473

desembre 2018 | Sant Feliu de Llobregat

L'opinió

Lídia Muñoz Cáceres

Portaveu del Grup Municipal  d’ICV-EUiA-ISF

Comuns pel dret a l’habitatge

La defensa del dret a l’habitatge ha estat una constant en el nostre treball a l’Ajuntament durant aquests darrers mandats. Les polítiques d’habitatge requereixen una planificació necessària, no poden ser resultat de la improvisació, sinó que han de respondre al model de ciutat equilibrada, cohessionada i ben gestionada, que des dels comuns hem abordat en el Pla Local d’habitatge, i del qual ja hem posat en marxa diverses accions.

Sabem que Sant Feliu pateix, com la majoria de ciutats catalanes, una nova bombolla immobiliària que fa que els preus, tant de compra com de lloguer, hagin entrat en una nova espiral alcista, arribant una altra vegada als nivells de l’any 2007 (abans de l’esclat de la crisi). Per aquest motiu és important que ens dotem d’una borsa d’habitatge públic de lloguer, amb pisos que provinguin del mercat privat, i que canalitzem per l’Oficina Local d’Habitatge, com des de la promoció d’habitatge públic amb un parc bàsicament de lloguer.

M’agradaria destacar tres accions importants:

• El trasllat de l’Oficina Local d’Habitatge al carrer de Pi i Margall, renovada, amb més centralitat i més serveis. Actualment les persones propietàries que vulguin posar el seu pis a la borsa municipal tenen uns avantatges importants com la gratuïtat del certificat d’eficiència energètica de l’habitatge, subvencions en l’IBI o subvencions per a la reforma dels habitatges de fins a 5.000 euros.

• I sobretot també explicar que iniciem una campanya per a la inscripció al Registre de Sol·licitants d’Habitatge Protegit, tràmit que es pot fer des del setembre a l’OAC, a la planta baixa de l’Ajuntament. Aquest tràmit serà indispensable per optar a la promoció de 18 habitatges de lloguer que hi haurà a la tercera planta del carrer del Pla, número 2, i el tancarem a finals de març. Més endavant disposarem de 14 habitatges més a la quarta planta del mateix edifici, i també amb 40 habitatges al carrer d’Anselm Clavé (on ara hi ha un aparcament provisional).

• Per últim, també cal destacar la modificació de planejament que hem iniciat al Mas Lluí per habitatge tutelat per a gent gran. Darrere de l’institut Olorda, hem previst la construcció d’un màxim de 90 habitatges amb serveis per a gent gran autònoma, i un equipament de barri a la planta baixa.

Aquestes són algunes mesures que estem duent a terme per dotar-nos d’un parc públic de lloguer, i en farem servir d’altres com la compra d’habitatges que provenen de les entitats financeres, o la reserva del 30% d’habitatge protegit en rehabilitacions urbanes com ha fet Barcelona, per poder fer front a una realitat que afecta el nostre municipi i poder garantir el dret a l’habitatge a la ciutadania.

www.santfeliu.cat/grupsmunicipals/icv-euia

Lourdes Borrell Moreno
Presidenta del Grup Municipal del PSC

(In)seguridad ciudadana

En Sant Feliu se ha incrementado la sensación de inseguridad ciudadana, convirtiéndose en una preocupación para las vecinas y vecinos de nuestra ciudad.

Para resolverlo primero habrá que reconocer su existencia, conocer su dimensión y actuar en consecuencia.

El crecimiento de la percepción de inseguridad es el resultado de los acontecimientos que se han producido en la ciudad, como el incremento de hurtos en las casas en agosto, la pelea durante las Festes de Tardor, o los más de 14 robos mediante tirones, amenazas y agresiones que protagonizaron un par de jóvenes, sin vínculos con nuestra ciudad, durante dos días y ello a pesar de la rápida y eficaz respuesta policial que permitió detener y encarcelar a estos jóvenes.

Aunque la situación global de nuestra ciudad sea mejor que la de otras poblaciones cercanas, no es un consuelo. Toda la ciudadanía de Sant Feliu y especialmente las víctimas directas de esos sucesos, necesitan no solo la solidaridad, el apoyo y la comprensión sino también, y sobre todo, soluciones policiales, convivenciales y sociales necesarias para superar la sensación de inseguridad que se ha generado.

Por eso en el PSC entendemos como legítima y razonable la participación de vecinas y vecinos de la ciudad en una concentración para exigir soluciones a este problema, soluciones que se están aplicando.

