423

desembre 2005 Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat
 

 

Entrevistem Jordi Alemany, president de CineBaix
"La col·laboració dels espectadors és imprescindible per continuar endavant"

 








En plena crisi del sector cinematogràfic, a Sant Feliu de Llobregat s'aposta més que mai pel cinema. Després que el maig passat l'Ajuntament anunciés que comprava el local, l'antic Cinema Guinart va reobrir les portes, amb el nou nom de CineBaix, el 4 de novembre. L'Associació CineBaix, integrada per 250 socis i un munt de voluntaris que fan possible que les pantalles continuïn acollint els somnis de cel·luloide, afronta el repte de nou mesos de programació prioritzant el cinema d'autor i de qualitat, una tasca que, per damunt dels riscos econòmics i les crisis d'espectadors, té en l'amor al cinema la seva principal filosofia.

Després d'un any i mig de mobilitzacions i projectes, el Cinema Guinart torna a obrir amb el nom de CineBaix, el mateix que l'associació encarregada de gestionar-lo. Com s'ha aconseguit tornar a portar el cinema de qualitat a la ciutat?
Les mobilitzacions ciutadanes que van acompanyar el tancament del Cinema Guinart van aconseguir un acord de l'Ajuntament per tal d'adquirir l'immoble. El consistori ha decidit posar-lo al servei de la ciutadania mitjançant el conveni que ha signat amb l'Associació CineBaix pel qual ens cedeix el local perquè el gestionem com a sala de cinema. De moment, nosaltres estem oferint cinema de qualitat gràcies a un conjunt de més de 250 socis, dels quals ha sorgit un equip de voluntaris que són els que porten endavant el dia a dia del cinema.

En el primer mes d'activitat CineBaix ha aconseguit més de tres milers d'espectadors. A Sant Feliu, hi ha afició al cinema?
Almenys així ho demostra aquest primer mes de funcionament... És cert que el cinema en general no passa pel seu millor moment quant a nombre d'espectadors, i que el tancament de l'antic Guinart va estar motivat molt directament per la baixa afluència de públic, però crec que tot el que ha passat últimament ens ha fet reflexionar, als ciutadans i ciutadanes, que la nostra col·laboració com a espectadors és imprescindible per tal que propostes com aquesta continuïn endavant.

CineBaix és un projecte atípic dintre del món de l'exhibició cinematogràfica. Com esteu organitzats?
La base la formem un conjunt de voluntaris que, d'una forma totalment altruista, ens encarreguem de tots els aspectes de la gestió, programació i manteniment de CineBaix. Estem organitzats en sis àrees: programació, comunicació i difusió, economia i administració, tècnica i de manteniment, atenció al públic i, finalment, l'àrea de servei de bar. Cada àrea té un coordinador de referència, i el conjunt de coordinadors formen una junta que es reuneix de forma periòdica. Convidem totes les persones que vulguin afegir-se al projecte com a voluntàries que passin per CineBaix, o bé que consultin el nostre web www.cinebaix.com.

Quina filosofia de programació voleu mantenir a CineBaix ?
Bàsicament, volem fer un tipus de cinema alternatiu al que ofereixen les grans superfícies, un cinema que vagi més enllà de l'entreteniment, que estimuli i ajudi a pensar. Creiem que el cinema més comercial ja té una bona oferta a Sant Feliu i, per tant, volem oferir pel·lícules que normalment has de veure a Barcelona, apropar l'espectador al cinema europeu, estatal, en versió original, doblat en català, etc. En aquest sentit, volem impulsar les sessions de cinefòrum, les projeccions de curtmetratges i de clàssics, mostres i cicles específics..., molt més que una programació regular amb les novetats del moment.

Un important aspecte que voleu mantenir és el cinema per a infants. Quines iniciatives esteu desenvolupant?
Actualment, tenim un conveni amb el Consorci per a la Normalització Lingüística, concretament amb el Servei Local de Català, per a l'exhibició del Cicle de Cinema Infantil en català. A més, cada setmana programem almenys un títol infantil, però volem encara anar més lluny. Creiem que és molt important la tasca pedagògica quan parlem de cinema. Els infants i el jovent són un col·lectiu amb el qual volem establir un diàleg permanent, mitjançant la programació de sessions específiques i la creació d'activitats que contextualitzin i donin a conèixer els fonaments de l'art cinematogràfic. En aquest sentit, estem planejant diverses activitats per oferir-les properament a les escoles i instituts de Sant Feliu de Llobregat.

L'immoble és un equipament públic que s'ha cedit a l'Associació CineBaix per un període de nou mesos. Què passarà després?
Aquesta és la gran incògnita... Bé, l'Ajuntament és el que té la capacitat de decidir què vol fer amb l'immoble. Nosaltres ens oferim a mantenir-lo com a cinema, i esperem que la il·lusió i l'entusiasme de tota la gent que ha fet possible que CineBaix sigui una realitat no quedi defraudada.

Opinions

Què et sembla l'obertura de CineBaix?

JesúsPlaza
"Muy positivo para Sant Feliu de Llobregat, tanto por ser un trabajo en común que ha unido a muchas personas diferentes, como por la recuperación de un edificio emblemático como es el antiguo Cine Guinart."

Sebastián Jimeno
"Una noticia excelente. La gente aprecia mucho más los cines como éste, familiares y con trato humano, que no las grandes superficies. Es sorprendente la cantidad de espectadores de otras ciudades que se desplazan hasta Sant Feliu para ver una película en CineBaix".

Raul Díaz
"Es una movida muy buena para que la gente continue queriendo, y acudiendo, al cine. Para todos los que hemos crecido con el Iberia o el Centro Parroquial, que un cine en Sant Feliu vuelva a abrir sus puertas es una gran noticia".



  << anterior