el butlleti
 


Jordi San José
Jordi San José | L'alcalde

 



butlleti
Vull reivindicar el paper de l’Ajuntament en la detecció de les situacions de pobresa i risc d’exclusió social i en el suport i acompanyament a les persones i famílies que s’hi troben.
Butlleti






Riquesa, pobresa i eleccions



Vull començar aquest editorial felicitant tota la ciutadania pel desenvolupament de la Festa de Tardor d’enguany. Les festes no són simplement un parèntesi divertit durant tres dies d’octubre. Són molt més. Molt més. Són els moments en què totes i tots ens confabulem per treure al carrer i per compartir el millor de nosaltres mateixos, per sentir-nos propers i veure’ns de manera col•lectiva, de fer comunitat, de fer ciutat. En temps difícils com els que vivim, tenim la sort d’una gran riquesa: les nostres colles, associacions, penyes, clubs i entitats de tota mena que fan possible l’alegria desbordada i l’orgull de ciutat que hem pogut viure recentment amb una intenció clara: festa per a tots els públics i a tots els barris, per construir un mateix orgull i sentiment de pertinença a Sant Feliu.

Amb aquesta riquesa comunitària de la nostra ciutat, contrasten les dades recents sobre la pobresa material en què viuen milers dels nostres conciutadans i conciutadanes. La pobresa es mesura: tenir uns ingressos per sota del 60% dels ingressos mitjans de la zona en què es viu. La publicació el passat mes de setembre de l’Enquesta de condicions de vida a Catalunya l’any 2011, no dóna dades per municipi, però sí per al conjunt de la nostra província. El 21,7% de la població (i el 25,9% de les famílies amb dos fills) viuen per sota del llindar de pobresa. Sant Feliu, malauradament, no n’és una excepció. La dada encara és més escruixidora quan es veu l’enorme paper que les administracions públiques fem per pal•liar la pobresa: si descomptem els ajuts i transferències socials, el risc de pobresa arriba gairebé a la meitat de la població: el 45,8% de la ciutadania. Com a alcalde de Sant Feliu, vull reivindicar el paper de l’Ajuntament en la detecció de les situacions de pobresa i risc d’exclusió social i en el suport i acompanyament a les persones i famílies que s’hi troben. Seré molt bel•ligerant en qualsevol intent, ja sigui del Govern de l’Estat o de la Generalitat, de retallar les competències o els recursos dels ajuntaments en les seves imprescindibles polítiques socials.

Finalment, aviat tindrem eleccions al Parlament de Catalunya. La democràcia comporta que entre totes i tots decidim el nostre futur, i en aquestes eleccions el dret a decidir tindrà una importància cabdal. No només pel que fa a les relacions entre Catalunya i el conjunt de l’Estat, sinó també pel que fa a les decisions que prendrem sobre la protecció dels drets socials de la gent que viu (o hauria de viure) simplement del seu esforç i treball diari. Avui, una elevada participació a les urnes també serà, no me’n cap cap dubte, una bona mostra de la riquesa comunitària i democràtica de Sant Feliu. No oblideu la nostra cita amb el futur el proper 25 de novembre.

 



Quiero comenzar este editorial felicitando a toda la ciudadanía por el desarrollo de la Festa de Tardor. Las fiestas no son únicamente un paréntesis divertido durante tres días de octubre. Son mucho más. Mucho más. Son aquellos momentos en que todos y todas nos confabulamos para sacar a la calle y compartir lo mejor de nosotros mismos, para sentirnos próximos y mirarnos de forma colectiva, de hacer comunidad, de hacer ciudad. En tiempos difíciles como los que vivimos, tenemos la suerte de tener una gran riqueza: nuestras collas, asociaciones, peñas, clubs y entidades de todo tipo que hacen posible la alegría desbordada y el orgullo de ciudad que hemos podido vivir recientemente con una intención clara: fiesta para todos los públicos y en todos los barrios, para construir un mismo orgullo y sentimiento de pertenencia a Sant Feliu.

Frente a esta riqueza comunitaria de nuestra ciudad, contrastan los datos recientes sobre la pobreza material en que viven miles de nuestros conciudadanos y conciudadanas. La pobreza se mide: tener unos ingresos por debajo del 60% de los ingresos medios de la zona en que se vive. La publicación el pasado mes de septiembre de la Encuesta de condiciones de vida en Catalunya del año 2011, no ofrece datos por municipio, pero sí del conjunto de nuestra provincia: el 21,7% de la población (y el 25,9% de las familias con dos hijos) vive por debajo del lindar de la pobreza. Sant Feliu, desgraciadamente, no es una excepción. La cifra todavía es más estremecedora cuando se conoce el enorme papel que las administraciones públicas llevamos a cabo para paliar la pobreza: si descontamos las ayudas y transferencias sociales, el riesgo de pobreza llega casi a la mitad de la población: el 45,8% de la ciudadanía. Como alcalde de Sant Feliu, quiero reivindicar el papel del Ayuntamiento a la hora de detectar situaciones de pobreza y de riesgo de exclusión social y en el apoyo y acompañamiento a personas y familias que se encuentran en ella. Seré muy beligerante ante cualquier intento, ya sea del gobierno del Estado o de la Generalitat, de recortar las competencias y los recursos de los ayuntamientos en sus imprescindibles políticas sociales.

Finalmente, pronto tendremos elecciones al Parlament de Catalunya. La democracia comporta que entre todos y todas decidamos nuestro futuro, y en estas elecciones el derecho a decidir tendrá una importancia especial. No sólo por las relaciones entre Catalunya y el conjunto del Estado, sino también en cuanto a las decisiones que tomaremos sobre la protección de los derechos sociales de la gente que vive (o debería vivir) simplemente del esfuerzo o trabajo diario. Hoy, una elevada participación en las urnas también será, no me cabe duda, una buena muestra de la riqueza comunitaria y democrática de Sant Feliu: no olvidéis nuestra cita con el futuro el próximo 25 de noviembre.


<< anterior