juliol 2021 | Sant Feliu de Llobregat

480

2 anys de mandat

Actuacions destacades del Pla d'Actuació del Mandat

La Cultura com a eix dinamitzador de la ciutat

L’Ajuntament ha impulsat l’escena santfeliuenca per treballar en la projecció de la identitat cultural, i fer d’aquesta un dels pilars vertebradors de la ciutat. En un context marcat per la pandèmia no només no s’ha renunciat a la celebració d’esdeveniments culturals, sinó que s’han impulsat fórmules innovadores que han permès desenvolupar

una programació estable i segura. Aquestes han inclòs des del nou format virtual de les Festes de Primavera 2020, fins a festivals com ‘Sent Sant Feliu’ i ‘Cultura als carrers’, o la ‘Setmana de la Poesia’.

Un nou model que millora l’atenció social

L’Ajuntament està impulsant una remodelació dels processos, eines i models amb què fins ara s’ha treballat en l’àmbit de l’atenció social. Entre les accions més destacades d’aquest canvi de paradigma hi ha l’aposta per reorientar els Serveis Socials cap a un model transversal preventiu abans que reactiu, o la millora en la concessió d’ajuts. També hi ha apostes decidides per l’acció comunitària, l’atenció a la salut mental, i la dotació de material informàtic per a la gent gran.

Innovació per al desenvolupament de la ciutat

El programa municipal Sant Feliu Innova ha treballat actuacions innovadores per al foment de les noves oportunitats a Sant Feliu en 4 categories: emprenedories especialitzades (base tecnològica, impacte social); innovació social per transformar la realitat i millorar el benestar de les persones de Sant Feliu; formació i aprenentatge digital; i comunitats i clubs on diferents grups de persones es posen d’acord per donar resposta a desafiaments i reptes comuns.

Màxima puntuació en qualitat i transparència del web municipal

L’Ajuntament de Sant Feliu ha estat distingit novament amb el Segell Infoparticipa, un distintiu a la qualitat i la transparència de la comunicació pública local creat pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). El web municipal ha obtingut la màxima puntuació per rebre el segell, és a dir, ha complert el 100% dels indicadors avaluats.

En l’edició d’enguany d’Infoparticipa, la vuitena des de la seva creació, s’ha atorgat el Segell a 121 ajuntaments, vuit més que l’any passat. D’aquests, 39 han obtingut un 100% d’indicadors positius (el 2019, van ser-ne 36). En el cas dels consells comarcals, 11 d’ells obtenen el Segell Infoparticipa (5 més que en l’edició anterior). Pel que fa a les diputacions, el Segell ha anat a parar a les mateixes 3 que el van obtenir a les 4 edicions anteriors: Barcelona, Girona i Tarragona. Per tal de rebre aquest reconeixement, cal que els webs hagin rebut com a mínim una puntuació superior al 75% dels indicadors analitzats. Els resultats de les avaluacions dels webs dels ajuntaments catalans es poden consultar a www.mapainfoparticipa.com.

El nou Pla Local de Joventut 2022-2026, en marxa

Donant compliment a l’objectiu d’impulsar polítiques públiques i defensar els interessos del jovent fomentant-ne alhora la seva participació activa que recull el segon eix del Pla d’Actuació del Mandat (PAM) de l’Ajuntament de Sant Feliu, el passat mes de juny es va iniciar l’elaboració del nou Pla Local de Joventut 2022-2026. L’articulació del Pla es portarà a terme a través de diferents espais de participació. Aquests inclouen comunitats de treball integrades per joves o grups d’entitats, accions a la via pública per recollir la visió del jovent no associat, i accions adreçades a espais com instituts o entitats de lleure, entre d’altres. Aquestes iniciatives es desenvoluparan al llarg de les tres fases que contempla el Pla. La primera, d’informació i anàlisi, s’ha portat a terme durant els mesos de juny i juliol, amb diverses sessions temàtiques amb les comunitats de treball. Durant la segona fase del Pla, que es desenvoluparà entre el mesos de setembre i octubre, es definiran les propostes i les prioritats que aquest ha de contenir a través d’altres sessions i dinamitzacions a l’espai públic. Finalment, durant els mesos de novembre i desembre es preveu el desenvolupament de la fase final, en què es redactarà el Pla i es validarà amb un retorn previ de les conclusions a totes les persones implicades.

