desembre 2020 | Sant Feliu de Llobregat

478

Soterrament

El soterrament, present als Pressupostos de l’Estat aprovats per al 2021

El ministre de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana, José Luis Ábalos, va visitar Barcelona per anunciar importants inversions amb què modernitzar i ampliar el servei ferroviari de Rodalies, entre elles, el Soterrament de Sant Feliu, que figura com a inversió prioritària

El Govern de l’Estat ha promès una inversió de 6.346.000 d’euros per a la millora de Rodalies a Catalunya, en un termini de deu anys.

El ministre Ábalos va suggerir la creació d’una comissió mixta Govern-Generalitat com a mecanisme de concertació per fer-ne seguiment, en una roda de premsa celebrada el 10 de desembre a la seu de l’Àrea Metropolitana de Barcelona on va estar present l’alcaldessa Lídia Muñoz.

Entre les obres prioritàries que va desglossar el ministre de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana en la seva intervenció figura el Soterrament de Sant Feliu, que va endarrerir el seu inici d’obres a causa de la pandèmia i que s’iniciarà durant l’any 2021.

 

 

 

 

 

 

 

 

Adif expressa el seu compromís amb l’inici d’obres del soterrament

En una reunió celebrada entre l’alcaldessa de la ciutat, Lidia Muñoz, diversos representants de l’Ajuntament i el director general d’alta velocitat i direcció d’obra d’Adif, Juan Pablo Villanueva, es van tractar qüestions administratives i de protocol per avançar amb l’inici de les obres del Soterrament. Quant a l’evolució de l’obra, Villanueva va refermar el compromís d’Adif amb l’execució d’un projecte adjudicat i que es realitzarà, però que inevitablement ha vist el seu calendari afectat per la crisi sanitària de la Covid-19, i que està pendent de la redistribució pressupostària per part del Ministeri.

L’alcaldessa, Lídia Muñoz, també es va reunir el passat 2 de desembre amb la presidenta d’Adif, Isabel Pardo.  Durant la trobada, Pardo va voler transmetre un missatge de tranquil·litat i de certesa sobre el Soterrament, i va insistir en el compromís d’Adif amb el projecte, i en el fet que els Pressupostos Generals de l’Estat recullen el que Adif havia demanat per poder iniciar el projecte.

Actuacions a la via pública i represa de les visites als edificis propers a l’obra del soterrament

L’empresa contractada per Adif per a realitzar aquesta documentació, TÜV SUD Iberia, va reprendre el 9 de novembre les visites per valorar l’estat dels edificis que es troben més propers a l’obra del soterrament. Durant les visites es realitzen exàmens visuals de l’estat actual de les localitzacions properes a les obres que tindran com a resultat un recull documental sobre com es troben aquestes construccions en l’actualitat. Les inspeccions es realitzen en aquells casos en què Adif justifica que ho considera necessari tècnicament.

L’Ajuntament continua desenvolupant diferents iniciatives per millorar la mobilitat al municipi, tot agilitzant les entrades i sortides de Sant Feliu, dins del conjunt d’intervencions que acompanyen l’inici de les obres del soterrament de les vies. Aquestes inclouen un nou itinerari pedalable, que comporta una ampliació de la xarxa de carril bici en gairebé 1,5 quilòmetres. Aquest nou tram permet connectar l’entorn del centre de la ciutat i l’estació de rodalies Renfe amb el Polígon Industrial el Pla i altres itineraris pedalables.

L’Ajuntament impulsa diferents projectes per preservar elements d’interès patrimonial de l’estació

El projecte de soterrament de les vies ferroviàries al seu pas per Sant Feliu elaborat per Adif impossibilita la conservació de l’actual estació. Davant d’aquest fet i de la prioritat que les obres del soterrament comencin el més aviat possible, els serveis tècnics municipals treballen en diverses iniciatives per garantir la preservació, tant a nivell arquitectònic com documental, dels elements que integren l’estació del ferrocarril de Sant Feliu.

D’una banda s’està elaborant una memòria completa de l’edifici de l’estació de manera conjunta amb el departament de patrimoni de l’Ajuntament de Barcelona. Aquesta memòria, que incorpora documents, plànols i fotografies d’un alt nivell de detall de l’estat actual de l’edifici, permet l’elaboració d’un estudi exhaustiu històric, així com plasmar l’evolució constructiva de l’edifici al llarg de la seva història, a través de les remodelacions que aquest ha experimentat. Paral·lelament s’han portat a terme una sèrie d’excavacions en el terreny per determinar la realitat constructiva de l’edifici i la identificació d’elements originals. En base als resultats obtinguts, s’elaborarà un pla de desmuntatge controlat que permetrà preservar tots aquells elements que es considerin d’interès patrimonial. La memòria incorporarà també un estudi sobre altres elements significatius del municipi que es troben a prop de les vies ferroviàries, i que es veuran afectats pel soterrament.

Els serveis tècnics municipals també van elaborar una reproducció digital en tres dimensions de l’edifici, que permetrà a la ciutadania visitar virtualment aquest espai. La versió final d’aquesta rèplica oferirà la possibilitat de passejar tant per la construcció original de l’estació com per l’edifici actual.