429

maig 2007 Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat
 


 

Laureà Miró, de carretera a carrer

 




Una gran festa ciutadana va ser el marc en el qual
es va inaugurar la nova fisonomia de Laureà Miró.



La nova Laureà Miró, un vial que s'està transformant
de carretera, amb ús prioritari per als vehicles,
a carrer, per al gaudiment dels vianants.




El dissabte 31 de març un gran ambient festiu va presidir la inauguració del primer tram remodelat de la nova Laureà Miró, un vial que s'està transformant de carretera, amb ús prioritari per als vehicles, a carrer, per al gaudiment dels vianants. L'ampliació de les voreres, fins a una amplada de 5 metres i mig; la supressió de dos carrils, un per cada sentit, per al trànsit de vehicles: l'eliminació d'obstacles arquitectònics que dificulten la mobilitat, i la instal·lació de nou mobiliari urbà, com bancs i nous fanals, són els principals trets definidors d'aquesta transformació de la carretera de Laureà Miró que aposta per convertir-se en un dels principals eixos comercials de Sant Feliu de Llobregat, tal com van reflectir els veïns i veïnes de la zona en el procés participatiu previ en el qual es va configurar el projecte urbanístic de remodelació.

La inversió d'aquest primer tram de la carretera de Laureà Miró, comprès des del carrer de Joan Maragall fins al carrer de Carcereny i Tristany, ha ascendit a 2.400.000 D , provinents dels fons municipals. Les obres han tingut una duraci a l'abril de 2006 es va presentar el projecte definitiu de remodelació. A més de les esmentades actuacions, també s'han implantat contenidors subterranis de recollida selectiva, així com l'ampliació i renovació del clavegueram. L'arbrat també ha estat renovat, i ha canviat la ubicació per tal que no obstaculitzi el pas dels vianants, renovació que en les properes fases d'execució també es realitzarà i que transformarà Laureà Miró en un gran passeig amb arbrat. Per tal d'afavorir la connexió i mobilitat dels vianants entre els barris de Falguera i el Centre, també s'ha construït un pas de vianants de ressalt que uneix a un mateix nivell de vorera els dos trams del carrer del Pou de Sant Pere travessats per Laureà Miró. Així mateix, amb l'objectiu de reduir la contaminació acústica produïda pel trànsit de vehicles, s'ha recobert la calçada amb paviment sonoreductor.

Tal com estableix el projecte de remodelació, les obres de reforma de Laureà Miró es duran a terme en diferents fases. Un cop acabada la primera, l'últim trimestre de 2007 s'iniciarà la reforma de la part de la carretera més propera a Molins de Rei, fins passat el carrer de l'Hospitalet. La tercera fase, a l'altre extrem de Laureà Miró, arribarà fins abans del carrer de Jacint Verdaguer i es preveu que començarà a finals de 2008. L'última fase anirà lligada a la urbanització de l'àrea al voltant del soterrament del tren i comprendrà des del carrer de Jacint Verdaguer fins a la rambla de la Marquesa de Castellbell.

Plaça de Falguera i soterrament de la via del tren, dues grans transformacions

Ja falta molt poc perquè el projecte de remodelació de la plaça de Falguera estigui totalment enllestit. Després de gairebé un any d'obres, aquest emblemàtic espai del barri de Falguera ja ofereix una fisonomia molt més propera a la que volien els veïns i veïnes, que van fer les seves aportacions al procés participatiu desenvolupat a començaments del 2006. El projecte de remodelació d'aquesta plaça ha tingut una inversió municipal de 930.000 D , i té com a principals característiques la incorporació de paviment de colors, la millora de la mobilitat dels vianants, amb la diferenciació de les zones de trànsit de les d'estada i l'eliminació de barreres arquitectòniques, i la creació d'una zona de jocs infantils. Així mateix, també es concentraran en un únic emplaçament les terrasses dels bars, en una zona més allunyada dels habitatges que actualment, amb l'objectiu de guanyar espais per als vianants i reduir l'impacte negatiu de sorolls sobre els habitatges. Pel que fa al clavegueram, el projecte ha inclòs l'habilitació de dos col·lectors d'evacuació de les aigües pluvials i freàtiques, als quals es poden connectar les canonades dels habitatges individuals que ho desitgin.

I un altre procés de transformació urbanística, el més important de la història recent de Sant Feliu, que ja ha començat els seus primers passos, és la cobertura de la línia de rodalies de Renfe. El Bus del Soterrament va recórrer diversos punts de la ciutat del 22 de desembre al 22 de gener, informant els ciutadans i ciutadanes dels avantatges que portarà aquesta transformació urbanística, que es preveu que comenci a executar-se a finals d'aquest 2007. Al mateix Bus també es podia omplir una butlleta amb un qüestionari sobre diversos aspectes relatius al projecte del soterrament, per tal de fer una primera estimació de les aportacions ciutadanes al voltant d'aquest procés. En total, van respondre aquest qüestionari 315 persones.



  << anterior