el butlleti
 


Jordi Dam | Medalla d’argent en el Campionat d’Espanya d’Eslàlom 2012
“A Catalunya, cada any aconsegueixo pujar al podi amb l’eslàlom”

Jordi Dam

En Jordi Dam té 54 anys i una discapacitat física del 99% que li impedeix la mobilitat. Li costa parlar i per fer-se entendre sol utilitzar un petit ordinador que és també un comunicador de veu. Des de 1997 practica eslàlom amb la seva cadira de rodes elèctrica, esport en què aquest any ha aconseguit la medalla d’argent en el Campionat d’Espanya i la victòria en el Campionat de Catalunya. També practica boccia, esport amb què també ha guanyat diferents premis. Actualment viu a la Llar Can Llovera, que la Fundació Llars de l’Amistat Cheshire té a Sant Feliu.

L’eslàlom li ha fet guanyar molts premis?
A Catalunya, cada any aconsegueixo pujar al podi. Aquest any, a part de guanyar la medalla d’argent al Campionat d’Espanya també he estat campió de Catalunya. I l’any 2010 vaig guanyar la medalla de bronze en el Campionat d’Espanya.

Quan va començar a practicar eslàlom?
L’any 1997, quan van incloure la D1, que és la divisió dels esportistes que anem amb cadira de rodes elèctrica. Abans no es podia practicar aquest esport amb cadira elèctrica. I des del primer any, vaig anar guanyant premis.

Com descriuria aquest esport?
L’eslàlom és un esport d’habilitat i rapidesa amb la cadira de rodes. Has de fer un recorregut d’obstacles (entre ells, una

 

Quant de temps dedica a entrenar-se?
Actualment no dedico gens de temps a entrenar, ja que a Can Llovera no tenim espai per muntar un circuit sencer. El circuit me’l sé de memòria i crec que ja entreno prou anant pel carrer.

També practica la boccia, un altre esport adaptat?
La boccia és la petanca adaptada per a paralítics cerebrals. M’entreno dos dies a la setmana. De fet, m’agrada més la boccia que l’eslàlom, però em costa més. El 14 de juny aniré a El Ferrol (Galícia) a competir en el Campionat d’Espanya.

A part de l’esport, quines altres aficions té?
La meva gran afició és l’ordinador, sobretot fer muntatges amb el Photoshop. També

 

m’encanten les matemàtiques i agafar transports públics i descobrir racons de la ciutat o altres localitats. No puc estar parat cinc minuts.

Sant Feliu és un bon municipi per viure amb cadira de rodes?
Sant Feliu està ben comunicat amb Barcelona, el Tram i els autobusos estan adaptats però falla Renfe, que té poquíssims trens adaptats. Quant a les barreres arquitectòniques, els carrers estan ben adaptats malgrat haver-hi alguns punts foscos. El més problemàtic són alguns locals públics i privats on trobes graons per entrar.

rampa) en el mínim temps possible i trepitjant les mínimes línies possibles. També hi ha uns cons que has de procurar no tirar.

Quins beneficis li aporta l’eslàlom?
Amb l’eslàlom agafes habilitat en l’ús de la cadira de rodes, que és el teu mitjà per moure’t. També has de tenir retentiva per saber quin tipus de gir has de fer en cada obstacle. En general, però, practicar qualsevol esport és positiu per passar-t’ho bé, conèixer gent i viatjar.

 


butlleti
“Sant Feliu està ben comunicat amb Barcelona, el Tram i els autobusos estan adaptats però falla Renfe, que té poquíssims trens adaptats. ”
Butlleti


<< anterior