427

octubre 2005 Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat
 


 

La Generalitat concedeix la Creu de Sant Jordi a Joana Raspall

 
Joana Raspall rep la Creu de Sant Jordi
de mans del president Maragall, el 25 de setembre, al Gran Teatre del Liceu.

Joana Raspall entrevistada pel seu nét Ernest,
a la cerimònia del dia 25.
L'activista cultural i escriptora Joana Raspall ja és la primera santfeliuenca que obté la Creu de Sant Jordi, la màxima distinció atorgada per la Generalitat de Catalunya. El dimarts 19 de setembre la Generalitat de Catalunya va fer públiques les 32 personalitats, entre elles Joana Raspall, i 15 entitats distingides aquest 2006 en reconeixement a les seves trajectòries personals, literàries, de defensa de l'entitat com a poble i dels valors de la democràcia i de convivència demostrats al llarg de tota la seva vida. Gairebé una setmana després, el dilluns 25 de setembre, una emocionada Joana Raspall recollia de mans del president Pasqual Maragall, la Creu de Sant Jordi en la cerimònia d'entrega celebrada al Gran Teatre del Liceu, amb presència dels màxims representants del Govern i diverses personalitats.

La concessió de la Creu de Sant Jordi a Joana Raspall es va conèixer tot just un any després de la candidatura oficial presentada a la Generalitat per part de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, després d'aprovar-la per unanimitat el consistori santfeliuenc. Aquest sol·licitud va motivar també la posada en marxa d'una campanya ciutadana de suport a la candidatura, que fins al mes de maig passat va recollir 1.419 signatures de diversos particulars i entitats d'arreu de Catalunya. Dintre d'aquest marc, el mes d'abril també es va fer una jornada de homenatge a Joan Raspall, a la plaça de la Vila i al Centre Parroquial de Sant Feliu de Llobregat, en la qual molts ciutadans i ciutadanes i els seus lectors més habituals, els infants, van poder mostrar el seu reconeixement i la seva gratitud a l'escriptora santfeliuenca.

En declaracions als serveis informatius de Ràdio Sant Feliu, Joana Raspall va manifestar “no sentir-me gaire sorpresa per la concessió de la Creu de Sant Jordi, ja que al meu entendre ja la tenia amb el fet que la gent de Sant Feliu l'hagués demanada per a mi. Aquesta campanya, que crec que potser hagi estat immerescuda, per a mi ja ha suposat, per tota la simpatia i afecte rebuts, la veritable Creu de Sant Jordi. El veritablement important per a mi ha estat aquesta gran simpatia de la gent”. Amb una veu tallada per l'emoció, Raspall també va aprofitar els micròfons de l'emissora municipal per donar les “gràcies a tot Sant Feliu”.

Una trajectòria vital en suport de la cultura

Autora de més d'una vintena de referències bibliogràfiques, entre poesia, teatre i novel·la, Joana Raspall va néixer a Barcelona l'1 de juliol de 1913. Veïna de Sant Feliu de Llobregat, on sempre ha tingut la seva residència, va estudiar biblioteconomia, professió que va exercir a diverses biblioteques de la comarca del Baix Llobregat, on va fer una gran tasca de rehabilitació i manteniment del legat bibliogràfic català. Durant l'època de repressió franquista donà classes particulars de català a casa seva, tasca que va desenvolupar fins a l'arribada de la transició, quan, amb l'assessorament d'Òmnium Cultural, va organitzar els primers cursets de català a les escoles locals a càrrec de joves santfeliuencs que havien obtingut el seu títol.

Joana Raspall també ha impulsat la creació de diverses entitats associatives locals, com l'Associació de Veïns de Can Nadal o la Tertúlia Literària Martí Dot, aquesta última dedicada a fomentar la poesia i l'obra del poeta local, i gran amic personal de Joana Raspall, Martí Dot. L'escriptora també va ser una de les integrants de la comissió de l'Ajuntament de Sant Feliu encarregada de la creació del premi de poesia per a joves autors Martí Dot, que des del 1978 ha premiat una trentena de noves plomes líriques en llengua catalana.

Com a escriptora, ha publicat diversos volums de poesia i teatre, especialment per a lectors infantils i juvenils, així com obres de lingüística i articles de premsa. Entre altres guardons, Joana Raspall ha estat distingida amb el Premi Joan Santamaria per la seva obra de teatre L'ermita de Sant Miquel (1963), amb el Cavall Fort per l'obra El pou (1969) i amb el Premi Marià Aguiló de l'Institut d'Estudis Catalans en el seu apartat de lingüística. Entre els seus projectes propers, destaca l'aparició d'una novel·la inèdita, escrita fa ja uns quants anys i revisada recentment per Joana Raspall amb vista a publicar-la.  << anterior