant Feliu, hi treballem 150 persones i al grup en total som 210.

A què es dediquen?
Fabriquem aromes i sabors exclusius per a empreses d’alimentació i begudes, prioritàriament amb productes naturals. Tenim més de 500 clients d’àmbit nacional i internacional i més de 1.500 productes. Els nostres clients són marques líders i empreses fabricants de marques de distribució a qui proporcionem ingredients i compostos que donen el gust i l’olor característics al producte final, que són determinants en la percepció i satisfacció del consumidor. A Sant Feliu hi ha els serveis centrals de l’empresa i els principals laboratoris. També són instal•lacions productives les fàbriques de Múrcia i Lleida, on produïm sucs concentrats i derivats de fruites que processem per a després elaborar un ingredient o una aroma.

En el seu negoci resulten clau la innovació i la investigació?
El 25% de la plantilla són tècnics dedicats a la investigació i al desenvolupament de productes i conceptes nous. Per a això disposem dels equips més avançats i de les darreres tecnologies al laboratori. En el context econòmic en què ens trobem, Dallant continua creixent. Seguim creixent gràcies a l’exportació i a l’I+D acumulat. Hem apostat per la investigació des del principi, per l’ús de tècniques avançades i eficients que ens permeten millorar contínuament els nostres processos de producció. Crear aromes i sabors és fruit de barrejar inspiració, talent i enginy amb rigor científic.

Quin pes tenen en el negoci els mercats nacional i internacional?
Vam començar a treballar en el mercat exterior l’any 1990. El mercat internacional és avui el 37% de la nostra facturació, però el nostre objectiu és arribar a un 50% sense perdre pes en el mercat nacional. Al ritme que portem en uns cinc anys hi hauríem d’arribar. On ens hem focalitzat i on el nostre creixement és més important és en els mercats emergents d’Àfrica i l’Orient Mitjà, i per això s’hi han obert delegacions.

Estan molt conscienciats del medi ambient. Què estan fent en aquest sentit?
Intentem reduir els residus que generem i tenim un programa per treure profit dels productes de rebuig. Per exemple, a la fàbrica de Múrcia les pells de les llimones i d’altres fruites s’aprofiten com a aliment per a animals. A més, des del 2003 utilitzem cotxes híbrids i l’aigua sanitària de la companyia és d’origen fotovoltaic. Des de sempre hem vinculat investigació i medi ambient, pensant a generar pocs residus i reduir els consums. De fet, hem creat la figura de l’estalviador energètic, que ens ha permès estalviar molt en electricitat i aigua.

Què suposa per a una mitjana empresa com Dallant tenir la seu a Sant Feliu?
Estem molt ben comunicats per via terrestre i per via marítima perquè estem molt a prop del port de Barcelona. Per a nosaltres, estar a Sant Feliu és un avan-tatge competitiu. A més, també ens beneficia estar prop dels centres universitaris de Barce-lona per captar talent i per a projectes de recerca.

Estan fent obres de reforma a la seu de Sant Feliu?
Fa cinc anys vam començar un projecte de renovació integral de les fàbriques del grup amb l’objectiu de millorar en aspectes de medi ambient i augmentar la producció de la companyia. A la seu de Sant Feliu, que té una superfície de 9.000 m2, vam començar les obres l’any passat.

La societat comença a conscienciar-se sobre la importància d’una alimentació saludable. És possible parlar de naturalitat en les aromes?
El nostre objectiu ha estat sempre desenvolupar productes amb base natural. En l’àmbit de la innovació treballem tres eixos a l’hora de desenvolupar un producte: l’eix sensorial –és a dir, el sabor i l’olor–, la naturalitat del producte i el fet que sigui saludable. En aquest sentit, per exemple, hem creat una crema de cacau per a pastisseria feta amb base d’aigua, molt més lleugera i saludable.

Han rebut una menció d’honor per les polítiques d’integració i flexibilitat dels treballadors i treballadores. Són també innovadors en aquest àmbit?
L’any 1986 ja vam implantar la jornada intensiva de 7 a 14.30 h per conciliar la vida laboral i familiar, que segueix un 85% de la plantilla. També hem buscat sempre fomentar la creació d’ocupació i un 97% dels nostres treballadors i treballadores tenen contractes indefinits.

Quins són els seus projectes a curt i a mitjà terminis?
Intentarem seguir creixent amb nous productes naturals i saludables, i alhora seguir creant llocs de treball tant aquí, a Sant Feliu, com a les nostres filials.



<< anterior