el butlleti
 
439
març 2011
Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat
 

Entrevistem Xavier Sospedra president del CB Santfeliuenc

“Per a nosaltres era obligat que el pavelló on juguem portés el nom de Juan Carlos Navarro”


Xavier Suspedre

Xavier Suspedre


“Un 70 per cent
dels jugadors
són
de Sant Feliu”


CLUB BÀSQUET SANTFELIUENC
info@cbsantfeliuenc.com
www.cbsantfeliuenc.com
Tel. 697 285 705

 




En Xavier Sospedra és el president del Club Bàsquet Santfeliuenc, entitat que amb 84 anys d’història, viu un moment dolç de constant creixement. Va accedir a la vicepresidència l’any 2007 i a la presidència al 2008. Aquest any toca canviar la Junta Directiva i es presenta per a la reelecció, encara que diu que agrairia el relleu per poder dedicar més temps a la família, i a una altra de les seves passions, la muntanya. De fet, les veritables responsables de la implicació de Sospedra en el CB Santfeliuenc són les seves filles, que han estat jugadores de l’entitat. Ell va jugar a bàsquet en lligues escolars, però l’esport en el qual va destacar va ser l’hoquei.

Com ha evolucionat el CB Santfeliuenc en els últims anys?
En aquests últims quatre anys hem passat de ser un club de dimensions petites a tenir 24 equips en categories federades, 18 masculins i 6 femenins, i 150 infants de menys de vuit anys formant-se, tant en la nostra escola de bàsquet com en les activitats extraescolars que organitzem a les escoles a través de les AMPA. En total belluguem uns 450 jugadors i jugadores, 300 federats. La idea és tenir equips masculins i femenins al nivell màxim al qual creiem que podem aspirar en una ciutat com Sant Feliu.

Així, doncs, l’entitat passa per un bon moment.
El moment actual que estem vivint és molt dolç, perquè malgrat que en el dia a dia tenim els problemes lògics de conjugar la formació de joves en etapa de creixement, amb la il·lusió de les famílies, el cert és que hem crescut. En el projecte masculí, els darrers tres anys hem estat a les fases finals de la Lliga EBA, que és un nivell molt alt i d’on no passarem mentre duri l’actual situació econòmica. En bàsquet femení tractem de fer el mateix; ara estem jugant a Primera Catalana i volem assolir el nivell de Copa Catalana; l’objectiu és tenir 8 o 10 equips femenins per tenir una bona estructura per competir.

Bons resultats en el terreny de joc i 17 patrocinadors. Econòmicament tampoc no es poden queixar.
De fet, també estem molt bé, perquè econòmicament estem molt sòlids. Ens gastem tot el pressupost cada any, però no tenim daltabaixos. Es fa una gestió molt estricta del pressupost. Hem estat un club que hem anat pujant amb la crisi i ens hem pogut anar adaptant als diners que hem tingut. Des de fa tres anys cada equip està patrocinat per un establiment comercial de la ciutat. Això ens ha permès augmentar el vincle amb Sant Feliu des del punt de vista social, que és molt important, però també ha contribuït a fer que les finances de l’entitat estiguin quadrades.

Aquest any toca renovació de la Junta Directiva. Presentarà novament la seva candidatura com a president?
Tal com vaig anunciar als socis en el darrer sopar d’aniversari de l’entitat, si no hi hagués cap altre candidatura em presentaria per donar continuïtat al projecte. Estic plenament convençut que seria bo per al club que es presentessin altres candidatures, amb noves idees i punts de vista. Això seria un clar indicatiu que el club es mou i és ben viu.

Si renova el càrrec, quins projectes de futur té per a l’entitat?
Si he de continuar, la veritat és que per als propers anys tinc una sèrie de projectes molt clars. D’una banda, crec que s’hauria de crear un equip tècnic gestor format per professionals que segueixi i executi les línies estratègiques definides per la Junta Directiva. Aquesta Junta Directiva només hauria de preocupar-se de l’obtenció dels mitjans, i definir i vetllar per al compliment de les línies d’actuació i dels estatuts. Un altre objectiu que em marco és potenciar el bàsquet femení per aconseguir tenir més equips. També voldria crear una escola d’entrenadors dins del club per generar tècnics de la pròpia casa que en quatre o cinc anys puguin ser els quadres tècnics de l’equip de la ciutat. Per últim, hi ha una idea que dependrà de la bona voluntat d’algun patrocinador, que és crear una borsa d’ajudes econòmiques per a les famílies que passen per moments difícils i no poden pagar les quotes del club. Ara el que estem fent és que, a aquestes famílies, els oferim feinetes, com ara organitzar les taules als partits o ajudar en tasques organitzatives per compensar les quotes amb aquestes tasques.

El club té un planter base força nombrós. És el futur de l’entitat?
Per a nosaltres, aquests 150 nens i nenes que tenim són el tresor del club. Tenim una escola de bàsquet pròpia i també va ser molt positiu per a nosaltres proposar a les AMPA de les escoles aportar-los monitors per oferir el bàsquet com a activitat extraescolar. En aquests casos ens trobem amb canalla que el que volen és passar-s’ho bé, però sempre acaben sortint tres o quatre infants que l’any següent vénen al club. Ara anem a diferents escoles de la ciutat, i la intenció és millorar i invertir en aquest projecte per disposar de monitors amb mà per a la canalla i que estiguin formats en bàsquet.

Quina presència de jugadors de la ciutat hi ha al club?
Ara mateix, un 70 per cent dels jugadors són de Sant Feliu. En aquest sentit, el nostre objectiu és retenir el talent perquè els jugadors no marxin a altres equips propers. L’equip masculí que juga al més alt nivell a la Lliga EBA té dos jugadors de Sant Feliu i aconsegueix reunir al pavelló una mitjana de 350 espectadors cada partit.

L’any passat van iniciar un projecte de cooperació amb una escola del Senegal. Com va anar?
Sí, arran d’una visita d’un membre de la Junta al Senegal es va contactar amb una escola d’allà a qui anem enviant equipament d’anys anteriors o excedents d’estocs. De moment no hem fet més accions, però potser farem alguna cosa a Sud-amèrica.

Recentment també han signat un acord amb l’Ajuntament per a la gestió del Palau Municipal d’Esports Juan Carlos Navarro.
Sí, ara el CB Santfeliuenc ens encarreguem de la gestió de la instal·lació a la tarda i a la nit. A nosaltres ens interessa donar un servei al soci i ens costa ben poc atendre si ve algú a preguntar o encarregar-nos de tancar la instal·lació. Ha estat una manera d’optimitzar els recursos. Actualment estem ocupant tres instal·lacions de la ciutat, que són el Palau Juan Carlos Navarro i els pavellons de les escoles Nadal i Pau Vila.

Deu ser un orgull que Juan Carlos Navarro hagi sortit del CB Santfeliuenc, oi?
Sí, és tot un orgull. A més, els mitjans de comunicació sempre diuen ‘el jugador de Sant Feliu’ i a nosaltres ens va molt bé, ens dóna molta visibilitat. Per a nosaltres era obligat que el pavelló portés el seu nom.



<< anterior