489

Juliol 2024 | Sant Feliu de Llobregat

Entrevista als Geganters de Sant Feliu

Sant Feliu, ciutat de tradició gegantera

Pere Marañón, membre de l’ACF, tresorer de l’Agrupació Cultural Folklòrica i cap de colla i impulsor de la recuperació dels Gegants Vells

Sant Feliu és una ciutat gegantera?

Sí que ho som i ve de lluny. A mitjans del segle XX, l'Ajuntament de Sant Feliu encarregava a la casa Ingenio de Barcelona, tant per Corpus com per Festa Major, una partida de gegants i capgrossos. Això no era rentable. A finals dels anys 40 ja tenim capgrossos propis, i l'any 55 apareixen els primers gegants de propietat municipal, en Llorenç I la Mercè.

I les colles geganteres ja existien?

De fet, al principi, fins i tot els geganters rebien un sou. Posteriorment els va treure la brigada municipal i fins i tot també gent de l'església de folklore del Centre Parroquial, als anys 50.

Ara mateix, a la nostra ciutat, quants gegants tenim?

De grans en tenim vuit. És a dir, tenim els de l’ACF que ja en són sis, més els de la colla dels Gegants de la Ciutat, i incloent els gegantons, més de quinze.

Això tampoc és habitual en una població, no?

Sí i no, per exemple Solsona és una població que no és gaire gran però té més de 45 figures. És cert que és difícil mantenir la cultura gegantera en el teixit social, i fins i tot en el que és el conjunt de la ciutadania. A mesura que els nens i nenes creixen, es deixa d'anar a veure els gegants i s'opta per un altre tipus de cultura popular com és la de foc.

Recordes el teu primer contacte amb els gegants?

Vaig néixer el 2001, i al cap de dues setmanes Sant Feliu es va proclamar ciutat gegantera. La primera vegada que jo vaig sortir al carrer va ser el diumenge de ciutat gegantera.

 

A mesura que els nens i nenes creixen, es deixa d'anar a veure els gegants i s'opta per un altre tipus de cultura popular.

Què ha suposat per tu el fet de pertànyer a una colla gegantera?

A mi m'ha donat la vida. Jo el que necessito i vull són els gegants i treballar per Sant Feliu i per la cultura gegantera de la ciutat. Sovint penso: “què puc fer per l'any vinent? Hi ha un aniversari? Podem intentar fer alguna cosa per acostar els gegants més a la població?”

Quin és el millor record que tens dels gegants i del teu pas per la colla gegantera?

És molt recent, però és el moment en què vam entrar amb els Gegants Vells, el Llorenç i la Mercè, a la plaça el passat 1 de juny. No ho oblidaré perquè és una cosa per la que he lluitat moltíssims anys. Em sento més que satisfet de veure que els gegants Llorenç i Mercè tornen a ballar per Sant Feliu i entren a la plaça de la Vila amb aquella gentada.

 

David Márquez, cap de colla dels Gegants de la Ciutat, el Guillem i la Violant.

Recordes el teu primer dia als gegants?

Va ser al 2010, jo tenia vuit anys i van venir a l'escola Salvador Espriu i hi havia companyes de la meva classe que estaven a l'entitat. I vaig quedar fascinat amb les figures, veient-les ballar i com es movien.

Com n'és d'important fer pedagogia de la nostra cultura popular als centres educatius?

Pensa que en un futur són els infants d'avui els que portaran els gegants, s'ha de fer pedrera, s'ha de fer canalla, i què millor que donar a conèixer les figures portant-les a les escoles i instituts.

La situació de les colles geganteres, en general, quina és?

Pensa que ara costa molt que la gent jove tendeixi a apuntar-se a aquesta mena d'activitats. Quan tenia 16 anys tots els joves de la meva edat es van desapuntar. Ara mateix, anem tirant, però sí que hi ha futur, hi ha noves generacions que poden fer aquest relleu.

Quina és la millor sortida que heu fet?

Una que ens agrada molt és la del poble veí, Sant Just Desvern, que cau a mitjans de juny. A la colla li encanta, hi ha una germanor entre les colles i entre nosaltres que en d’altres sortides no passa.

Fa poc es van presentar els Gegants Vells. Hi ha rivalitat?

No n'hi ha. Va haver-hi disconformitats, però al cap i a la fi som dues entitats que anem a fer el mateix, o sigui, promoure la cultura popular amb els gegants. Si hi ha rivalitat entre nosaltres, no avancerem.

En tots aquests anys com han evolucionat el Guillem i la Violant?

Jo vaig entrar l'any on es van estrenar els vestits que porten actualment. Aquests ja tenen catorze anys i prèviament se n’havien fet dos més, però eren bastant similars, amb la mateixa essència del que són ara. És a dir, ella un vestit rosa, ell la capa blava.

 

 

Veurem uns gegants renovats, amb una indumentària rigorosa de l'època que representen.

És possible incorporar novetats mantenint l'essència?

Ho podreu comprovar amb l’estrena de la nova imatge dels gegants de la ciutat el 14 de setembre de 2024 a la plaça de la Vila, a dos quarts de nou del vespre. Serà un espectacle nocturn amb convidats especials.

Pots avançar alguna cosa?

No veurem uns gegants completament diferents però sí renovats, amb una indumentària rigorosa de l'època que representen, és a dir, ell, un cavaller de la senyoria de Sant Feliu del segle XIII, i ella, una princesa i futura reina de la cort d'Aragó de principis del segle XV.