Pero esa comprensión se transforma en el más absoluto rechazo de los intentos de instrumentalizar la concentración por parte de fuerzas de extrema derecha, como PxC, añadiendo unos tintes xenófobos e intolerantes que la mayoría de la ciudadanía no comparte. Acabó de desvirtuarse el motivo de la concentración con la presencia de grupos antifascistas, que al recriminar, la presencia de PxC, consiguieron que muchas vecinas y vecinos se sintiesen dolidos al sentirse confundidos con los extremistas, al no ser conscientes de quién convocó la concentración.

A pesar de que la situación ciudadana se ha normalizado, la sensación de inseguridad permanece. El consistorio ha tomado las medidas, que están en su mano poder aplicar, al margen del excelente trabajo realizado por la Policía Local y Mossos d’Esquadra.

Sant Feliu ha sido siempre una ciudad de acogida que ha luchado siempre por una buena convivencia, cohesión social y el respecto a la diversidad. Lo que entre todos no podemos tolerar es que la convivencia y la paz ciudadana sean manipuladas por oscuros intereses políticos.

www.santfeliu.cat/grupsmunicipals/psc

Oriol Bossa i Pradas
Portaveu del Grup Municipal d’ERC

Economia solidària

Sant Feliu es va adherir a la Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària, gràcies a una moció proposada pel Grup Municipal d’Esquerra Republicana.

L’economia social i solidària suposa un nou model de promoció econòmica que ha de permetre resoldre més eficaçment les necessitats de la ciutadania mobilitzant millor els recursos i posant per davant les dimensions socials, ambientals i humanes de l’economia.

Les iniciatives d’economia social i solidària neixen de l’empenta de veïnes i veïns i prioritzen la satisfacció de necessitats i la utilitat social per davant del lucre. Es tracta d’iniciatives que per aquesta dimensió col·lectiva, com que s’organitzen de manera democràtica i actuen amb compromís social i ambiental, són especialment indicades per ser impulsades des dels ajuntaments i altres ens locals.

A Catalunya tenim milers d’iniciatives: cooperatives agràries i industrials, grups de consum agroecològic, projectes d’economia col·laborativa, entitats de comerç just i de turisme responsable, associacions i fundacions que treballen en el camp social, finances ètiques, empreses d’inserció, horts comunitaris, bancs de terres, grups de criança compartida, bancs de temps, monedes socials, etc.

Les iniciatives de l’economia social i solidària són agents de desenvolupament local o bé perquè creen llocs de treball a la localitat i els mantenen o perquè faciliten serveis locals a productors, consumidors i treballadors, i perquè, sempre, ho fan promovent l’acció ciutadana i reforçant els vincles comunitaris.

A Sant Feliu aquest nou model també ha fructificat en els darrers anys i per això hem presentat aquesta moció; per consolidar les experiències sorgides i per crear el caldo de cultiu necessari perquè en fructifiquin moltes més.

Formar part de la Xarxa ha de permetre ajudar a enfortir l’economia social a Sant Feliu compartint recursos i treballant de manera conjunta entre els municipis membres.

En definitiva, l’aprovació d’aquesta moció és una excel·lent notícia amb perspectiva del futur immediat. Sant Feliu aposta i apostarà per un nou model de desenvolupament econòmic i social.

www.santfeliu.cat/grupsmunicipals/erc

Raúl Alba Molina
Portaveu del Grup Municipal de C’s

La Libertad, la Igualdad y la Fraternidad, imposibles sin Seguridad

En primer lugar, y gracias a la moción presentada por Ciutadans en el Pleno, ICV-Comuns y sus aliados separatistas se han visto obligados a eliminar el infame símbolo de la pancarta que mancilla la fachada del Ayuntamiento, puesto que se arriesgaban a la acción de la justicia.

Mientras los discípulos de Colau se dedican a agradar al mundo “indepe” y benefician con subvenciones y equipamientos a sus acólitos, para los asuntos que realmente importan a la ciudadanía no hay tanto interés. Vemos como los servicios municipales siguen tan mal como siempre (¿alguien retira el plástico amarillo de las farolas?) y las calles siguen igual de sucias y mal iluminadas. Y ahora se ha sumado el problema de la inseguridad.

La sensación de falta de seguridad ha sido y es la mayor fuente de alarma, miedo y preocupación que se recuerda en años. Bandas de delincuentes, robos en pisos y en las calles con y sin agresiones, peleas multitudinarias, comentarios vejatorios y sexistas, etc.

Por parte del gobierno municipal, el guion habitual: primero la negación y luego muestran estadísticas. Cuando el tema se va de las manos (como ha sido el caso) finalmente actúan. Tal ha sido la alarma generada que hasta se convocó una manifestación ciudadana para exigir el fundamental derecho a la seguridad. Acto que fue contraprogramado y descalificado por los ultras de izquierda afines al gobierno, vinculándolo a la intolerancia.

