el butlleti
 
439
març 2011
Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat
 

Entrevistem Pere Vila president dels Castellers de Sant Feliu de Llobregat

‘Per ser casteller només cal tenir-ne ganes i acceptar el compromís d’anar als assajos i a les actuacions’


Castellers Sant Feliu

Castellers Sant Feliu


"Sempre hem tingut la sort
de tenir famílies senceres, jovent, canalla i gent gran.
El cert és
que és igual l’edat."



CASTELLERS DE SANT FELIU
castellers.santfeliu@gmail.com
www.castellersdesantfeliu.org
Tel. 633 777 987

 




En Pere Vila s’estrena com a president dels Castellers de Sant Feliu, entitat que celebra el seu 15è aniversari i torna a l’activitat després d’un any d’aturada. Tot i que en Pere s’estrena en el càrrec, el cert és que és membre de la colla des dels seus inicis. Tant ell com la seva dona, la Mercè, i els seus fills Roger i Ariadna són uns apassionats dels castells i del caliu que es respira en el món casteller.

Els Castellers de Sant Feliu tornen a l’acció.
Sí, encara no hem fet cap assaig però la veritat és que ha corregut molt la notícia, més del que ens pensàvem. Ja comptem amb els incondicionals de sempre, i sabem que hi ha gent nova interessada en formar part de la colla, i això sense haver fet gaire cosa.

Per què es va desfer l’entitat?
Desfer no es va desfer. Vam prendre la decisió de no fer res durant una temporada. Érem massa pocs i per fer castells cal molta més gent. Podíem fer un castell però necessitàvem tenir gent a la pinya i no podíem dependre de l’ajut d’altres colles. Vam parar però no ens vam donar de baixa al registre d’entitats de la Generalitat i la gent ha seguit pagant la quota de socis. Per això ara ens ha estat més fàcil tornar a començar, perquè la paperassa ja la teníem feta.

Quan vau decidir prendre-us aquest temps d’aturada?
El desembre de 2009 vam fer l’assemblea anual i vam decidir deixar-ho reposar una temporada. Havien de ser un o dos anys i finalment n’ha estat un. A la Festa de Tardor passada ens vam trobar uns quants i l’un per l’altre ens vam animar. Vam muntar una junta nova i ara estem en període de gestació, programant-ho tot. La data del primer assaig serà el 25 de març.

Com us plantegeu actuar en aquesta segona etapa?
Ara per ara, el que volem fer és una gran campanya per animar els santfeliuencs i santfeliuenques a venir a la colla. Ho farem tot a poc a poc. Aquest any no tenim previst, de moment, actuar fora de Sant Feliu.

Us heu marcat fer algun castell com a objectiu?
El nostre objectiu és fer un pilar a les Festes de Primavera i si tot va bé ens animarem a fer alguna cosa més per la Festa de Tardor. Però si no ho veiem clar, preferim estar un any esperant, assajant, formant la gent.

Quan fareu els assaigs?
Assajarem els divendres, de 20 a 23 h a l’escola Salvador Espriu. Començarem amb un sol dia a la setmana i a poc a poc anirem cap als dos assaigs setmanals. Fer un castell té molta tècnica, hi ha moltes hores d’assaig, no hi ha res improvisat. I en el nostre cas, hem d’estar molt segurs que la cosa sortirà bé. No ens podem permetre una llenya o una caiguda. Si ens cau un castell no serà perquè haurem arriscat o perquè haurem anat a provar sort, serà perquè hi haurà hagut algun imprevist.

Quin és el perfil del casteller de Sant Feliu?
Sempre hem tingut la sort de tenir famílies senceres, jovent, canalla i gent gran. El cert és que és igual l’edat. Amb nosaltres tothom té feina, perquè si no poden fer castells o posar-se a pinyes, sempre hi ha coses a fer: fotos, gestions, estar-se a la paradeta, etc... L’únic que demanem és tenir-ne ganes i acceptar el compromís d’anar als assajos i a les actuacions.

La Unesco l’any passat va declarar els castells patrimoni immaterial de la humanitat. Us ha ajudat a retrobar-vos?
Ha estat un ganxo important, sí, una excusa més que ens va fer animar del tot. Sens dubte, a nosaltres ens dóna vida, aquest reconeixement.

El Baix Llobregat ha estat una de les comarques més prolífiques en colles castelleres?
Sí, de fet va ser la comarca amb més colles castelleres de Catalunya. Cap a l’any 1996 o 1998 hi havia unes onze colles, algunes de les quals ja no hi són. Va haver-hi un gran boom i tal com va pujar va baixar... Aquí no som a la zona castellera per excel·lència. La gent encara no ha entès que per fer un castell necessitem moltes persones i que al darrere hi ha moltes hores d’assaig. Sortir a la plaça és el premi, per això quan fem un castell ho celebrem tant, ens posem a saltar com bojos, plorem d’alegria...

La vostra camisa és de color magenta: per algun motiu especial?
Vam triar el color magenta perquè Sant Feliu és la Ciutat de les Roses. De fet, som l’única colla que porta la camisa d’aquest color i també l’única que porta un mocador negre amb piquets blancs, perquè normalment les colles porten el mocador vermell.

Aquest any celebreu el 15è aniversari de la colla?
Sí, i estem preparant una exposició d’unes 200 fotografies. Hi haurà dues parts, una amb fotos dels castells i les actuacions, i una altra amb imatges de les activitats de la colla, com ara colònies, calçotades i revetlles de Sant Joan. L’exposició es podrà veure a l’Aula de Cultura de la Caixa del Penedès del 18 al 27 de març.



<< anterior