488

Març 2024 | Sant Feliu de Llobregat

L'opinió

Javier Molina Flores
Portaveu del Grup Municipal del PSC

AVANZAMOS

En Sant Feliu, Cataluña y España, avanzamos con el proyecto socialista desde la responsabilidad y el compromiso con la gente. En nuestra ciudad, la situación inicial era compleja en muchos frentes, especialmente en el económico y organizativo. Aun así, en menos de un año, hemos podido hacer frente a distintos planes de choque, como los de limpieza y contratación, a la vez que hemos enderezado la gobernanza del ayuntamiento.

En el pleno de enero se aprobó el presupuesto anual y en el de febrero, el organigrama. Próximamente se aprobará el Plan de Inversiones Municipal (PIM) y el Plan de Actuación Municipal (PAM) que se elaboraran a partir de un gran trabajo de conjunto que implicará a políticos, técnicos y ciudadanía.

El Sant Feliu del futuro se trazará en estos planes que se nutren, en buena parte, de nuestro programa electoral, de nuestro acuerdo de gobierno y de la responsabilidad para con las arcas de una ciudad que requiere buena administración y liderazgo. La alcaldesa Lourdes Borrell, desde su llegada al frente de la alcaldía, ha puesto una marcha más y se nota: el gobierno avanza en sus objetivos y propósitos.

El soterrament y los retos del nuevo ordenamiento urbanístico, la dinamización industrial y económica de la ciudad, junto a la proyección de Sant Feliu como capital de comarca, requieren nuestra energía y buen hacer. A finales de marzo, la ciudad de las rosas albergará el torneo internacional FIBA de baloncesto, en la modalidad de 3x3, donde el Club Bàsquet Santfeliuenc tiene expectativas de éxito. La semana de la poesía como preludio de la diada de Sant Jordi, y la Fiesta de Primavera, en mayo, con la Exposición Nacional de Rosas y la Fira, junto al sinfín de actividades del tejido asociativo local que se suceden semana tras semana, reflejan la vitalidad de nuestra ciudad.

También avanzamos como país. La Generalitat de Catalunya puede aprobar presupuestos gracias a la generosidad, capacidad de diálogo y sentido de responsabilidad de Salvador Illa. Un ejemplo de liderazgo y de buena política, valores que nuestra Alcaldesa aplica con constancia y determinación para poner nuestra ciudad al día lo antes posible y poder vivir el Sant Feliu que nos merecemos.

www.santfeliu.cat/psc

Oriol Bossa

Portaveu del Grup Municipal d’ERC

EL GOVERN DEL DESENCÍS

Si hi ha un sentiment que ens provoca, als republicans de Sant Feliu, el rumb actual del govern en solitari de la ciutat és desencís (solitari perquè tot i que ens governa un tripartit, els dos grups minoritaris del govern ni hi són ni se’ls espera).

És totalment desencisador veure com dos dels avenços més significatius de l’anterior mandat estan clarament en risc per culpa d’una política erràtica. El CUAP a la Rambla i l’escola d’hostaleria a la nau de les sedes, viuen clarament en la incertesa, sota una argumentació clarament fal·laç i insuficient.

És desencisador veure com l’actual govern amb minoria fa i desfà sense la necessitat, no tant sols de la negociació, sinó també del diàleg; almenys amb nosaltres que representem la segona força al consistori. Avui com a grup de l’oposició les notícies que tenim, i les informacions que se’ns ofereixen en qüestions claus per la ciutat com el soterrament o la gestió del complex són clarament insignificants.

Desencís en comprovar com, a data d’avui, quan ja fa vuit mesos de la constitució del nou consistori, no tenim notícies de quin és el projecte d’aquest govern per a la ciutat, si és que en té algun més enllà d’ocupar els llocs de govern, per ocupar-los. A data d’avui, ens ha fet la impressió que el gran projecte de govern, compartit per les tres formacions era reduir a cendres l’obra de govern de l’anterior mandat, posant en risc, com deia, projectes que representen, aquests sí, un model de ciutat que no hauria d’estar en qüestió, com és millorar en polítiques claus com l’ensenyament i la sanitat.

Finalment, des d’Esquerra hem ofert en moltíssimes ocasions la mà al govern per ajudar i per contribuir en el bé de la ciutat, una manera de ser i de fer, que dista a anys llum, de la que vam rebre d’alguns partits que governen en l’anterior mandat. Observem amb desencís com les nostres ofertes cauen sempre en el mateix lloc, és a dir, en el terreny de la ignorància.

www.santfeliu.cat/erc

Lídia Muñoz
Portaveu del Grup Municipal de Sant Feliu En Comú Podem

A SANT FELIU S’HA ACABAT EL TEATRE

Les circumstàncies crítiques que viuen les finances de tots els ajuntaments, les han aprofitat el nou equip de govern de Sant Feliu (PSC - Junts -Veïns) per intentar posar en entredit la gestió de l’equip de govern anterior, del qual formàvem part SFECP, tot situant la idea que l’Ajuntament estava pràcticament en situació de fallida.

