418

desembre 2004 Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat
 


 

Sant Feliu de Llobregat, ciutat digital

 










Punts d'accés a internet i a les TIC

L'accés a les TIC i a Internet és un dret de la ciutadania i per això Sant Feliu de Llobregat disposa d'una àmplia xarxa de punts públics d'accés lliure a Internet i a les TIC per tal de promoure l'accés universal a la xarxa i als continguts que aquesta pot oferir. Concretament, la ciutat disposa d'un punt per cada 357 habitants, mentre que la Unió Europea aspira a un per cada 2.000 habitants l'any 2005.

L'objectiu per al 2005 és apropar aquests centres al 2% de la població de Sant Feliu (la qual cosa representa uns 850 santfeliuencs, especialment gent gran, desocupats, dones...). El novembre del 2004 ja existien més de 200 usuaris registrats i es superaven les 2.000 utilitzacions lliures. El perfil d'aquests usuaris dels espais ha estat el d'una dona (55%), d'entre 26 i 40 anys, amb estudis primaris o secundaris i sense experiència o amb coneixements molt bàsics en les TIC. Per tant, durant el 2005 culminarà el procés d'extensió i consolidació de la xarxa de centres i punts de "Sant Feliu On Line" amb la possible incorporació de nous punts a la ciutat.


Sant Feliu de Llobregat fomenta i incorpora les noves tecnologies de Comunicació i Informació mitjançant el programa "Sant Feliu On Line", impulsat per l'Àrea de Ciutat Sostenible i Innovadora de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat. Aquest programa respon al compromís de l'actual equip de govern municipal, tal com recull el punt 7.2 del Pla d'actuació del mandat (PAM) 2003-2007, que estableix l'objectiu de promoure l'aprenentatge de les tecnologies de la informació i la comunicació a tots els ciutadans i ciutadanes. La denominació "Sant Feliu On Line" va sorgir d'un procés participatiu a través de Consensus, eina telemàtica de participació, on es demanaven aportacions ciutadanes sobre la marca de la xarxa de punts i actuacions per a la ciutadania en matèria tecnològica.

"Sant Feliu On Line" compila diverses mesures adreçades a fomentar l'accés a les noves tecnologies: alfabetitzar-se i formar-se digitalment, connectar-se a Internet i accedir a eines ofimàtiques, posar a disposició de les entitats equips informàtics amb programari lliure... En definitiva, mesures per no perdre el tren del progrés. "Sant Feliu On Line" té com a objectiu principal eliminar la bretxa digital a la ciutat, per a la qual cosa s'estan duent a terme i es duran activitats d'alfabetització digital amb diferents col·lectius (gent gran, desocupats, entitats...).

Així mateix, mitjançant "Sant Feliu On Line" s'articula una ciutat en xarxa on les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) connecten els diversos àmbits de la població: Administració, veïns, entitats, comerciants, empreses i infraestructures. Per tal d'aconseguir aquest objectiu i fomentar l'accés de la ciutadania als punts de connexió a Internet, a la ciutat s'han habilitat espais d'accés i aprenentatge de les TIC (Palau Falguera, Centre Can Calders, CMFO Can Maginàs, Casal de la Gent Gran , Biblioteca Montserrat Roig, Casal de Joves, Ateneu santfeliuenc, biblioteques escolars…), i s'han portat a terme accions formatives d'alfabetització digital. Entre les iniciatives que ha desenvolupat l'Àrea Municipal de Ciutat Sostenible i Innovadora al llarg dels dos darrers exercicis, destaquen:

Consensus: democràcia electrònica a Sant Feliu

Consensus permet a Sant Feliu de Llobregat l'ús d'Internet a fi d'establir processos de decisió participatius i suposa una oportunitat de democràcia electrònica per a Sant Feliu. Aquest espai d'informació i participació ciutadana de Sant Feliu de Llobregat a Internet incorpora múltiples aplicacions: proposar grups de treball específics sobre determinats temes, participar i fer aportacions en fòrums amb debats oberts, consultar documents i enllaços relacionats...

Amb aquesta eina es vol estimular que es portin a terme experiències de participació ciutadana i de consulta a través d'Internet, simplificant i agilitant els processos d'organització; millorar la comunicació entre l'Ajuntament i la ciutadania, i oferir espais virtuals per permetre l'organització dels ciutadans i ciutadanes de Sant Feliu en comunitats d'interès amb l'objectiu de promoure la corresponsabilització i la participació del teixit social de la ciutat. L'any 2004 s'ha portat a terme el procés de participació "Ciutat Jove" i el 2005, entre d'altres, s'obriran espais de debat sobre la pacificació del trànsit, el fòrum ambiental permanent...

Suport digital a les entitats i associacions de Sant Feliu

L'Ajuntament facilita a les associacions i entitats de Sant Feliu de Llobregat els següents serveis:
• Proveïment d'equips informàtics reciclats i amb programari lliure.
• Confecció de llocs web tipus i espai d'allotjament a santfeliu.net.
• Adreces de correu electrònic POP3 sota el domini santfeliu.net i accés al correu web.
• Espai per a les seves pàgines web.
• Formació i dinamització en l'ús de les noves tecnologies: Internet i programari lliure.
Les entitats i associacions es poden descarregar el model de sol·licitud a http://www.santfeliu.org/instancies.

Fins al novembre de 2004 l'Ajuntament de Sant Feliu ha cedit 33 equips informàtics (33 CPU, 33 monitors i 20 impressores) a 8 associacions de veïns, 5 AMPA i diverses entitats de Sant Feliu. Tots aquests ordinadors els ha facilitat amb programari lliure (sistema operatiu Linux i paquet ofimàtic Open Office versió 1.1 en català).



  << anterior