477

juliol 2020 | Sant Feliu de Llobregat

Ciutat

La solidaritat ciutadana de la Xarxa Santfeliuenca fa front al coronavirus

Aquesta iniciativa popular ha desenvolupat diferents activitats solidàries i de suport mutu gràcies al creixent nombre de ciutadans i ciutadanes que hi ha participat.

La Xarxa Santfeliuenca és un projecte solidari de suport i informació que va néixer des de l’iniciativa ciutadana per fer front als efectes de la Covid-19. Aquesta eina de suport mutu i de solidaritat popular, organitzada des de l’autogestió, ha desenvolupat en els darrers tres mesos un nombre creixent d’activitats que van des de la confecció de dispositius protectors fins al suport psicològic, gràcies a la tasca de les persones que hi ha treballat de manera voluntària i a la col·laboració de l’Ajuntament i Creu Roja.

Un dels primers serveis que va oferir la Xarxa va ser la confecció de materials de protecció a través d’un grup de persones que els ha confeccionat des de casa seva. Això ha estat possible gràcies als materials donats per diferents comerços locals, i que diferents clíniques dentals han posat a disposició de l’organització els seus equipaments per poder-los esterilitzar. En total s’han repartit prop de 1.000 mascaretes d’adults, 350 mascaretes infantils, 500 gorres i 700 bates impermeables a equipaments com l’Hospital infantil Sant Joan de Déu, l’Hospital de Sant Boi, l’Hospital de Bellvitge, l’Hospital Moisès Broggi, la Residència Falguera, la Residència Vitalia, la Residència La Mallola, la Residència Mediterrània, el SAD de Sant Feliu o la Residència Llars Mundet.

Aquest material s’ha centralitzat a la seu del CAU, local que l’entitat ha cedit com a magatzem, i que posteriorment s’ha distribuït d’acord amb les necessitats detectades entre centres sanitaris que ho sol·licitaven, persones vulnerables, botigues, comerços, parc agrari, empreses de neteja i residències. La col·laboració de la Xarxa també ha esdevingut cabdal per a la fabricació de pantalles protectores que porta a terme el Club de Makers a la Torre del Roser.

L’assistència a domicili ha estat també una de les activitats pioneres d’aquesta iniciativa. Gràcies a una xarxa de voluntariat presencial formada en prevenció de riscos sanitaris i, en coordinació amb la Creu Roja de la ciutat, s’ha donat assistència en l’abastiment d’aliments, farmàcia i altres necessitats a persones vulnerables.

La Xarxa també ha treballat en iniciatives de suport emocional, amb la col·laboració de professionals que han ofert els seus serveis de forma gratuïta. Aquest tipus d’assistència també ha previst la gestió conjunta amb l’Ajuntament de dispositius electrònics perquè la gent gran confinada a les residències pugui comunicar-se amb les seves famílies.

Altres serveis que la Xarxa ha ofert en les darreres setmanes han estat l’assessorament laboral i legal amb persones voluntàries especialitzades o un banc del temps, gràcies a la col·laboració de l’Associació Coopera Sant Feliu. La iniciativa ha mantingut una presència activa i continuada a les diferents xarxes socials i els serveis de missatgeria instantània des dels quals, a banda d’oferir informació, s’ha fet una crida permanent a la col·laboració ciutadana en general i a la donació de materials en particular. La Xarxa preveu poder continuar desenvolupant la seva activitat, i demana entre d’altres caixes d’emmagatzematge per als materials rebuts, velcro i rotlles de plàstic per fer bates, tela de cotó o gomes elàstiques. També preveu la donació de tauletes, telèfons mòbils i ordinadors per facilitar la comunicació amb els i les pacients, i per a alumnat sense recursos. Les persones interessades a aportar aquests i altres materials poden fer-ho enviant un correu electrònic a l’adreça xarxasantfeliuenca@gmail.com.