el butlleti
 
437
novembre 2010
Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat
 

 
Editorial
 
Juan Antonio Vázquez


 

 

Ja fa anys que sentim a parlar de l’arribada del metro a Sant Feliu. Com tots els grans projectes d’infraestructures, han calgut anys d’estudis i negociacions que no han estat gens fàcils fins a l’aprovació del traçat de la prolongació de l’L3 des de Barcelona fins a la nostra ciutat. Des de fa un parell de mesos, però, podem dir que l’arribada del metro ja és un fet. Una realitat no palpable, òbviament, però una realitat, perquè ja s’ha superat el darrer tràmit abans de l’inici de les obres.

El Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat ha tret a licitació el projecte de construcció de la prolongació de l’L3 des de la Zona Universitària fins a Sant Feliu. L’actuació suposarà una inversió de 1.274 milions d’euros i, tot i que encara és d’hora per concretar-ne el calendari, la previsió és que la línia pugui estar en marxa a finals de l’any 2016.

La nostra ciutat en els darrers anys ha fet un gran progrés en matèria de transports públics i relativament d’aquí a poc temps disposarà d’una oferta impensable anys enrere. De ser una ciutat que només tenia tren i autobusos, i que estava fora dels plans de prolongació del metro, hem passat a disposar d’una línia de metro aprovada i d’un nou mitjà de transport com és el Trambaix.

Al nostre municipi el traçat comprèn un tram d’1,1 quilòmetres de longitud, que discorrerà en paral·lel a l’actual traçat de la línia de rodalies de Renfe. Hi haurà dues parades al centre de la ciutat, al llarg de la rambla de la Marquesa de Castellbell, una de les principals artèries viàries del municipi. Una és la parada Sant Feliu-Consell Comarcal, que estarà ubicada al principi de la Rambla, i l’altra és la parada Sant Feliu Centre, que estarà tocant a l’ambulatori. La ubicació de les parades garanteix la connexió amb el Trambaix i també l’accés a serveis tan importants com l’Àrea de Salut o el Palau Municipal d’Esports Juan Carlos Navarro.

La línia 3 del metro donarà servei a tota la ciutadania i suposarà tenir dues parades a les zones amb més població de la ciutat: el barri de Can Calders i el de Roses-Castellbell. Sabem que aquest traçat no acontentarà tothom, però l’Ajuntament de Sant Feliu no té competències per decidir el traçat d’una infraestructura que ha de satisfer les demandes de totes les poblacions de la comarca implicades i del sistema de transport existent a l’àrea metropolitana. Tot i així, amb l’arribada del metro Sant Feliu veurà resposta a una de les necessitats i aspiracions ciutadanes més reivindicades, que juntament amb el soterrament de les vies del tren suposarà una millora substancial en la mobilitat i una oportunitat històrica per a la ciutat.

Juan Antonio Vázquez

Ya hace años que oímos hablar de la llegada del metro a Sant Feliu. Como todos los grandes proyectos de infraestructuras han hecho falta años de estudios y negociaciones que no han sido nada fáciles hasta la aprobación del trazado de la prolongación de la L3 desde Barcelona hasta nuestra ciudad. Pero desde hace un par de meses podemos decir que la llegada del metro ya es un hecho. Una realidad no palpable, obviamente, pero una realidad porque ya se ha superado el último trámite antes del inicio de las obras.

El Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat ha licitado el proyecto de construcción de la prolongación de la L3 desde Zona Universitaria hasta Sant Feliu. La actuación supondrá una inversión de 1.274 millones de euros y, aunque todavía es pronto para concretar el calendario, la previsión es que la línea esté en marcha a finales del año 2016.

Nuestra ciudad ha realizado un gran progreso en materia de transportes públicos en los últimos años y de aquí relativamente poco tiempo dispondrá de una oferta impensable unos años atrás. De ser una ciudad que sólo tenía tren y autobuses y que estaba fuera de los planes de prolongación del metro, hemos pasado a disponer de una línea de metro aprobada y de un nuevo medio de transporte como es el Trambaix.

En nuestro municipio el trazado comprende un tramo de 1,1 kilómetros de longitud que irá en paralelo a la actual línea de cercanías de Renfe. Habrá dos paradas en el centro de la ciudad, a lo largo de la rambla Marquesa de Castellbell, una de las principales arterias viarias del municipio. Una es la parada Sant Feliu-Consell Comarcal que estará ubicada al principio de La Rambla, y la otra es la parada Sant Feliu Centre, que estará tocando al ambulatorio. La ubicación de las paradas garantiza la conexión con el Trambaix y también el acceso a servicios tan importantes como el Área de Salud o el Palacio Municipal de Deportes Juan Carlos Navarro.

La línea 3 del metro dará servicio a toda la ciudadanía y supone tener dos paradas en las zonas con más población de la ciudad: el barrio de Can Calders y el de Roses Castellbell. Sabemos que este trazado con contentará a todo el mundo, pero el Ayuntamiento de Sant Feliu no tiene competencias para decidir el trazado de una infraestructura que ha de satisfacer las demandas de todas las poblaciones de la comarca implicadas y del sistema de transportes existente en el área metropolitana. A pesar de ello, con la llegada del metro, Sant Feliu verá respuesta a una de las necesidades y aspiraciones ciudadanas más reivindicadas que, junto con el soterramiento de las vías del tren, supondrá una mejora sustancial en la movilidad y una oportunidad histórica para la ciudad.



  << anterior