418

desembre 2004 Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat
 


 

XIII Jornades de Tardor de la Dona

 


Lectura del manifest contra la violència
de gènere del consell municipal de les dones
a càrrec d’Elisabeth Fernandez Albiach.


Opinions

A la nostra societat, es fa tot allò que es pot per combatre la violència de gènere?

Alba Rebollo
"Si ens escoltem les notícies i determinades sentències judicials es veu que la violència envers les dones és un problema lluny de solucionar-se. Crec que s'hauria de complir la llei, i endurir les penes als agressors."

Gabriel Herrero
"Sincerament no, és fictici que realment estiguem solucionant el problema. Crec que són molts els agents implicats a combatre la violència, però si no comencen des de l'escola, donant uns valors de respecte sòlids, és molt difícil poder solucionar aquesta pandèmia social."

Flor Aguilar
"Crec que no; es parla molt del tema i crec que hi ha molta consciència, però les lleis i els diferents organismes no estan en sintonia amb l'alarma social i l'augment d'agressions. Hi ha molta demagògia."


Sant Feliu de Llobregat va celebrar una nova edició de les Jornades de Tardor de la Dona, una setmana d'activitats dedicades a reflexionar sobre problemàtiques d'especial incidència per al col·lectiu de dones de la nostra societat, amb un espai destacat sobre la violència de gènere i la seva prevenció. Les XIII Jornades de Tardor de la Dona van estar organitzades pel Consell Municipal de les Dones, amb la col·laboració de l'Arxiu Històric Comarcal de Sant Feliu de Llobregat, la Biblioteca Popular Montserrat Roig, el Consell d'Infants, la Xarxa de Coordinació i Atenció a les Dones Víctimes de Violència i l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat.

La prevenció de la violència de gènere, així com el crit ferm de repulsa i condemna a qualsevol agressió envers les dones, va ser el gran eix temàtic de les Jornades, inaugurades el dia 22 de novembre amb la conferència "Violència i matrimoni en el segle XIX", a càrrec de Carme Sanmartí, directora del Centre d'Estudis Interdisciplinaris de la Dona de la Universitat de Vic, i de M. Luz Retuerta, directora de l'Arxiu Històric Comarcal del Baix Llobregat. La presentació de l'exposició de fotografies "Violence" i el taller de prevenció "Prevenir la violència en la parella jove", adreçat a alumnes de batxillerat i cicles formatius de l'IES Martí Dot, van ser el preàmbul de la celebració, el dijous 25 de novembre, del Dia Internacional contra la Violència de Gènere. Els actes commemoratius, emmarcats com cada any dintre de les Jornades, van començar a les 10 del matí amb el ple de la Xarxa de Coordinació i Atenció a les Dones Víctimes de Violència, en el qual es va fer un balanç de l'exercici 2003-2004, i que va comptar amb la presència d'Encarna Bodelón. En el mateix marc es va presentar l'informe sobre la violència domèstica a Sant Feliu de Llobregat, elaborat per la Policia Local i que recull el nombre de denúncies presentades en els deu primers mesos d'aquest 2004, que en espera d'ampliar-lo amb els dos darrers mesos de l'any, ofereix un descens d'un 40% respecte a les denuncies del 2003. Una sessió de cinefòrum i dues conferències, a propòsit de la qualitat de vida de les dones i la prevenció de la violència en la parella, van cloure el programa d'activitats d'enguany.

Per tractar i atendre les demandes i inquietuds del col·lectiu de dones de la ciutat, l'Ajuntament disposa del Servei d'Informació i Orientació a la Dona (SIOD), que ofereix d'una forma gratuïta assessorament legal i suport psicològic, així coma altres recursos, a totes les dones que pateixen violència de gènere. Aquest servei està ubicat a Can Ricart, en horari de 9 del matí a 1 del migdia, els dilluns i dijous. Per a més informació, podeu adreçar-vos al telèfon de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, 93 685 80 00.



  << anterior