Per a això, hem vist com el PSC i els seus aliats han organitzat actes públics, publicat articles, editat butlletins… en definitiva, han fet teatre per intentar fer empassar el seu relat: “els d’abans ho van fer molt malament, i tenen la culpa de tot”.

En aquest context, al mes de febrer es va donar compte del decret d’aprovació de la liquidació del pressupost municipal del 2023, elaborat per la intervenció municipal, que confirma que ni l’Ajuntament està en situació de fallida ni hi va haver mala gestió en el mandat passat.

A 31 de desembre del 2023 l’estalvi net de l’Ajuntament era de 728.202 euros, el romanent de tresoreria era de 1.332.878,05 euros positius, i el nivell de deute és del 34,4 %, molt per sota del 75 % que marca la normativa.

L’únic aspecte negatiu, i que incompleix la llei és el termini de pagament a proveïdors, que se situa per sobre del límit legal de 30 dies, amb unes dades significatives que assenyala l’informe d’intervenció i que, justament, el que posa en qüestió és la gestió del nou equip de govern:

• 1r trimestre de 2023: 27,86 dies (govern SFECP / ERC)

• 2n trimestre de 2023: 29,29 dies (govern SFECP / ERC)

• 3r trimestre de 2023: 36,35 dies (govern PSC i aliats)

• 4r trimestre de 2023: 33,27 dies (govern PSC i aliats)

El que sí és cert és que els ajuntaments patim un tractament financer injust des dels inicis de la democràcia, que no s’ha resolt ni des del Govern de la Generalitat ni des del de l’Estat; amb un finançament insuficient i havent d’assumir molts serveis que hauria de prestar la Generalitat, i que no ho fa, o ho fa de manera insuficient.

Durant el mandat 2019-2023, a més, es va haver de fer front a una situació excepcional, per causa de la declaració de la pandèmia de la COVID-19, en què els municipis vam haver de fer front a l'emergència en solitari, havent de cobrir les obligacions de la Generalitat amb les que aquesta no complia i, desprès, impulsant programes per a la reactivació econòmica i social.

Totes aquestes qüestions han tensionat greument les finances locals, i el nostre Ajuntament no és aliè a això, i ens obliga a fer un esforç majúscul per optimitzar al màxim els recursos deficitaris i garantir la prestació dels serveis que la ciutadania es mereix.

S’ha acabat el temps del teatre, cal que l’equip de govern es posi a governar pensant en el futur de la ciutat i deixant de mirar constantment cap endarrere i cap a l’oposició, a favor de Sant Feliu.

Amb aquests objectius segur que podrem trobar molts reptes a compartir. I d’un nou enfocament, treballant acords amplis, en sortiria reforçat l’Ajuntament i se’n beneficiaria la ciutat.

