desembre 2020 | Sant Feliu de Llobregat

478

Gent Gran

L’Ajuntament, al costat de la gent gran de Sant Feliu

Des de l’inici de la pandèmia, l’Ajuntament ha reforçat els serveis municipals que donen cobertura a les 8.897 persones que formen part del col·lectiu de gent gran a Sant Feliu, un dels més vulnerables davant la Covid-19. El seguiment exhaustiu per part dels i les professionals de l’Ajuntament ha esdevingut clau per garantir-ne la seguretat i protegir la ciutadania d’edat més avançada, integrada per gairebé un de cada cinc habitants de la ciutat (19,39%).

Fins a l’inici de la fase 2 a totes les regions sanitàries de Catalunya, es van fer trucades a tots els ciutadans i ciutadanes de més de 75 anys que no estiguessin atesos per cap servei municipal o en fossin usuaris o usuàries. Han estat un total de 3.380 persones contactades, de les quals 47 van ser derivades a Serveis Socials per tornar a contactar i fer revisió de la seva situació. En tots els casos se’ls va oferir assessorament individualitzat, i se’ls va facilitar el servei de la línia 900 per poder gaudir també d’un suport telefònic. En aquest sentit, cal destacar que a la ciutat s’ha ampliat el servei de teleassistència per donar una major cobertura, i en total 802 persones s’han beneficiat del servei Televida.

Prevenció i digitalització

 

Les mesures de prevenció i seguretat han esdevingut des del primer moment les primeres prioritats per protegir el col·lectiu de la gent gran, com evidencia el repartiment en diferents moments de la crisi de la Covid-19 de mascaretes i EPIs entre les i els seus integrants. D’una banda, més de 9.000 persones majors de 65 anys van rebre al seu domicili el passat mes de juny un conjunt de dues mascaretes quirúrgiques. També s’han repartit setmanalment mascaretes entre les i els usuaris del menjador social, servei que s’ha reforçat i que garanteix no només àpats adequats i al seu gust, sinó també l’oportunitat de passar temps en companyia sota la supervisió d’una educadora social. A més, des del 3 de novembre s’ha reprès el servei d’àpats a domicili.

Durant aquests mesos s’ha mantingut el suport puntual i urgent d’EPIs a les residències del municipi, que allotgen un total de 184 persones en data de tancament d’aquest Butlletí i amb les quals es manté una coordinació setmanal per part dels serveis tècnics de l’Ajuntament.

Per tal de garantir la comunicació de les persones grans amb els seus familiars, l’Ajuntament també ha impulsat un pla de digitalització en aquestes residències. A banda del subministrament de tauletes electròniques en aquests equipaments, s’han creat cursos i manuals per fer servir aquests aparells. A més, tal com estipula el Pacte de Ciutat, s’ha gestionat l’adquisició de 25 tauletes electròniques per poder utilitzar a través d’un servei de préstec.

Les cures i la sostenibilitat de la vida, al centre de les polítiques

públiques

 

Una de les prioritats del Pacte de Ciutat, l’eina per poder aportar solucions a la nova realitat imposada per la pandèmia, és vetllar pel benestar dels col·lectius més vulnerables a través també de la millora de les seves cuidadores. Així, el Pacte preveu replantejar el Servei d’Atenció Domiciliària millorant les condicions laborals de les treballadores del sector de les cures que pertoca a l’Ajuntament a nivell competencial. A més, com a institució es donarà caràcter preeminent a aquelles mesures que fomentin el benestar de les persones al llarg de totes les etapes de la seva vida en general, i en el cas concret de la gent gran impulsant, entre d’altres, una xarxa per identificar i detectar situacions de vulnerabilitat.

Activitats per a gent gran

 

Des de l’Ajuntament, conscients de la importància d’un envelliment actiu de les persones grans, i més encara després dels mesos de confinament, es van organitzar tot un seguit de tallers, cursets i activitats a l’aire lliure. Més de 75 persones van participar aen les caminades pels parcs del municipi i van practicar tai-txi als Jardins del Falguera, i més de 150 es van inscriure a les activitats presencials, que van haver-se de traslladar al format virtual a causa de les restriccions sanitàries.

Ioga, tai-txi, activitat física, anglès, memòria o balls de saló són algunes de les propostes que es poden gaudir de forma telemàtica, des de casa, i amb suport audiovisual. Per a més informació sobre les activitats, contacteu amb el Casal Municipal de la Gent Gran al telèfon 93 632 51 59, i demaneu-hi cita prèvia si necessiteu aprendre a accedir als cursos en línia. Perquè ser gran és una gran experiència!