Si hay un responsable de las esporádicas muestras de rechazo a ciertos colectivos es la negligente y dolosa gestión de nuestros gobernantes, autonómicos y locales. Los que organizaron un golpe de estado y llaman a cortar las carreteras son incapaces de proteger a los menores no acompañados, subsistiendo en condiciones lamentables bajo la amenaza de la exclusión social.

Sant Feliu necesita más efectivos policiales, con presencia real en la calle. Sean “urbanos” o “mossos”, el repunte de la delincuencia los hace necesarios de forma urgente y permanente. Pero la Generalitat tiene otras prioridades. Y el gobierno municipal ha demostrado una vez más su falta de previsión para anticiparse a los problemas.

Nuestros padres y nuestros hijos merecen una ciudad en la que se encuentren tranquilos, confiados y seguros. El miedo abre el camino a la desconfianza y a la intolerancia. Sin Seguridad no son posibles ni la Igualdad ni la Fraternidad, ni por supuesto la Libertad.

Poco podemos esperar de los Comuns, interesados en reivindicar un pasado de rencor para tapar el vacío de su gestión e incapaces de dar soluciones de futuro. Y mucho menos si este se plantea pactando con aquellos que quieren dividir y destruir  nuestro país.

www.santfeliu.cat/grupsmunicipals/cs

Rosa Maria Martí Jodar
Portaveu del Grup Municipal de PDEcat

On són les polítiques municipals d’habitatge?

Al llarg dels darrers anys ha estat habitual sentir a parlar, i molt, sobre la situació de l’habitatge a Barcelona. Però el que és menys freqüent és el debat sobre els efectes que processos com la gentrificació (l’ocupació de barris tradicionals per part de persones amb un major poder adquisitiu) o l’encariment progressiu dels lloguers a la capital provoquen també sobre els municipis de la seva àrea metropolitana. Recentment llegíem un estudi de la taxadora immobiliària Tinsa que indica que mentre que la pujada de preus a la capital catalana comença a tocar sostre, comencen a disparar-se als municipis més pròxims com en un efecte dòmino. Aquesta situació ve donada, segons apunta el mateix estudi, per les dificultats per accedir a un pis a Barcelona. El problema s’estén com una taca d’oli.

Aquestes són unes dades doblement preocupants a Sant Feliu perquè aquesta tendència a l’alça arriba, a més, en un moment en  què no existeix una previsió per posar de manera immediata al mercat promocions públiques d’habitatge de propietat o lloguer. Serà difícil, doncs, contenir l’escalada de preus i, el que és més dramàtic, els primers afectats seran irremissiblement i un cop més els nostres joves, gent gran i famílies vulnerables que es veuran abocats a buscar d’altres municipis més assequibles en els quals establir-se.

Des de l’Ajuntament, aquest mandat s’acabarà en blanc pel que fa a la creació d’habitatge públic. És la realitat. En finalitzar el període de quatre anys de l’actual mandat no s’haurà posat a disposició dels santfeliuencs i santfeliuenques cap promoció pública des del consistori. I el que és pitjor, ni tan sols s’ha mogut fitxa per tal de desenvolupar altres alternatives per defensar el dret a l’habitatge com l’obligació de reservar el 30% de les noves promocions a pisos socials o la declaració de tot el municipi com a àrea de retracte i tanteig.

Des del PDeCAT se’ns fa difícil d’entendre que un govern municipal (ICV-PSC) que s’enorgulleix de prioritzar les polítiques socials hagi desatès fins a aquest extrem una de les qüestions més bàsiques i fonamentals. Però és més dramàtic encara pensar que les mesures que comencem a posar en marxa avui, per fer front a una problemàtica que era previsible, arribaran massa tard per a moltes persones.

www.santfeliu.cat/grupsmunicipals/pdecat

Jordi Sospedra Roca
Regidor del Grup Municipal de Veïns per Sant Feliu

Globalització i democràcia local

Aquest potser és el darrer article (*). Sempre quedarà Fetasantfeliu (gràcies) i algún blog.

La democràcia va desapareixent en els estats degut a que l’economia globalitzada els ha convertit en titelles; l’aconseguit el 1945: classes mitjanes, sanitat, educació, pensions, democràcia, etc. està en risc… Hem d’aprofitar que la democràcia local es la menys constreta i encara hi són possibles nivells alts de democràcia.

