473

desembre 2018 | Sant Feliu de Llobregat

Actualitat

Es posa en marxa la Xarxa Antirumors de Sant Feliu

La Xarxa Antirumors és una iniciativa que cerca combatre els rumors, discursos i actituds negatives, sense fonament, que dificulten la convivència en la diversitat, generen conflicte i discriminació a Sant Feliu.

La declaració institucional d’impuls d’aquesta Xarxa va ser aprovada pel Ple al novembre amb els vots a favor de l’Equip de Govern, ERC, PDeCAT, VSF i el regidor no adscrit, i les abstencions de Cs i PP. En paraules de la presidenta de l’Àrea de Drets de la Ciutadania i Polítiques Socials, Mireia Aldana: “Sant Feliu sempre ha estat una ciutat acollidora on tothom té cabuda, per això amb la xarxa antirumors el que volem és reforçar-ho i que no hi hagi lloc per a la discriminació”. Paral·lelament s’ha creat un grup motor format per entitats socials, solidàries i ciutadans i ciutadanes a títol personal.

La Xarxa Antirumors estarà formada per l’Ajuntament, entitats de la ciutat i ciutadania voluntària que, mitjançant el treball cooperatiu, tindrà la capacitat de contrarestar els rumors, prejudicis, estereotips negatius i falses notícies que sorgeixin.

Com funcionarà?

En primer lloc, la Xarxa identificarà quins són els rumors i establirà un pla d’acció coordinat mitjançant campanyes de sensibilització i comunicació per aconseguir trencar amb els estereotips, prejudicis i rumors que circulin a la ciutat i, especialment, a les xarxes socials i que poden dificultar la convivència entre els veïns i veïnes.

Dins d’aquest pla d’acció destaca també la formació d’agents antirumors. Un curs mitjançant el qual es donaran les eines per construir argumentaris que desmuntin, amb dades i xifres reals, totes aquelles declaracions sobre persones, grups i fets que es difonen sense que es demostri la seva veracitat.

Neix Trans* Baix Power & Roses de Sant Feliu

Cent anys de la Creu Roja a Sant Feliu

Trans* Baix Power & Roses és la primera entitat de persones trans del Baix Llobregat, creada a la nostra ciutat per defensar els drets de les persones transsexuals i visibilitzar-ne el col·lectiu. La presentació de l’entitat es va fer el 14 de novembre  al Centre Cívic Les Tovalloles. L’acte va estar presidit per la regidora de Dones i Polítiques d’Igualtat, Lidia Muñoz; i hi van assistir Rosa Maria Maristany i Fina Campàs, representants de l’entitat, i Lluïsa Jiménez, responsable de l’Àrea per a la Igualtat de tracte i no-discriminació de Persones LGTBI de la Generalitat. L’entitat es planteja com a reptes treballar en quatre eixos: l’educació, la salut, l’ocupació i l’habitatge.

L’Assemblea de la Creu Roja Local fa enguany el seu centenari. Per aquest motiu es va celebrar un acte institucional el passat 21 d’octubre a la sala dels Àustria del Palau Falguera, amb el president local de Creu Roja, Ángel Luis Sánchez, el president provincial, José Quitet, i l’alcalde de la ciutat, Jordi San José, que va rebre en nom de l’Ajuntament la Creu de Plata de la Creu Roja.

En l’acte es va inaugurar l’exposició “Cent anys de la Creu Roja a Sant Feliu de Llobregat”. L’Assemblea Local té 48 voluntaris i uns 1.100 socis i sòcies, que donen suport a projectes com la gestió de dues cases de persones refugiades al municipi que funcionen des de l’any 2007 i que actualment acullen 10 persones.

 

Nou desfibril·lador a l’Ajuntament

Al desembre s’ha instal·lat un nou desfibril·lador extern automàtic (DEA) a l’edifici de la plaça de la Vila, que forma part de la xarxa de desfibril·ladors de la ciutat, principalment ubicats a instal·lacions esportives, centres de salut i Policia Local.

Un desfibril·lador és un aparell electrònic que diagnostica i tracta l’aturada cardiorespiratòria causada per una fibril·lació ventricular o una taquicàrdia ventricular sense pols. Aquest aparell genera una descàrrega elèctrica que, aplicada abans dels deu minuts de l’aturada cardiorespiratòria, pot reactivar la funció cardíaca.

Nova campanya de detecció del càncer de còlon i recte

Al novembre es va posar en marxa una nova campanya de detecció precoç del càncer de còlon i recte. El programa, impulsat des del Departament de Salut de la Generalitat i l’Institut Català d’Oncologia (ICO), s’adreça als homes i dones d’entre 50 i 69 anys, ja que és la població de més risc i el col·lectiu en què la detecció precoç és més beneficiosa.

Les persones de Sant Feliu que tenen entre 50 i 69 anys reben una carta en què se’ls convida a fer-se, cada dos anys i de forma gratuïta, un test immunològic per detectar sang oculta en femta. El de còlon és el segon càncer més freqüent entre les dones i el tercer entre els homes, i es diagnostiquen uns 5.000 casos nous a Catalunya cada any.