www.santfeliu.cat/santfeliuencomupodem

Elisabet Ortega
Portaveu del Grup Municipal del Partido Popular

EL CANVI QUE NO ARRIBA

Normalment als nous governs se'ls atorga cent dies de cortesia, la història d'aquests cent dies té el seu origen en 1933, any en què Franklin Delano Roosevelt va assumir la presidència dels EUA. Ho va fer enmig d'una terrible crisi econòmica i social, que fins i tot podia posar en perill la democràcia al país. En aquests aproximadament primers cent dies del seu mandat va aconseguir aprovar al voltant de 15 lleis que van permetre al país contenir la desfeta i poder iniciar la sortida de la tremenda crisi. Des de llavors es va instaurar la tradició de fer la valoració del treball del govern sortit de les eleccions una vegada passats els seus primers cent dies de gestió. Des del Partit Popular vam entendre que hauríem de deixar passar més de cent dies de cortesia, ja que enteníem que faria falta molt més temps perquè poguessin adaptar-se a la situació amb què es trobarien  a l'Ajuntament. Doncs bé, ja han passat més de 8 mesos de les eleccions municipals i creiem que ja és temps suficient perquè el canvi que van prometre comencés a notar-se. Lamentablement, la sensació general a la ciutat és que tot continua igual, però amb més crispació política. Un dels principals problemes dels quals es parlava en campanya electoral era la falta de neteja als carrers, vuit mesos després els carrers de la nostra ciutat continuen bruts, no s'ha canviat ni un metre d'aquells carrils bici que són insegurs, ineficients i innecessaris, els veïns del centre, agrupats en l'Associació Vaivé, segueixen amb problemes d'inseguretat, sorolls i incivisme a les nits dels caps de setmana. Les entitats s’afligeixen de les mateixes problemàtiques i la sensació d'estancament es fa cada vegada més evident. Aquest article no pretén assenyalar amb el dit ni desacreditar els esforços dels qui treballen àrduament en l'Administració municipal. Per contra, el meu objectiu és generar una conversa constructiva sobre com podem avançar junts cap a un futur més pròsper i sostenible per a tots. És comprensible que els canvis no es produeixin de la nit al dia, i que existeixin obstacles i desafiaments que hagin de ser superats. No obstant això, és necessari avaluar críticament el rumb que estem prenent i assegurar-nos que estem complint amb les expectatives i necessitats de la nostra ciutat. No podem permetre'ns continuar estancats en l'statu quo. És hora que passem a l'acció col·lectiva per impulsar el canvi que la nostra ciutat tant necessita. Hem de treballar junts, govern i ciutadania, per construir un futur més pròsper, equitatiu per a tots. En els pròxims mesos, estarem redoblant els nostres esforços per impulsar una agenda de canvi real a  Sant Feliu. Però també necessitem el compromís i la col·laboració de tots vostès, benvolguts veïns. Junts podem fer de la nostra ciutat un lloc millor per viure.

www.santfeliu.cat/pp

Jaume Manyoses
Portaveu del Grup Municipal de Tots Som Sant Feliu

NOU CUAP RAMBLA

En els darrers mesos hi ha hagut qui ha fet circular informació falsa en relació al futur del CAP Rambla de la nostra ciutat. Es tracta d’una informació difosa sense cap mena de fonament, coneixent la informació correcta i buscant confondre a la ciutadania de Sant Feliu de Llobregat amb l’únic objectiu d’obtenir un redit polític de molt curta volada. En aquesta qüestió s’acompleix la dita de que “abans s’atrapa a un mentider que a un coix”.

A la reunió que es dugué a terme entre el Govern Municipal i la Conselleria de Salut de la Generalitat el passat 2 de novembre, a la que vàrem assistir a la seva seu, va quedar clara la voluntat ferma d’ambdues institucions: El nou CUAP Rambla es farà a Sant Feliu de Llobregat.

Aquest projecte es durà a terme a l’espai de l’antic camp de futbol de la Rambla, comportarà el trasllat de l’actual Centre d’Atenció Primària Rambla (CAP Rambla) i d’altres serveis sanitaris, i la construcció d’un nou Centre d’Urgències d’Atenció Primària; tot en aquest emplaçament. Una novetat que es va abordar en aquesta reunió és que el nou edifici s’allunyarà uns metres del Pavelló Juan Carles Navarro per no impossibilitar-ne una futura ampliació i per garantir un bon accés de les ambulàncies al nou CUAP. L’altra novetat és la bona recepció per part de la Conselleria de la proposta del nostre Govern Municipal per a que l’edifici de l’actual CAP Rambla reverteixi a la ciutat per a donar-li una nova utilitat social quan el serveis sanitaris siguin traslladats a l’espai del camp de futbol.

El nou CUAP Rambla oferirà tots els serveis d’urgències d’atenció primària a la nostra ciutat i deixarà enrere la necessitat de desplaçar-se fora del nostre municipi en el cas d’una urgència.

Una derivada de tenir un CUAP a Sant Feliu serà l’obertura d’una farmàcia de guàrdia en horari nocturn; satisfent així la vella de reivindicació de no haver-se de desplaçar per la nit a una farmàcia de guàrdia d’un municipi veí.

Finalment i fruit del darrer treball amb la Conselleria, el Govern Municipal ha portat a l’aprovació del Ple del mes de febrer el conveni de cessió gratuïta a la Generalitat del terreny on s’haurà d’edificar aquest nou equipament sanitari tant esperat i necessari per a Sant Feliu i per a d’altres municipis de la comarca del Baix Llobregat.

www.santfeliu.cat/totssomsantfeliu

Silvestre Gilaberte
Portaveu del Grup Municipal de Veïns per Sant Feliu

EL EQUIPO DE GOBIERNO ESTÁ PRIORIZANDO LA GESTIÓN MUNICIPAL

Pasados los primeros meses de gestión municipal resulta necesario hacer una primera proyección de los nuevos enfoques programados.