Hem de garantir que en el món local realment governem els ciutadans. Avui podem pensar en municipis millor gestionats (gestors professionals), sense la tutela d’aparells de partits i amb alts nivells de participació. Podem pensar que una de les fonts a ‘explotar’ és la de millor gaudir del patrimoni que tenim: fent-lo nostre, reduint-ne costos i impostos, reduint-ne deute. Tot això passa per reformes com les de Suècia el 2003 (concentració de municipis de 2.000 a 200). Avui la tecnologia ho facilita (concentrar valor afegit, expedients electrònics, economies d’escala, Internet, etc).

Perquè sigui posible, tres reflexions:

Primera. L’elaboració d’un programa electoral no consisteix en fer una enquesta a la gent. Un programa és una aposta sobre el que la gent acabarà identificant com: estructural, proper als seus interessos, i bo per al conjunt.

Programa = compromís.

Segona. Qualitat democràtica vol dir aprobar pressupostos amb el 65% o + de suport i no pas amb l’actual 42% (en regidors: 47,6%). Això és una política de classe contra classe, en un moment on totes les clases mitjanes trontollen.

Tercera. Qui vulgui liderar el futur ha de plantejar elements programàtics amb capacitat de confluència entre diferents forces (Programa Comú).

Seguirà havent-hi pluralitat (més de 5 GM), i es votarà sota la pressió emocional d’un ‘procés’ auto-descarrilat però arbitràriament reprimit. SFLl ha demostrat equilibri però ‘anem a pitjor’ (el P Comú pot aportar llum).

PostData.- Estic en un projecte que ha fet coses positives però no ha estat capaç de garantir futur via una organització forta. Hem reeixit i fracassat. Hem tingut influència. Hem contribuït a que s’obrissin finestres. Hi ha menys karaoke als plens (mocions de fora). Vam tirar per la borda lo de ‘somos los del IBI’. (Tenir una organització forta, és la garantia de que el mandat electoral serà respectat).

(*El ROM inventa drets de portaveus que (en casos) violenten drets constitucionals de regidors).

www.santfeliu.cat/grupsmunicipals/ccveins

Elisabet Ortega Robles
Portaveu del Grup Municipal del PP

Mi carta a los Reyes Magos

Aprovechando las fechas en las que nos encontramos, no puedo desperdiciar la oportunidad de compartir en El Butlletí mi particular carta, que empieza así:

Queridos Reyes Magos,

Este año he sido buena persona, no he mentido a nadie -algo que no todos mis compañeros políticos pueden decir. También he ayudado a todas las personas que me lo han pedido y pese a las limitaciones que tengo, al estar en la oposición, he hecho todo lo posible para que estén algo mejor después. No pido nada para mí, tengo salud y tengo trabajo; una dedicación fuera de la política, puesto que no me gusta quien se toma el servicio público como su carrera personal sin pensar siquiera en volver al mercado laboral. También tengo una familia fabulosa, amigos y gente que me quiere, por lo que en la carta de este año pediré cosas para mis vecinos de Sant Feliu.

Quiero una ciudad limpia y cuidada. Quiero que cuando las calles se estropeen se arreglen en menos de un mes, no que se espere hasta que queden menos de 6 meses para las elecciones. Quiero que las personas mayores, y las no tan mayores, dejen de caerse debido al mal estado de las aceras. Quiero que la gente no tire basura al suelo y que los dueños de los perros recojan los excrementos. Quiero que los pipicans de Sant Feliu estén limpios y desinfectados para que los perros puedan pasear por aquellos sin que los dueños sientan que los están castigando al hacerles entrar en un sitio sucio y maloliente.

Quiero una ciudad segura donde no dé miedo volver sola a casa de noche. Quiero que los policías de Sant Feliu sean reconocidos por su trabajo y les dejen protegernos. También os pido que la Generalitat contrate a más Mossos d’Esquadra y les doten de las equipaciones que necesitan para hacer su trabajo -como chalecos antibalas-. Quiero que, cuando salimos a la calle para pedir más seguridad, no nos llamen racistas. Quiero una ciudad donde todos vivamos tranquilos y en paz.

Quiero una ciudad donde nuestros impuestos se dediquen a que tengamos mejores servicios; y que cuando alguien tenga problemas de verdad, el Ayuntamiento tenga soluciones reales para ellos.

Y por último os pido que los 21 concejales que estamos ahora mismo y los 21 nuevos que estarán a partir de mayo trabajen unidos para dejar una ciudad mejor de la que nos hemos encontrado.

Feliz Navidad y Próspero Año Nuevo.

www.santfeliu.cat/grupsmunicipals/pp