477

juliol 2020 | Sant Feliu de Llobregat

Sant Feliu constitueix un Pacte de Ciutat per fer front a les conseqüències del coronavirus

El Pacte de Ciutat va néixer amb un grau de consens històric per afrontar de manera unitària els reptes de futur a Sant Feliu una vegada finalitzada la fase de confinament. Aprovat per unanimitat en el ple extraordinari del 14 de maig, el Pacte és la culminació d’una ronda de contactes del Govern amb tots els agents polítics, socials i econòmics de Sant Feliu, i del treball conjunt dels i les representants públics.

El seu desenvolupament té previst avançar en totes les línies d’actuació sempre des d’una perspectiva d’equitat i justícia social, prioritzant iniciatives com les ajudes d’emergència, les línies d’ajudes a comerç i empresa o garantir l’accés als subministraments bàsics, entre d’altres. En el document d’impuls també s’explicita la necessitat de construir un model de ciutat que reforci la salut i les cures, tot vetllant per una ciutat més sostenible, més habitable i més cohesionada. Això comportarà el desplegament d’una sèrie d’actuacions que vetllin per tenir cura dels efectes que la crisi de la Covid-19 pugui generar en l’espai públic i els seus usos.

Un instrument per no deixar ningú enrere

Un dels principals objectius del Pacte és garantir i adaptar les finances municipals a la nova normalitat i segons les noves prioritats que es derivin de la crisi de la Covid-19. En paraules de l’alcaldessa, Lídia Muñoz, “hem de repensar i redimensionar col·lectivament les accions previstes en el Pla d’actuació (PAM) i en el Pla d’inversions del mandat (PIM), que estaven pendents d’aprovació, per reorientar-les i adaptar-les a les noves necessitats arran de la crisi del coronavirus”.

Segons el primer tinent d’alcalde, Oriol Bossa, el Pacte ha de convertir-se en una eina per reimpulsar la ciutat en l’àmbit socioeconòmic i cívic, “per tal de sortir d’aquesta crisi sense deixar ningú enrere, i reactivar l’economia a la ciutat”.

Aquesta voluntat col·laborativa es plasma en diversos objectius que posen en valor el treball conjunt d’actors polítics i socioeconòmics per assolir la reactivació de la ciutat, a través del compromís, l’acord i la coresponsabilitat en els objectius comuns, i la col·laboració amb diferents institucions també en l’àmbit comarcal i metropolità.

La sessió plenària constitueix el Pacte de Ciutat

El divendres 29 de maig es va constituir el Pacte de Ciutat, compost per totes les forces polítiques amb presència al consistori, i representants dels agents econòmics i socials de la ciutat. La primera reunió dels integrants del Pacte de Ciutat, celebrada telemàticament, també tenia com a objectiu començar a reactivar la ciutat en l’àmbit socioeconòmic un cop finalitzat el confinament.

A la sessió hi van assitir portaveus municipals, diversos integrants de l’Equip de Govern i càrrecs directius de l’Ajuntament, representants dels sindicats, del comerç i l’empresa locals, de salut comunitària, de sostenibilitat, i d’entitats dels àmbits educatiu, esportiu, cultural i social. Totes elles tenen l’encàrrec de definir la metodologia per assolir els objectius del Pacte, així com d’establir un calendari en què es treballin les mesures principals a desenvolupar en els 18 mesos de durada prevista d’aquest.

Durant la sessió de constitució, es va acordar la divisió del treball en 3 comissions temàtiques:

1 Comissió de Revitalització Econòmica.

2 Comissió de Garantia de Drets Bàsics de Ciutadania.

3 Comissió de Nous Usos de l’Espai Públic i Equipaments.

Aquestes comissions ja s’han posat en marxa. El 4 de juny es va celebrar la primera comissió de revitalització econòmica, el dia 11 de juny va reunir-se la comissió de garantia de drets bàsics de ciutadania, i el 18 de juny va tenir lloc la trobada de la comissió d’usos de l’espai públic i dels equipaments.

Cadascuna de les comissions disposa d’un espai a la plataforma Decidim, on cada persona pot fer propostes sobre els seus àmbits de treball d’acord amb el document de treball inicial.

La metodologia estableix en una primera fase la recollida, síntesi i sistematització d’aquestes propostes per part dels referents tècnics, que analitzaran i faran el corresponent triatge a partir de criteris objectius. Del total d’iniciatives, se seleccionaran aquelles consensuades després d’un procés deliberatiu, i finalment es debatran en sessió plenaria de la Mesa, que es convocarà també via Decidim.

A continuació, es publicarà un primer esborrany de redactat, obert a tota la ciutadania, per recollir les seves propostes i traslladar-les a les respectives comissions. Aquestes es debatran en sessió plenària de la Mesa, que l’elevarà al Ple municipal perquè l’aprovi definitivament en la sessió del 30 de juliol. A partir d’aquí s’iniciarà una tercera fase de seguiment i avaluació de la implantació d’aquestes propostes. La ciutadania podrà seguir en tot moment les diferents fases i processos a través de la mateixa plataforma Decidim.

Objectius del Pacte de Ciutat

 

Garantir i adaptar les finances municipals a la nova normalitat i d’acord amb les noves prioritats que es derivin de la crisi de la Covid-19.

 

Reimpulsar la ciutat en l’àmbit socioeconòmic i cívic, per tal que Sant Feliu superi la situació generada per la crisi.

 

Avançar amb criteris d’equitat i justícia social, per no deixar ningú enrere.

 

Construir un model de ciutat que reforci la salut i les cures.

 

Vetllar per una ciutat més sostenible, més habitable i més cohesionada.

 

Tenir cura dels efectes que la crisi de la Covid-19 pugui generar en l’espai públic i els seus usos.

 

Liderar la col·laboració amb el sector privat, posant en valor el conjunt d’actors polítics i socioeconòmics en la reactivació i recuperació de la ciutat, a través del compromís, l’acord, la co-responsabilitat i els objectius comuns.

 

Mantenir l’impuls i la col·laboració institucional en l’àmbit comarcal i metropolità.