juliol 2021 | Sant Feliu de Llobregat

480

2 anys de mandat

Actuacions destacades del Pacte de Ciutat

Garantir els subministraments bàsics i el dret a l’alimentació de la ciutadania

S’ha reforçat el programa Connecta’t, amb la incorporació de diferents perfils professionals per tal d’assessorar la ciutadania en matèria d’estalvi d’energia. També s’han ofert diverses formacions i xerrades en línia amb l’objectiu de conscienciar la població sobre la importància de reduir el consum energètic i informar-la sobre les possibilitats d’estalvi a nivell econòmic i mediambiental. El servei d’assessorament energètic està ubicat a les oficines del Palau Falguera, on s’ofereix atenció de forma presencial de dilluns a divendres de 9 a 14 h, i les tardes de dimarts i dijous de 16 a 18.30 h. També atenen per correu electrònic, a l’adreça ogem@santfeliu.cat

Desenvolupament d’un nou Pla de Suport al teixit associatiu

Mitjançant el Pacte s’ha habilitat un servei de suport i acompanyament a les entitats amb l’objectiu d’assessorar-les en la seva gestió diària, tenint en compte també especialment les dificultats derivades de la pandèmia. Aquest servei ofereix, entre d’altres, recursos formatius a l’hora d’elaborar els seus projectes i justificar-los, com les 4 sessions formatives desenvolupades en el darrer any.

Garantir un model d’atenció i acompanyament a la ciutadania

Des de l’Ajuntament s’està duent a terme el disseny i implementació del suport integral en la tramitació electrònica. Aquest permet aprofundir en models d’atenció ciutadana eficients i àgils, un dels grans reptes als quals s’ha enfrontat l’Ajuntament durant els mesos àlgids de la pandèmia.

Pla d’Inclusió Digital

Especialment adreçat a persones en situació de vulnerabilitat, per reduir l’escletxa digital i garantir la igualtat d’oportunitats, aquest Pla inclou des de formacions en habilitats i competències digitals fins a assessoraments individualitzats i seminaris, en què es tracten temes relacionats amb l’ofimàtica, tramitació electrònica, ús del correu electrònic o les xarxes socials. També s’està treballant en la dotació de tauletes mòbils per garantir que usuàries i usuaris del Casal de la Gent Gran puguin realitzar cursos de manera virtual, portant els dispositius als seus domicilis a través d’un servei de préstec.

Reforç del teixit comercial en l’àmbit digital

A banda de la millora de l’apartat web de Comerç en la pàgina de l’Ajuntament, i el reforç en la difusió per xarxes dels serveis complementaris, s’ha desenvolupat un projecte de formació i acompanyament en l’adquisició de competències digitals adreçat als comerços que inclou una formació inicial intensiva en màrqueting digital i la contractació de quatre persones per tal de desenvolupar un pla de dinamització digital del comerç local.

Reforç dels recursos contra la violència masclista

En el context de pandèmia s’ha garantit l’atenció i reforçat l’accés al servei de forma telemàtica, per tal d’oferir un servei adequat a la realitat i a les mesures de prevenció. Pel que fa al temps mig de resposta, l’objectiu era no superar els 15 dies, fet que s’ha acomplert. També s’ha augmentat l’horari d’atenció del Serveis d’Informació i Atenció a les Dones en 12 hores mensuals.

Pel que fa a les solucions ocupacionals, l’Ajuntament ha incorporat nous criteris per promoure la cultura de la igualtat i la lluita contra la violència masclista, fet que ha permès la creació de plans que incorporen dones que han patit violència de gènere per afavorir el seu procés de recuperació.

D’altra banda, s’ha iniciat el projecte “Dones Mentores”, una iniciativa capdavantera per a l’eradicació de les violències masclistes. Es tracta d’un programa d’acompanyament a dones en situació de violència masclista que utilitza la metodologia de la mentoria per lluitar contra el masclisme d’una manera més global i integrada en tots els aspectes de les vides de les dones, dins i fora dels serveis d’atenció municipal. I ofereix també suport qualificat als casos singulars o especialment complexos.