Informamos detalladamente en Audiencia Pública de la situación económica anterior. Hemos presentado un presupuesto que continúa con carencias importantes, pero se ha iniciado el cambio de  tendencia para recuperar la solvencia económica (cuestión fundamental de cualquier organización  eficiente).

Los planes de choque en la contratación están permitiendo la reducción a mínimos de las facturas extrajudiciales que suponían en el periodo anterior unos 3 millones de euros.

La limpieza viaria y la recogida de residuos, asignatura con suspenso en nuestra ciudad a lo largo de años, está enfocada con planes de choque y objetivamente en mejoría práctica, con campañas sostenidas exigiendo el cumplimiento de la Ordenanza Municipal y las actuaciones incívicas con las sanciones correspondientes, el nuevo Pliego Técnico y Administrativo está en fase avanzada lo que nos permitirá disponer de una nueva contrata en el inicio del año 2025.

La poda del arbolado, cuestión muy controvertida, la terminaremos con unos 4.000 árboles podados. De los 450 árboles muertos a lo largo de los últimos años, la previsión de reposición será cuando tengamos garantías de agua.

Las campañas de “Per un Sant Feliu Net y Ordenat” y de “Cuidem Sant Feliu” están siendo muy bien acogidas por la ciudadanía y deben suponer un nuevo concepto de participación social ciudadana asumiendo que la conservación y mantenimiento de la ciudad es tarea y responsabilidad de TODOS donde los concejales somos los responsables de la gestión de los intereses públicos.

Un barrido y diagnóstico sobre las deficiencias en el espacio público: aceras, alumbrado, mobiliario urbano, imbornales... debe permitirnos a medio plazo planes y programas de actuación para la recuperación de las grandes deficiencias existentes en nuestra ciudad.

La polémica gestión del Complex, después de años de batalla de Veïns en solitario, tiene nuevo enfoque positivo que contempla en buena parte nuestras propuestas.

Estamos trabajando en el Plan de Actuación del Mandato y de sus consiguientes inversiones que nos permitan planificar y poner en condiciones nuestra ciudad hacia la transformación urbanística y social.

El pleno 29/02/2024 acaba de aprobar por unanimidad dos puntos muy beneficiosos para nuestro pueblo: convenio con (ADIF) sobre terrenos afectados por el soterrament y la cesión del solar del campo de fútbol a la Generalitat para la construcción del nuevo CAP.

La realización de los ambiciosos proyectos tan solo será posible si recuperamos el espíritu colectivo de la participación social y la activa sociedad civil organizada.

www.santfeliu.cat/veinssf

Jordi Rangel
Portaveu del Grup Municipal de VOX

ES COMPATIBLE EL OCIO Y EL DESCANSO

La convivencia con el ocio nocturno se ha convertido en un problema últimamente, y ante ello hay que preguntarse: ¿realmente el problema es la discoteca? La respuesta es no, ya que en Sant Feliu hemos tenido tres discotecas en activo al mismo tiempo, ésta en particular era una de ellas, además de varios pubs.

Sant Feliu era referente en ocio nocturno en el Baix Llobregat, lo que generaba ingresos y trabajo para el municipio y sus vecinos.

Muchas personas se desplazaban desde otras poblaciones, generando ingresos en bares y restaurantes, cenando en ellos antes de entrar en cualquier local de ocio, además del plus de la tranquilidad de los padres de que sus hijos no se tenían que desplazar a otras localidades a divertirse.

¿Cuál es el problema, entonces? Los vecinos no se quejan del ruido del local, se quejan del ruido que generan algunos al salir y otros de los que ya andan por la calle. Por tanto, la discoteca no es el problema: el problema es la falta de respeto de unos pocos por el descanso de los vecinos, problema que es más intenso en las inmediaciones de los locales, pero que también ocurre durante el desplazamiento hasta sus hogares.

¿Hay solución? En VOX lo hemos dicho desde la campaña electoral y lo repetimos: por supuesto. Aunque llevará un tiempo, ya que el antiguo gobierno de En Comú-Podem no fue capaz de reconocer que Sant Feliu seguía creciendo y que hacía falta más policía local. Una policía local que no sólo está para identificar delincuentes o ¨poner multas¨, cómo dirán algunos, sino que también está para preservar el derecho al descanso de los vecinos, siempre y cuando tengan efectivos suficientes para ello, y es ahí donde realmente radica el asunto. Es donde el actual gobierno tiene que actuar, asumir la propuesta de VOX y dotar a la policía local de efectivos y medios para que lleve a cabo su trabajo y que así puedan convivir sin problema el descanso de los vecinos y el ocio nocturno, como pasaba hace años o como ocurre en otras poblaciones.

www.santfeliu.cat/vox