juliol 2021 | Sant Feliu de Llobregat

480

Soterrament

Una estació accessible al 100%

Sant Feliu té des de fa anys un compromís clar per esdevenir una ciutat sense barreres arquitectòniques, amb gran part dels espais plenament accessibles possibilitant que les persones es puguin moure amb plena autonomia pel municipi.

El soterrament suposa un pas més en aquest camí cap a l’accessibilitat total, amb la creació d’una estació adaptada per a les persones amb mobilitat diversa. Mentre s’executen els treballs de construcció de la nova estació, s’ubicarà una de provisional adaptada i accessible on actualment es troba el pas a nivell.

La futura estació tindrà una superfície de més de 5.000 m², dels quals 900 m² correspondran a la planta de superfície; més de 1.000 m² a la intermèdia (on estarà situat el vestíbul, que comptarà amb ascensors i escales mecàniques) i més de 3.000 m² a la planta inferior, on s’executaran dues andanes de 210 m de longitud útil i 5 m d’amplària.

L’edifici de la nova estació, que es construirà durant 18 mesos, tindrà dos accessos a peu de carrer i la seva entrada se situarà aproximadament on actualment hi ha l’estació ferroviària.

 

Característiques de l’obra del soterrament

L’àmbit d’actuació comprèn un tram de gairebé 3 km, dels quals 1,9 km seran soterrats.

La durada prevista de l’obra és de 44 mesos.

No es veurà afectada la circulació de trens pel municipi.

Inversió de 65.983.480 d’euros

Finançada en la seva totalitat pel govern de l’estat.

Preservem la memòria de l’antiga estació

El manteniment de l’actual edifici de l’estació és incompatible amb el projecte constructiu elaborat per Adif. A més, el seu trasllat és impossible a causa dels materials amb els quals va ser construïda. Per aquest motiu, des de l’Ajuntament s’ha treballat per preservar la memòria històrica de l’edifici.

S’ha treballat en col·laboració amb el departament de patrimoni de l’Ajuntament de Barcelona realitzant unes mostres del material constructiu i dels elements decoratius de l’edifici per tal de poder executar un desmuntatge controlat i així poder retirar els elements que es consideri que poden tenir valor patrimonial.

A més, en el marc de la consulta ciutadana del proper novembre, s’afegirà una segona pregunta per tal que la ciutadania pugui decidir sobre la preservació de la memòria de l’estació (més informació a la pàgina 7).

 

Després de més de 40 anys de lluita institucional i ciutadana, per fi el passat dia 22 de juny vam poder anunciar amb molta alegria que havien començat formalment les obres del soterrament. Unes obres 100% finançades per l’Estat espanyol, que milloren substancialment la proposta de finançament de 2006; fet que permetrà que Sant Feliu pugui desenvolupar-se sense cap obstacle econòmic per construir el futur de la ciutat.

Durant anys no hem parat de treballar per poder arribar a aquest moment, i en els darrers temps la nostra prioritat ha estat també preparar la ciutat per afrontar en condicions òptimes tant l’obra com el disseny de la ciutat del futur, que el soterrament ens permet somniar. L’oportunitat per a Sant Feliu és de les que passen un cop a la vida. Cal aprofitar-la al màxim!

Des de l’Ajuntament afrontem aquest repte convençudes que aquesta és una  gran oportunitat per seguir millorant el nostre espai públic, per tancar la ferida que han suposat durant tants anys les vies del tren i cosir definitivament la ciutat, evitant els accidents que tant hem patit com a ciutat. També ens servirà per ampliar les fórmules de participació ciutadana, mitjançant per exemple la propera consulta sobre el futur de l’espai alliberat per les vies, entre altres.

Així, iniciem per fi el camí cap al Sant Feliu del futur, amb un projecte que no només afectarà les zones properes a la via, sinó que es pretén que esdevingui motor de canvi per a tota la ciutat, entroncant amb aquesta estratègia global d’aposta per la lluita contra el canvi climàtic, la mobilitat sostenible, la cura dels espais verds, la pacificació del trànsit i la conversió de diversos espais en zones de vianants.

Ara, com a govern municipal ens tocarà garantir el funcionament de la ciutat durant l’execució de les obres, amb informació i seguiment constant a la ciutadania; elaborar un planejament urbanístic absolutament respectuós amb la ciutat existent, amb la participació de tots i totes, i garantir en tot moment la seguretat i l’accessibilitat a tots els veïns i veïnes de Sant Feliu.

Comença una nova etapa amb molts reptes, però sobretot plena d’il·lusió i d’oportunitats!

Una ciutat preparada

per al soterrament

Lídia Muñoz Cáceres

Alcaldessa