Per saber més del projecte, o participar com a mentora, es pot visitar el web www.donesmentores.com o bé trucar al telèfon 619 237 380.

Foment de la inserció laboral

A data de tancament d’aquest Butlletí, l’Ajuntament ha contractat un total de 112 persones en diferents programes i projectes, que inclouen des de personal d’oficis a tècnics i tècniques. Pel que fa al finançament, més d’un terç del pressupost d’aquests plans ha anat a càrrec de l’Ajuntament, mentre que la resta ha sortit de les aportacions del Servei d’Ocupació de Catalunya, l’Àrea Metropolitana de Barcelona, i la Diputació de Barcelona. La durada dels contractes també ha variat substancialment respecte d’edicions anteriors, ja que gairebé un 25% arriben fins als 12 mesos.

El Consell d’Infants materialitza el projecte “Comerç amic”

Un dels objectius estratègics d’aquest mandat és la defensa i millora de l’escola pública en el marc de ciutat educadora, que passa entre d’altres pel treball conjunt amb entitats com el Consell d’Infants, les millores en equipaments o el suport en la digitalització de les escoles. El Consell està treballant aquest curs l’encàrrec ‘Comerç amic’, que s’ha materialitzat a tota la ciutat identificant els passos de vianants dels camins amb les petjades triades per l’alumnat de la ciutat. El projecte té per objectiu identificar  el comerç de proximitat com a punt de confiança i acollida per a nens i nenes que fan cada dia el camí de casa a l’escola.

Ajuts a empreses i establiments comercials

El Pla local de foment de l’ocupació i la reactivació econòmica, en funcionament des de 2014, estableix unes línies de subvencions públiques per millorar i potenciar la situació de les empreses i comerços de Sant Feliu. Aquest pla estava inicialment dotat amb 100.000 euros però l’Ajuntament, davant la situació provocada per la Covid-19, i gràcies al Pacte de Ciutat, va activar tot un seguit de recursos urgents que van incrementar aquests ajuts en 200.000 euros més. Al llarg de 2020 es van atorgar 252 ajudes adreçades, entre d’altres, a persones autònomes titulars d’activitats econòmiques que reprenien l’activitat després del període de tancament forçat per la crisi de la Covid-19. Cap sol·licitud es va desestimar per manca de recursos municipals. Del total de subvencions atorgades, 238 es van destinar al foment de l’empresa amb ajuts de fins a 1.000 euros. D’aquestes, 211 es van aprovar en concepte de represa de l’activitat, i les 27 restants per a l’inici d’activitat, 12 més que al 2019. També es van aprovar 14 subvencions de fins a 4.000 euros per a la contractació de persones de Sant Feliu en situació d’atur, fet que suposa un 10% més que en l’anterior exercici.

Compromís ferm amb la millora del present i el futur d’equipaments i projectes  educatius de la ciutat

Amb l’objectiu de millorar els equipaments educatius de la ciutat s’han fet dos projectes de millora de patis escolars en col·laboració amb la comunitat educativa. D’una banda, s’han licitat els treballs de redacció del projecte de cadascun dels centres de primària públics que no en disposàvem. També s’estan realitzant guies didàctiques de suport a les visites d’escoles i familiars de tots els parcs de la ciutat, després de detectar l’alta demanda per part dels centres de l’ús d’espais exteriors. Pel que fa al suport a la digitalització de les escoles, es lliuraran a tots els centres educatius dispositius, portàtils i tauletes d’acord a les seves demandes, ja siguin de suport a les activitats educatives en horari escolar com extraescolar. Durant la primera setmana de setembre de 2021 també es farà lliurament d’una cinquantena d’ordinadors reciclats a totes les escoles i associacions de mares, pares i famílies de la ciutat.