Millora i remodelació de places i carrers de la ciutat

Les obres al carrer de Jaume Ribas han dotat aquest espai d’una nova configuració més accessible. La intervenció ha resolt el desnivell existent entre les dues franges de la vorera del cantó riu, instal·lant una escala a mode de grada que ha millorat la connexió entre els dos nivells d’aquest tram. També es millorarà l’accessibilitat, entre d’altres reformes necessàries, en les futures obres que s’executaran al carrer de Joan de Batlle, en el tram entre Clementina Arderiu i Carles Buïgas, i a la plaça d’Alfons Comín.

L’habitatge com a objectiu essencial per garantir els drets de la ciutadania

Des de 2019 l’Ajuntament ha treballat per impulsar els tràmits que han permès l’inici de la construcció de diferents promocions, així com l’acondicionament d’edificis ja existents per ampliar el parc d’habitatge assequible a Sant Feliu. Aquests inclouen 90 habitatges de lloguer amb protecció oficial i serveis per a gent gran a la confluència dels carrers de Clementina Arderiu amb Marquès de Monistrol; 40 habitatges de compra i lloguer amb protecció oficial al carrer d’Anselm Clavé 21-27; i 15 habitatges de lloguer amb protecció oficial a la quarta planta del carrer del Pla.

La ciutadania decideix la inversió d’un milió d’euros

L’Ajuntament ha portat a terme un procés participatiu que ha permès la ciutadania decidir les millores que es realitzaran a l’espai públic dels barris. Amb el nom de ‘Construïm Sant Feliu’, aquest nou model de pressupostos participatius s’ha desenvolupat en el marc del Pla de Millora de l’Espai Urbà, i ha permès determinar a santfeliuencs i santfeliuenques com i on s’invertirà una partida d’un milió d’euros amb una mirada quotidiana, i incorporant la perspectiva de gènere.

Després de superar diverses fases, finalment van ser 34 les propostes que la ciutadania va poder triar a través del portal Decidim. Per garantir l’accés al màxim nombre de persones participants es van habilitar una sèrie de punts amb informadores ciutadanes, i es van instal·lar una sèrie de vinils en diferents espais amb codis QR per facilitar la tria.

Els equipaments esportius municipals de les Grases i Falguera es renoven

Aquest 2021 s’han portat a terme les obres de remodelació i construcció a la Zona Esportiva de les Grases i al Camp Municipal de Futbol de Falguera. Les Grases compta ara amb un nou mòdul d’oficines i serveis que facilitarà la gestió i el dia a dia de les entitats esportives usuàries de la zona. També s’ha construït una pista exterior polivalent de ciment que permet la reorganització dels entrenaments a l’interior del pavelló i la pràctica d’altres modalitats esportives, com els partits de voleibol dels Jocs Escolars de caps de setmana.

En el cas de Falguera, la instal·lació ha experimentat una reforma integral de la majoria dels seus espais. D’una banda, s’ha dut a terme la construcció d’un nou edifici que té a la planta baixa vestidors, una sala d’infermeria, oficines, una sala de reunions, lavabos públics i una zona de restauració amb visió directa del camp. Un dels grans canvis és l’accés, ja que a partir d’ara s’entrarà pel carrer de Sant Josep, en comptes de fer-ho pel carrer del Reverend Martí Duran, per garantir a les persones usuàries una entrada accessible a través d’una rampa. Per últim, tant a les Grases com a Falguera s’ha substituït la gespa artificial dels camps per una gespa artificial d’última generació, que havia arribat al límit de la seva vida útil.